Σε αυτές τις στιγμές που ολόκληρος ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες δυσκολίες, λόγω του covid-19, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά εκτάκτων μέτρων. Όμως το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Με περίσσεια υποκρισία, ανακοίνωσε πως ξεκινούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, τα οποία έχουν στόχο να διατηρήσουν την επαφή των μαθητών και των μαθητριών με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Από τη στιγμή όμως που δεν πληρούνται οι απαραίτητοι όροι για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία απαιτεί προετοιμασία, επιμορφωτικά σεμινάρια, σχεδιασμό, διδακτικούς και μαθησιακούς στόχους, μαθησιακό υλικό, ορισμούς επικοινωνιακών επιδράσεων και υλικοτεχνική υποδομή για όλους τους εκπαιδευτικούς και για όλους τους μαθητές, η εξ αποστάσεως διδασκαλία θυμίζει περισσότερο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του υπουργείου, παρά ένα σοβαρό εγχείρημα. Οι εκπαιδευτικοί μετέχουν κριτικά στο εγχείρημα αυτό αφιερώνοντας με θέρμη όσο χρόνο απαιτείται για να μάθουν τον τρόπο λειτουργίας του και  να το κάνουν περισσότερο εκπαιδευτικά χρήσιμο.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αυτές τις δύσκολες ώρες δεν έπαψε να είναι δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες. Πιστοί στο πιο σημαντικό κοινωνικοποιητικό και ψυχοσυναισθηματικό  τους ρόλο, οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν από την πρώτη στιγμή με τους μαθητές, τους συμβουλεύουν για τρόπους προφύλαξης από τον ιό, τους στέλνουν υλικό και προτάσεις, ώστε να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους μέσα στο σπίτι, δίνουν κουράγιο και οδηγίες στις οικογένειες τους, που πολλές από αυτές, λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ανοίγουν παράθυρα αισιοδοξίας, φροντίζοντας το τραύμα που ζουν να μη χειροτερέψει. Γνωρίζουν ακόμα ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη «δια ζώσης διδασκαλία» και ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από διαδικτυακή ανταλλαγή word και pdf μεταξύ του τηλε-διδασκάλου και του τηλε- μαθητή, αλλά να ακούν από τον εκπαιδευτικό – παιδαγωγό πως «όλα θα πάνε καλά».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επομένως, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και τη στήριξη του δημόσιου σχολείου για την ομαλή επαναλειτουργία του μετά το τέλος της πανδημίας. Να προχωρήσει, επιτέλους, στους απαραίτητους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.  Και επειδή τώρα παρά ποτέ τα παιδιά χρειάζονται Παιδεία και όχι Εκπαίδευση, χαιρετίζουμε την πρόταση του υπουργείου για δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, καθώς και για την  επαναλειτουργία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, που ξεκινά στις 31/3/2020 ελπίζοντας ότι στο πρόγραμμα της, εκτός από την διδαχθείσα ύλη, θα προτείνει και δημιουργικές δραστηριότητες μαζί με εκπομπές με θέματα για την αύξηση της γνώσης των μαθητών, μία και το -γνωστό- πρόβλημα που βγήκε ιδιαίτερα στο φως αυτές τις μέρες είναι ότι τα παιδιά έχουν συνηθίσει να γεμίζουν τον ελεύθερό τους χρόνο μπροστά σε μία οθόνη

Τέλος, η εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν project εταιρείας που πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία και οι εκπαιδευτικοί το γνωρίζουν καλά αυτό. Όλοι θα λαχταρούσαν να ήταν τώρα δίπλα στους μαθητές τους, να κοιταχτούν, να μετρηθούν να μη λείπει κανείς και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, χωρίς να φοβούνται αυτό το τόσο όμορφο «μαζί» που τώρα στερούνται.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
 
ΒΕΛΛΗ ΑΝΘΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ  με τη  Ρ.Ι.Κ.Ι.Π  Β.Β.Β.
 
 

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 guests και κανένα μέλος