Ο Α. Παπακωνσταντίνου είναι ο Δ/ντής της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, είναι μαθηματικός με μακροχρόνια και βαρυσήμαντη εμπειρία και προσφορά στην εκπαίδευση. Είναι διανοούμενος, δημιουργικός με αυξημένο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Τον συναντήσαμε στο γραφείου του, στη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής στο Γέρακα, όπου πρόθυμα μας απάντησε στις ερωτήσεις μας...

Ο Α. Παπακωνσταντίνου είναι ο Δ/ντής της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, είναι μαθηματικός με μακροχρόνια και βαρυσήμαντη εμπειρία και προσφορά στην εκπαίδευση. Είναι διανοούμενος, δημιουργικός με αυξημένο το αίσθημα της δικαιοσύνης.

Τον συναντήσαμε στο γραφείου του, στη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής στο Γέρακα, όπου πρόθυμα μας απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Αννα Μπουζιάνη: Κύριε Παπακωνσταντίνου παρακαλούμε στενά και με ενδιαφέρον τα εκπαιδευτικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Αττική. Τα τρία τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής. Σ’ αυτά τα τρία χρόνια με την δική σας πρωτοβουλία έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές πολλά νέα γυμνάσια και Λύκεια. Θέλετε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία;

Απ. Παπακωνσταντίνου: Στην Ανατολική Αττική τα τρία χρόνια που βρίσκομαι εδώ, έχει επιτελεστεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Θα προσπαθήσω να σας απαρριθμήσω με στοιχεία το έργο που έχει συντελεστεί.

Λοιπόν έχουν ιδρυθεί 20 νέα Γυμνάσια και Λύκεια, αυξήσαμε κατά 15 τα γραφεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ), τα κέντρα συμβουλευτικής (ΚΕΣΥΠ), ιδρύσαμε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης (ΚΠΕ) στην Νέα Μάκρη, ιδρύσαμε τρεις επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), οργανώσαμε το ΚΠΕ Λαυρίου, θέσαμε σε λειτουργία τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (ΣΣΝ).

Α.Μ. Κύριε Παπακωνσταντίνου εκτός από την ίδρυση και λειτουργία σχολικών μονάδων και όλα όσα προαναφέρατε, ακούγεται ότι είστε ένθερμος υποστηρικτής των καινοτόμων δράσεων στα σχολεία. Τι έχετε να μας πείτε για τον τομέα αυτό;

Α.Π.” Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν περιοριστήκαμε μόνο στην ίδρυση και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Δ/νσης μας, αλλά προωθήσαμε τις καινοτόμες δραστηριότητες και φέτος υλοποιήσαμε περισσότερα από 450 προαιρετικά προγράμματα: Πολιτιστικά, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικά, Ευρωπαϊκά και στον τομέα αυτό επιτύχαμε ίσως ένα Πανελλήνιο Ρεκόρ συμμετοχών.

Μέσα από την μακροχρόνια ενασχόληση μου με προαιρετικά προγράμματα και τις καινοτόμες δραστηριότητες, έχω την πεποίθηση πλέον ότι συμβάλλουν ευεργετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην προσωπικότητα των μαθητών, διότι ξεφεύγουν από την συνηθισμένη σχολική διδασκαλία και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, η εκμάθηση γίνεται πιο ευχάριστη και πιο αποτελεσματική, ακόμη και οι αδύνατοι μαθητές αναδεικνύονται σε ταλέντα.

Κάθε δραστηριότητα φέρνει τους νέους πιο κοντά, αναπτύσσοντας το συναίσθημα της συμπάθειας, του ενδιαφέροντος, βελτιώνουν το χαρακτήρα τους, αποκτούν ήθος, διευρύνουν τους ορίζοντες τους και δεν υποκύπτουν σε παραβατικές ή εγκληματικές συμπεριφορές.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε την ομοψυχία, την αμεροληψία, το σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και το σεβασμό στους συνανθρώπους μας, την αγάπη για το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό, την παράδοση και την κουλτούρα.

Α.Μ. Κύριε Παπακωνσταντίνου, πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλλει η Τέχνη γενικότερα στα σχολεία;

Α.Π.: Θεωρώ ότι η τέχνη και όλα τα είδη τέχνης σε όλες της μορφές, συμβάλλουν στην καλλιέργεια του Πνεύματος και της σκέψης, στην αυτοεκτίμηση, στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ισοτιμία των σχέσεων αλλά και στη γνώση, η οποία παρέχει αυτοπεποίθηση, γαλήνη, χαρά, ηρεμία ψυχής και πνεύματος, στοιχεία που καθιστούν τους ανθρώπους δημιουργικούς και αποτελεσματικούς. Τα πολύτιμα αυτά αγαθά επιδρούν και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς. Και μετουσιώνονται στο μέσο για τη μετάδοση των γνώσεων μας στους μαθητές μας.

