Επισημάνσεις για τη Β’ πλαζ Βούλας, ελάβαμε από τον αναγνώστη Τιμολέοντα Καββαδία, που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματά της.

Ο  Τ. Καββαδίας απαντά και σε άρθρο του Δημοσθένη Δόγκα στην ΕΒΔΟΜΗ σχετικά με την παραχώρηση των ακτών στο Δήμο και για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν (φύλλο υπ. αρ. 952 / 1/10/2016).

Κυρίες και Κύριοι

Είμαι μόνιμος κάτοικος Βούλας στην οδό Ακτής 7 πίσω από την Β΄ πλαζ της Βούλας για 38 χρόνια και για τα προηγούμενα 15 χρόνια παραθέριζα στο ίδιο σημείο. Γνωρίζω την περιοχή και τις μεταμορφώσεις της από την δεκαετία του 1950 όταν ο πατέρας μου αγόρασε το οικόπεδο που κατοικώ.

Ο χώρος που σήμερα είναι πλαζ, πριν την δημιουργία της, στο τέλος της δεκαετίας του 1960 ήταν αλίπεδο που πλημμύριζε από τα νερά της θάλασσας όταν ανέβαινε η στάθμη τους. Όταν κατέβαινε η στάθμη της θάλασσας άφηνε την επιφάνεια άσπρη από το αλάτι.

Το αλίπεδο αυτό ήταν το χαμηλώτερο σημείο γης της γύρω περιοχής και γι' αυτό αποδέκτης των νερών της βροχής και ιδιαίτερα του ρέματος που ήταν κάποτε η λεωφόρος Βάρης. Τα νερά της βροχής έφερναν και λάσπη που καθόταν στον πυθμένα της θάλασσας μπροστά από το αλίπεδο. Η λάσπη αυτή είναι ακόμη αισθητή όταν περπατάμε στα ρηχά και είναι ένας από τους λόγους που η πλαζ αυτή δεν έγινε ποτέ δημοφιλής.

Μπροστά από την ακτογραμμή του αλιπέδου που εκτεινόταν από το σημερινό Δημαρχείο ώς το παλιό ξενοδοχείο "Καστέλο" υπήρχαν σειρές από βράχια που μόλις εξείχαν από την επιφάνεια της θάλασσας. Όταν κατασκευάστηκε η πλαζ και η οδός Ακτής που προηγούμενα δεν υπήρχε, οι λουόμενοι είχαν προβλήματα με τα βράχια και μετά από κάποιες χρονιές εγκιβώτησαν τα βράχια αυτά μέσα στις τσιμεντένιες προβλήτες. Η πρόταση να καταστραφούν οι τσιμεντένιες προβλήτες είναι ανέφικτη, γιατί πέρα από το κόστος της διάλυσης, τα βράχια που είναι εγκλωβισμένα θα βγούν στην επιφάνεια και η πλαζ θα γίνει πάλι επικίνδυνη.

Όταν επιχωματώθηκε το αλίπεδο και ανέβηκε η στάθμη του εδάφους για την αποχέτευση των νερών της βροχής σκάφτηκε η περιμετρική τάφρος, που στην αρχή δεν ήταν συνδεδεμένη με τους υπονόμους των νερών της βροχής. Η τάφρος έλυσε το προβλημα της αποχέτευσης των νερών που μάζευε η επιφάνεια του χώρου του parking, αλλά η περιφεριακή περίφραξη εμπόδιζε τα νερά που κατέβαιναν από την λεωφόρο Βάρης και τις γύρω περιοχές να φτάσουν στη θάλασσα. Η δε λεωφόρος Βάρης δεν ήταν πλέον ρέμα, και τα νερά πλημμύριζαν την διαστάυρωση με την λεωφόρο Αλκυονιδών τότε, νύν Καραμανλή. Η δε οδός Ακτής γινόταν ρέμα.

Μετά από πολλές πλημμύρες έγινε σύνδεση των υπονόμων για τα νερά της βροχής με την περιφεριακή τάφρο, αλλά ούτε αυτό έλυσε τα προβλήματα.

Μετά από πολλά χρόνια κάτω από την λεωφόρο Βάρης κατασκευάστηκε μεγάλος αγωγός για τα νερά της βροχής και έτσι βελτιώθηκε ικανοποιητικά η απορροή της βροχής. Όμως με την πάροδο του χρόνου προέκυψαν άλλα προβλήματα.

Η έξοδος του μεγάλου αγωγού βρίσκεται στην άκρη της πλαζ που συνορεύει με το παλιό ξενοδοχείο "Καστέλο", έχει φραξει από την άμμο της θάλασσας και δεν αποχετεύει τα νερά. Ο Δήμος που έχει την ευθύνη γι΄ αυτό δεν κάνει τίποτα παρά τις έγγραφες καταγγελίες. Το φράξιμο του μεγάλου αγωγού, έφερε άλλα προβλήματα. Φρεάτιο νερών της βροχής πάνω στο πεζοδρόμιο της οδού Ακτής ξεχειλίζει όλο το καλοκαίρι (χωρίς βροχές) από νερά που βρωμούν έντονα.

