στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου ΒΒΒ

Οι 3 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου ΒΒΒ, (Καλλικρατικός Δήμος), έχουν ένα τοπικό συμβούλιο η καθεμιά. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος “Κλεισθένης” που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσαν ενισχυμένες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων. Έτσι υπήρξε ενδιαφέρον από δημότες να ενταχθούν στα συμβούλια για να έχουν παρέμβαση. Εγιναν οι εκλογές, εξελέγησαν οι σύμβουλοι, ήρθε όμως η νέα κυβέρνηση τροποποίησε το Νόμο Κλεισθένη και αφαίρεσε τις αρμοδιότητες αυτές, κάτι που θα έπρεπε να διερευνηθεί αν και κατά πόσον είναι συνταγματικό να εκλέγεσαι με άλλες νομικές διατάξεις, και να καλείσαι να υπηρετήσεις με νέες. Και το σπουδαιότερο, να περιφρονείται ο “κυρίαρχος” λαός, η βάση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος που είναι η λαϊκή κυριαρχία. Ο λαός, την ώρα που ψήφιζε, τους ψήφιζε, τους ψήφιζε για συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν. Μήπως πρέπει να γίνει μια προσφυγή στο ΣτΕ;

Ετσι και στις τρεις συνεδριάσεις των τριών ενοτήτων που πραγματοποιήθηκαν, τα μόνα θέματα που τα απασχόλησαν ήταν οι εκταφές και οι παρατάσεις των νεκρων μας στα Κοιμητήρια.

Ενα θέμα στην ουσία, το οποίο είχε περίπου 24 περιπτώσεις, απασχόλησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Βάρης, την Τετάρτη 9/10/19. Ευχάριστο ήταν το ενδιαφέρον και η παρουσία δημοτών.

Στην έναρξη της διαδικασίας ζήτησε το λόγο ο εκ της μειοψηφίας σύμβουλος Βασίλης Σιαμέτης, επί της διαδικασίας.

Προσπάθησε να αναπτύξει το θέμα σημειώνοντας τη διαφωνία του για τον τρόπο τήρησης των πρακτικών, αλλά δυστυχώς παρήλθε ο χρόνος του. Του υπόμνησε η πρόεδρος, Aσπασία Αντωνίου, ότι έχει 3 λεπτά χρόνο και τα κάλυψε. Δεν τον άφησε να ολοκληρώσει τονίζοντας με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο: «Τελειώσαμε κε Σιαμέτη!» και προχώρησε στα θέματα.

Ο Βασίλης Σιαμέτης, κατέθεσε γραπτά τα ερωτήματα που είχε και αφορούσαν τη δράση του ΚΑΠΗ, σε ποια καταστήματα πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις και με ποια κριτήρια· εάν έχει γίνει απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της δημοτικής ενότητας Βάρης και ποια είναι η ανταποδοτικότητα από το Δήμο προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία πληρώνουν δημοτικό φόρο 0,5%, για να ενεχειριστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβει απαντήσεις.

Η ημερήσια διάταξη λοιπόν είχε το μακάβριο θέμα, αιτήσεις συγγενών αγαπημένων προσώπων που ζητούσαν παράταση του χρόνου ταφής, αλλά και βεβαιώσεις του Συμβουλίου για όσους έχουν ήδη εκταφεί! Κάτι που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να διεκπεραιώνεται υπηρεσιακά.

Θα μου πείτε, κάτι πρέπει να κάνουν και τα κοινοτικά συμβούλια, για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους, εκτός και τους δώσει αρμοδιότητες ο Δήμαρχος, αφού με την τροποποίηση του νόμου, είναι στη δική του ευχέρεια, ο οποίος ήρθε κατά τη διασικασία στο συμβούλιο και παρακολουθούσε.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε τη λήξη της ημερήσιας διάταξης και ρώτησε αν υπάρχει κάποιος από το ακροατήριο που θέλει το λόγο. Πράγματι σηκώθηκε ένας κύριος που παραπονέθηκε για το δρόμο του που είναι χωμάτινος, γεμάτος λάσπες και παρά τις υποσχέσεις που έχει λάβει εδώ και πέντε χρόνια δεν γίνεται τίποτα, απευθυνόμενος προς το δήμαρχο.

Ο δήμαρχος παίρνοντας το λόγο, καυτηριάσε τη διαδικασία, γιατί έδωσε το λόγο η πρόεδρος σε δημότη, χωρίς να λήξει η συνεδρίαση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εχω την αίσθηση ότι αυτή η ακρόαση είναι έξω και πέρα από τις δραστηριότητες του Συμβουλίου. Ήταν σωστό να λήξετε τη συνεδρίαση του συμβουλίου αν δεν υπάρχουν άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη και στη συνέχεια να συζητήσουμε με τους καλούς μας συμπολίτες εδώ. Γιατί άλλως πως εγκαινιάζετε μια διαδικασία η οποία δεν έχει ποτέ τέλος.

Δηλαδή ο κύριος δήμαρχος ήθελε συζήτηση καφενείου και όχι συμβουλίου, εξ όσων συνάγονται, διότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι συζητήσεις είναι ανεπίσημες, στον “αέρα”. Μα ο δημότης, δεν θέλει καφενείο, θέλει να τα πει στον αιρετό εκπρόσωπο του Δήμου για να μπορεί να καταγραφεί το θέμα και να πάρει εν ευθέτω χρόνο απαντήσεις.

Aννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 197 guests και κανένα μέλος