Σχολείο και Σύλλογοι Γονέων
(Με αφορμή αιτιάσεις και στάσεις αιρετών)
Θα ήταν άδικο ν' αφήσουμε ασχολίαστα τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορωπίου εξ αιτίας της παρουσίας διαμαρτυρόμενων γονέων της Αγίας Μαρίνας και της στάσης που τήρησαν απέναντί τους κάποιοι αιρετοί (δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας) με τελικό αποτέλεσμα την ... αποχώρηση όλων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης από τη συνέχεια της διαδικασίας ψήφισης του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2008. Σχετικό με το θέμα ρεπορτάζ γράφτηκε στο προηγούμενο φύλλο της «ΕΒΔΟΜΗΣ» (15-12-2007).
Το θέμα έχει δύο διακριτές διαστάσεις: Η μία αφορά τη στάση των αντιπολιτευόμενων δημοτικών συμβούλων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η άλλη αφορά τη στάση δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας απέναντι σε γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο δημοτικό σχολείο Αγίας Μαρίνας.
Η πρώτη διάσταση -αποχώρηση αντιπολίτευσης- έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα και σχετίζεται με τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι δημοτικοί της σύμβουλοι στην εντολή που ο Κορωπιώτικος λαός τους έδωσε κατά τις εκλογές. Και δε νομίζουμε πως η εντολή ήταν να ...αποχωρούν σε κάθε «ευκαιρία» διαφωνίας ή διάστασης απόψεων. Πιστεύω πως η εντολή ήταν ΠΑΡΟΥΣΙΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Μόνο σαν φτηνή δικαιολογία «διαμαρτυρίας» κρίνεται η φυγή προς αποφυγή κατάθεσης πρότασης για ουσιαστικά θέματα του Δήμου, όπως είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα 2008. Περί «Αντιπολίτευσης» έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενα που, φαίνεται, ουδείς έλαβε υπόψη του.
Η άλλη διάσταση είναι ουσιαστική και αφορά τις σχέσεις Σχολείου -Γονέων και Δήμου. Φαίνεται πως για το σχολείο της Αγίας Μαρίνας, τη διεύθυνσή του, τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε αυτό και ορισμένους δημοτικούς συμβούλους με συναφείς αρμοδιότητες δεν είναι οι καλύτερες.
Παρά το γεγονός ότι προ πολλών χρόνων έχω χάσει το δικαίωμα συμμετοχής μου σε Συλλόγους Γονέων, την ιδιότητα του γονιού δεν την έχω χάσει και, συνεπώς, έχω κάθε δικαίωμα να έχω άποψη. Μιαν άποψη που εν πολλοίς με καλύπτει το σχόλιο της Άννας Μπουζιάνη (ΕΒΔΟΜΗ 15/12/2007).
Θα προσθέσω τα εξής ολίγα:
Νόμοι, εγκύκλιοι και Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας τονίζουν σε υπερθετικό βαθμό την ανάγκη δημιουργίας καλών σχέσεων μεταξύ σχολείου και γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών (με αρμοδιότητα προς τούτο των διευθυντών των σχολείων) ή τη μέριμνα για δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών (αρμοδιότητα όλων των δασκάλων των σχολείων).
Οι γονείς οφείλουν να μετέχουν σε Σύλλογο γονέων, ο οποίος νομιμοποιείται από την παρουσία του 1/3 των γονέων των μαθητών κατά τη διενέργεια αρχαιρεσιών προς ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου του. Μάλιστα οι σχετικές διατάξεις και οδηγίες του Υπ. Παιδείας προβλέπουν, για την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, την πρόσκληση όχι μόνον των εγγεγραμμένων στο Σύλλογο γονέων αλλά ΟΛΩΝ των γονέων, που τους παρέχεται το δικαίωμα να γραφτούν στον Σύλλογο τη στιγμή εκείνη.
Σήμερα οι Σύλλογοι γονέων αναγνωρίζονται επίσημα ως παράγοντες της εκπαίδευσης, η δε Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει εισηγηθεί, πριν από πολλά χρόνια, επέκταση των αρμοδιοτήτων των Συλλόγων γονέων με την παρουσία των γονέων ακόμα και σε επίπεδο τάξης αποδεχόμενη τη συμβολή τους στην αγωγή των μαθητών συγκεκριμένης τάξης.
Τώρα, για το σχολείο της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, αν -όπως ισχυρίσθηκαν κάποιοι- ισχύει ότι δεν έχει «εγκεκριμένο» Σύλλογο γονέων αυτό είναι μια σημαντική παράβαση καθήκοντος της διεύθυνσης του σχολείου που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε εδώ κι αρκετό καιρό να είχε προκαλέσει συγκέντρωση όλων των γονέων, σε αίθουσα του σχολείου καταρχή, να τους ενημερώσει σχετικά και να θεωρήσει μια τέτοια συγκέντρωση ως «καταστατική», γενετήσια δηλαδή ενός Συλλόγου γονέων. Αν η διεύθυνση του σχολείου δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο η πρωτοβουλία οδηγείται αυτοδίκαια στους γονείς οι οποίοι αναζητούν κάποιον χώρο για να πραγματοποιήσουν την «καταστατική» τους συνέλευση. Κι ο χώρος αυτός δεν τους παρέχεται! Ούτε από τη διεύθυνση του σχολείου, ούτε από τον Δήμο, μέσω της Επιτροπής Παιδείας.
Και κατανοώ ότι η διεύθυνση του σχολείου ΔΕΝ παραχωρεί χώρο επειδή, προφανώς, δεν χρειάζεται(;) μέσο πίεσης, που είναι ο Σύλλογος γονέων, και για τούτο δεν έχει φροντίσει την όποια νομιμοποίηση των ανησυχούντων γονέων.
Όμως ο Δήμος έχει ιερή υποχρέωση παρέμβασης προς κάθε κατεύθυνση ώστε και το σχολείο της Αγίας Μαρίνας να αποκτήσει, όπως όλα τα άλλα που λειτουργούν στην περιφέρειά του, Σύλλογο Γονέων. Και οφείλει να διευκολύνει κάθε κίνηση που γίνεται σ' αυτήν την κατεύθυνση. Όπως οφείλει να καταγγείλει ακόμα σε αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης την ανεπίτρεπτη στάση απαξίωσης για τη δημιουργία νόμιμου Συλλόγου γονέων απ' την πλευρά της διεύθυνσης του σχολείου.
e-mail: thomasprofis @ yahoo.gr