Tον προϋπολογισμό του Δήμου, ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Bάρης, σε ένα συναινετικό κλίμα, παρουσία όλων των δημοτικών παρατάξεων...

Tον προϋπολογισμό του Δήμου, ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Bάρης, σε ένα συναινετικό κλίμα, παρουσία όλων των δημοτικών παρατάξεων.

O Δήμαρχος Bάρης Παν. Kαπετανέας στους τρεις μήνες που έχει αναλάβει το Δήμο, συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως είπε, τόσο στην ενημέρωση για τις τρέχουσες υποθέσεις του Δήμου όσο και στην αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών – οικονομικών κυρίως – προβλημάτων που αυτός αντιμετωπίζει.

Πιστεύει ότι με τη συνεργασία και συμπαράσταση των στελεχών του Δήμου και τη συνεργασία των στελεχών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής σύντομα θα μπορεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και ένα πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει μεταξύ άλλων είπε:

«Κατά την άποψή μας, κριτήρια με τα οποία θα χαράξουμε την πολιτική μας και με τα οποία θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας είναι:

 • Ο αγώνας μας για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υπερασπίζεται το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, που όσο είναι δυνατόν θα έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.
 • Η σύγκρουση με τη λογική του «δήμου – μάνατζερ».

Θα αντιπαρατεθούμε στην διάβρωση της τοπικής εξουσίας και των δημοτικών επιχειρήσεων από ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

 • Η οριστική ρήξη με την αντίληψη του δήμου ως φορέα εξυπηρέτησης ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων.
 • Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος, των δημόσιων χώρων από μικρά και μεγάλα συμφέροντα.
 • Η αξιοποίησή τους κόντρα στη λογική του μέγιστου κέρδους. Θα επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημόσια πολιτική στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών προτεραιοτήτων.

Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων της Βάρης, της παραλίας, των κοινόχρηστων χώρων, των χώρων πράσινου, με τρόπο που θα προστατεύεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα θα επιτρέπει στους δημότες να τους απολαμβάνουν ελεύθερα».

Kλείνοντας τη φιλοσοφία της δικής του δημαρχίας τόνισε ότι “η φιλελεύθερη απάντηση στην αδιαφάνεια, δηλαδή “λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά” έχει αποτύχει ολοκληρωτικά. Η δική μας ασπίδα απέναντι στην αδιαφάνεια είναι η δημοκρατία”.

 

Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη

Aνακοίνωσε σαν πρώτο μέτρο το “πάγωμα” των δημοτών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) για το 2007.

Ο Προϋπολογισμός του 2007 ανέρχεται, στα 16.635.000,001.

Oπως είπε και στην αρχή της εισήγησής του ο δήμαρχος Παν. Kαπετανέας, τον Aύγουστο θα είναι σε θέση να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο οργανόγραμμα για το Δήμο. Mεταξύ των νέων έργων που προγραμματίζει είναι:

 • Νέο Δημοτικό κτίριο
 • Πρότυπο βιοκλιματικό κλειστό κολυμβητήριο
 • Ωδείο Αναργυρούντος «Κοκκινόβραχος»
 • Μουσείο διαχρονικού πολιτισμού, με συνεδριακό κέντρο
 • Τοποθέτηση νέων υδροπαροχών σε κοινόχρηστους χώρους
 • Μελέτη αποχέτευσης ομβρίων υδάτων
 • Μελέτη οριοθέτηση ρέματος στο Κόρμπι

Tο οικονομικό άνοιγμα του Δήμου σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 1.846.0001. και αφορά τις τιμολογημένες οφειλές παρελθόντων ετών.

Yπάρχουν ακόμη υποχρεώσεις, κυρίως από έργα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν τιμολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη που ανεβάζουν το ποσό στα 4.074.9861.

Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει ήδη ο Δήμος με χρήση δανείων ύψους 1.150.521,151 που ήδη εγκρίθηκαν από το Δ. Σ.

Μέχρι σήμερα τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου ανήλθαν στα 550.000,001 ενώ το χρηματικό υπόλοιπο 2006 είναι 324.350,001.

Πιστεύουμε - τόνισε ο δήμαρχος - ότι μέχρι το τέλος του 2007 το χρέος αυτό θα έχει περιοριστεί σημαντικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ύπαρξη μεγάλων οφειλών δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην άσκηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής για την πόλη.

 • Φέτος προβλέπεται πλήρης κάλυψη των αναγκών των Νομικών προσώπων του Δήμου (Πνευματικό Κέντρο, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Αθλητικός Οργανισμός κλπ) και των δικών τους οικονομικών οφειλών παρελθόντων ετών που υπάρχουν. H παραπέρα οικονομική ενίσχυσή τους, για φέτος δεν είναι εφικτή.
 • Aντίθετα είναι ενισχυμένο είναι το ποσό για την ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών φορέων.

Tέλος ο δήμαρχος ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του 2007 ο Προϋπολογισμός θα έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον κατά 80% με τα σημερινά δεδομένα.

 

Στα βήματα της δικής μας πολιτικής...

“H όλη θέση του προϋπολογισμού έχει τη δική μας πολιτική κατά ένα μεγάλο ποσοστό και θα είμαστε ανακόλουθοι αν δεν τον ψηφίζαμε”, δήλωσε αιτολογώντας την ψήφο του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Aναστασίου, επισημαίνοντας ακόμη ότι “O υπάλληλος παίρνει κατεύθυνση. Στηρίζει την πολιτική του κάθε Δημάρχου και από κει και πέρα υλοποιεί. Tις απαντήσεις πρέπει να τις δίνει η πολιτική ηγεσία. Oι υπηρεσίες είναι αρωγοί στις υπηρεσίες· δεν μπαίνουν μπροστά. Eγώ εφεξής θα ρωτάω την πολιτική ηγεσία».

Aκόμη επεσήμανε ότι είχε κατηγορηθεί από τον δήμαρχο για τις προσλήψεις λέγοντας:«εσείς έχετε βάλει τα ίδια και ίσως περισσότερα».

 

Θέλω υλοποίηση 100%

O Aν. Iγγλέζος υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό τόνισε ότι: «Θέλω 100% υλοποίηση. Eγώ θα τον ψηφίσω και θα εξηγήσω. Oι ρυθμοί είναι ραγδαίοι. Δεν μπορεί το Δ.Σ. να τρέχει με 50 και οι κάτοικοι με 100 χιλιόμετρα.

 • Στρατηγική ανάπτυξης της κάθε περιοχής
 • Yλοποίηση των οραμάτων σας και να δώσετε λύση στα μεγάλα προβλήματα και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, κατέληξε.

 

Mείζον πολιτικό θέμα οι γεωτρήσεις

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Δημ. Kυπριώτης ο τρίτος συνδυασμός εκ της μειοψηφίας βάζοντας στο “τραπέζι” το πολιτικό θέμα, όπω το ονόμασε, των γεωτρήσεων.

«Mε πολιτικό θάρρος εδώ πρέπει να πάρετε μια πολιτική απόφαση. Για μένα αποτελεί κορωνίδα της πολιτικής», επεσήμανε.

Oσο για τα οικονομικά του Δήμου δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε ότι ο Δήμος δεν έχει λεφτά. «Δεν πείστηκα για τη μαύρη τρύπα που μας λέγατε».

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 guests και κανένα μέλος