Για να ενισχύσουμε λοιπόν, τη δυναμική της τέχνης στα σχολείαπροωθήσαμε με επιτυχία τα προαιρετικά προγράμματα.

Πραγματοποιήσαμε Hμερίδες, Συνέδρια, επιμορφωτικά Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, εκθέσεις με δημιουργίες των μαθητών μας

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι η επιτυχής διοργάνωση των μαθητικών καλλιτεχνικών Αγώνων και των Αθλητικών Σχολικών αγώνων με αθρώα συμμετοχή των μαθητών μας οι οποίοι διακρίθηκαν αναδεικνύοντας τις δεξιότητες και το ταλέντο τους: στη ζωγραφική, στο σύγχρονο ή παραδοσιακό χορό, στη μουσική στο θέατρο. Με την ίδια επιτυχία διοργανώσαμε και τις τελετές απονομής των βραβείων των περιφερειακών αγώνων.

Α.Μ. Πώς κατά την άποψή σας μπορεί να αντιμετωπιστεί η νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα του 21ου αιώνα;

Α.Π. Με την ίδια δύναμη και αγωνιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την νέα πολυπολιτισμική και σκληρά ανταγωνιστική πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Εδώ ακριβώς καλείται η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τον καταλυτικό ρόλο της, η οποία αποτελεί και τον κύριο κοινωνικό παράγοντα που διαμορφώνει την ένταξη των μαθητών στην αγορά εργασίας, πληροφορεί για τους υπάρχοντες χώρους επαγγελματικής κατάρτισης, τα κορεσμένα επαγγέλματα, την πολύχρονη υπερπαραγωγή αριθμού αποφοίτων διαφόρων σχολών, τα αναδυόμενα τεχνολογικά επαγγέλματα και τη δυνατότητα στροφής καριέρας (σε συνεργασία με τα κέντρα ΚΕΣΥΠ και ΓΡΑΣΕΠ).

Α.Μ. Κύριε Παπακωνσταντίνου, πως κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι το παιδαγωγικό κλίμα του σχολείου και οι σχέσεις του διδακτικού προσωπικού;

Α.Π. Το παιδαγωγικό κλίμα του Σχολείου καθώς και η επικοινωνία αποτελεί το σημαντικό μέρος ανάπτυξης και στήριξης του ευρύτερου κλίματος, το οποίο πρέπει να είναι θετικό και δημιουργικό. Η αποτελεσματική εξέλιξη αυτού του κλίματος είναι προϊόν διαπροσωπικών σχέσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και του Διευθυντή. Οι άριστες διαπροσωπικές σχέσεις είναι οι εμπλουτισμένες με θετική ενέργεια και ειλικρινή έκφραση συναισθημάτων.

Επιπλέον το αναγκαίο ευνοϊκό κλίμα εργασίας ενός σχολείου δημιουργείται από το εξειδικευμένο προσωπικό και από τις εκδηλώσεις σε όλο τα πεδία, οι οποίες βοηθούν και την ανάπτυξη των σχέσεων του διδακτικού προσωπικού αλλά και των δημοσίων σχέσεων.

Ενώ οι σχέσεις χειραγώγησης, αυταρχικές ή κατηγορηματικές αποκλείουν κάθε επικοινωνία και ευνοϊκό κλίμα στις σχολικές μονάδες. Επομένως η ισοτιμία στις σχέσεις, η αυτοεκτίμηση, ο αμοιβαίος σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη και η αλληλοκατανόηση προϊσταμένων και υφισταμένων στο σχολείο, είναι απαραίτητα στοιχεία στην εδραίωση του ευνοϊκού παιδαγωγικού κλίματος και συνεργασίας.

Α.Μ. Κύριε Παπακωνσταντίνου, τόσο ώρα που μιλάμε, βλέπω ένα πάθος γι’ αυτό που κάνετε, μία αγάπη ιδιαίτερη, που σας κρατάει πολλές ώρες στο γραφείο!

A.Π. Ως εκπαιδευτικός έχω μια σχέση αγάπης και ευαισθησίας για την εκπαίδευση και τους μαθητές μας. Απ’ αυτό αντλώ δύναμη και εργάζομαι ατέλειωτες ώρες «επ’ αγαθώ της Παιδείας».

Προσεγγίζω με αγάπη κάθε πρόβλημα και ταυτίζομαι με τον συνάδελφο ή το μαθητή ακόμη και με τους γονείς. Και από κοινού το αντιμετωπίζουμε δίκαια και ρεαλιστικά, διότι για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση, δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

Γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι διότι σύμφωνα και με τον Πυθαγόρα: «Αρχά Πολιτείας απάσης νέων τροφά» δηλ. βάση και θεμέλιο του κράτους (της κοινωνίας) είναι η καλή αγωγή και η μόρφωση και γι’ αυτό αξίζει ο συνεχής αγώνας.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 guests και κανένα μέλος