Έγγραφες αλλά και προφορικές ειδοποιήσεις δεν μπορούν να παρακινήσουν τον Δήμο να ασχοληθεί με το πρόβλημα που πιθανό να φέρνει ένα άλλο πρόβλημα στην επιφάνεια. Είναι πολύ πιθανό πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν στην περιοχή να αποχετέυουν τα λύματά τους στους αγωγούς της βροχής.

Χωρίς να έχω αποδείξεις για το παραπάνω, έχει δημοσιοποιηθεί ότι στο παρελθόν έχουν βρεθεί σε άλλους δήμους τέτοιες παράνομες συνδέσεις, πιθανόν να ισχύει και στην περιοχή μας.

Η πιθανότητα για τις παράνομες συνδέσεις είναι ίσχυρή, μια και κάθε χρόνο η περιοχή της Β' πλαζ βρίσκεται να είναι μολυσμένη, υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά.

Ο περιμετρικός αγωγός, όσο η πλαζ ήταν του ΕΟΤ καθαριζόταν τακτικά. Στα τελευταία 20 χρόνια έχει καθαριστεί όχι πάνω από μια φορά.

Επίσης υπάρχουν πολυκατοικίες στις οποίες κατασκευάστηκαν υπόγεια γκαράζ χαμηλότερα από τον υδροφόρο ορίζοντα της θάλασσας.

Αντλούν το εισερχόμενο νερό της θάλασσας και με αγωγούς (παράνομους;) κάτω από την οδό Ακτής το ρίχνουν στην περιμετρική τάφρο, ή έχουν συνδέσει την αποχέτευση της θάλασσας του υπογείου τους με τον κοντινότερο αγωγό της βροχής και έτσι τα νερά αυτά τροφοδοτούν μονίμως την περιμετρική τάφρο.

Τα μη καθαριζόμενα σκουπίδια σαπίζουν μέσα στα νερά αυτά και έτσι κάπως έχουμε εικόνα αθλιότητας.

Δυστυχώς η πλαζ αυτή έχει τα παραπάνω μειονεκτήματα που σημαίνει ότι για να γίνει καθαρή και ελκυστική χρειάζεται επενδύσεις που κανένας μέχρι χθες δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει. Ο ιδιώτης επενδυτής προσπάθησε αντισυμβατικά να την μετατρέψει σε νυκτερινό κέντρο. Όταν δεν το κατάφερε την εγκατέλειψε.

Ο Δήμος έχει την βούληση να ξοδέψει για υποδομές; Ή θα κάνει αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε βιώσει; Δηλαδή επιφανειακές κοντόφθαλμες λύσεις που θα μεταθέσουν τα προβλήματα στις μελλοντικές δημοτικές αρχές. Για να βγάζει τα έξοδά της αυτή η πλαζ χρειάζεται μελέτη μακράς πνοής που μέχρι σήμερα δεν είδαμε να πραγματοποιείται.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Τιμολέων Καββαδίας
 

Τα τηλέφωνά μου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας

Υστερόγραφο: Το πόσο ο Δήμος (διαχρονικά) σέβεται τους πολίτες του φαίνεται από το γεγονός ότι μέσα στο κτίριο του Δημαρχείου στεγάζεται επιχείρηση εστιατόριου που ενοχλεί τις νυχτερινές ώρες με δυνατή μουσική και έντονους θορύβους από πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται οπωσδήποτε μέσα στις ώρες κοινής ησυχίας. Ο Δήμος κάνει πραγματικότητα αυτό που δεν κατάφερε ο ιδιώτης επενδυτής; Μήπως μάλιστα επικαλούμενος αδυναμία να επενδύσει, βρίσκει πιο εύκολο να νοικιάσει τον χώρο σε εστιατόριο σαν κι΄ αυτό που έχει στο ισόγειο του Δημαρχείου;

Στο άρθρο σας στη σελίδα 13 γράφει επί λέξει ότι στη Β΄ πλαζ θα αναπτυχθούν 2 αναψυκτήρια, ένα εστιατόριο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προβλέπω (χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών) ότι το εστιατόριο θα εξελιχθεί σε νυχτερινό κέντρο που θα ακολουθήσει το κοντινό του παράδειγμα.

Οι υπόλοιπες χρήσεις, με την αδυναμία να επενδυθούν χρήματα σε μελέτες και δράσεις θα φυτοζωούν για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγιτα που πρόκειται να συμβούν.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 204 guests και κανένα μέλος