tsipras.jpg «Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, που πήγε επιτόπου να διαπιστώσει τη διαμορφωμένη κατάσταση στο Λαγονήσι, που επί χρόνια προσπαθεί να ανακόψει ο Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου με επίμονους και επίπονους αγώνες και κινητοποιήσεις...

  • Αποκλειστική Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Κ. Βενετσάνο

“Η θάλασσα, η άμμος, η παραλία δεν ανήκουν σε κανέναν.

Ανήκουν σε όλους!”

Αλέξης Τσίπρας

 


«Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, που πήγε επιτόπου να διαπιστώσει τη διαμορφωμένη κατάσταση στο Λαγονήσι, που επί χρόνια προσπαθεί να ανακόψει ο Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου με επίμονους και επίπονους αγώνες και κινητοποιήσεις.

Ενημερώνοντας το Πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απαγόρευση της πρόσβασης στην ελεύθερη παραλία που τους έχει επιβάλλει η εταιρεία «Αττικός Ήλιος» (διαχειρίζεται το Grand Resort) και η οποία είχε αποστείλει εξώδικο, ακόμη και για την προχθεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα – του Προέδρου ενός κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, - προσπαθώντας να τρομοκρατήσει ακόμη μια φορά, όποιον αντιτίθεται στις επιδιώξεις άγριας νομής και εκμετάλλευσης της παραλίας, στην οποία έχει κάνει τις γνωστές αυθαιρεσίες αντιοικολογικές παρεμβάσεις (πισίνα μεσ’ τη gkots.tsipr.fillip.jpgθάλασσα(!) κλπ).

Στο εξώδικο η εταιρεία υπογραμμίζει και ισχυρίζεται ότι με τις διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του, ο Δήμος την έχει ζημιώσει με 200 εκατομμύρια ευρώ! Είναι λοιπόν επιεικής όταν ζητάει από το Δήμαρχο μόνο 6,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

«… Από εδώ ξεκίνησε η σπίθα το 2004 για ελεύθερες παραλίες και σήμερα καλύπτει ένα κίνημα σ’ όλο το Σαρωνικό…» κατέληξε ο Π. Φιλίππου.

 

«Ο καιρός έχει αλλάξει, τα πράγματα έχουν αλλάξει». Τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι πολίτες διεκδικούν το δίκιο τους και το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης. Και το διεκδικούνε, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους και δεν θα αφήσουν κανέναν κουμπάρο, κανέναν νονό της νύχτας, κανέναν μεγαλοεπιχειρηματία να επιβάλει τους δικούς του νόμους.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, που χρόνια πολλά είναι στολίδι της Αττικής και οι πολίτες έχουν την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει, γιατί η θάλασσα, η άμμος, η παραλία δεν ανήκει σε κανένας. Δεν μπορεί να νοικιάζεται, δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται. Δεν μπορεί κανένας να μας υψώσει τείχη και συρματοπλέγματα και να μας απαγορεύσει την πρόσβαση στην παραλία». Και στη συνέχεια, «Βεβαίως γνωρίζουμε ότι κάποιοι υπέγραψαν το 2003 την παραχώρηση 85 στρ. παραλίας σε έναν ιδιώτη. Και δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι αυτός ο ιδιώτης.

Και του δώσανε αυτό το δικαίωμα με αντάλλαγμα ενός πινακίου φακής. 15.000 ευρώ το χρόνο! […]Τίποτα δεν χαρίστηκε, όλα κερδίζονται μέσα από αγώνες. Και να ξέρετε ότι σ’ αυτή την κοινωνία που ζούμε, για κάποιους είναι κέρδος και για τους πολλούς είναι κόστος.

Αυτό το σάπιο σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς καταρρέει.

Και πρέπει να βάλουμε όλοι ένα χεράκι», Κατέληξε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου που θα φιλοξενήσει αύριο τους εκπροσώπους της σοσιαλιστικής διεθνούς ακριβώς σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις του Grand Resort, να καταγγείλει τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη της εταιρείας να οικειοποιηθεί τα 85 στρέμματα, στερώντας από τους κατοίκους το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.

 

Αποκλειστική Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Κ. Βενετσάνο


Μετά τη συγκέντρωση ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε σύντομη σχετική συνέντευξη στον εκπρόσωπο της ΕΒΔΟΜΗΣ Κώστα Βενετσάνο.


Κ.Β.
Κύριε Πρόεδρε, και αυτή η ιστορία στηρίζεται πάνω στην ίδρυση της ΕΤΑ Α.Ε. η εμπλοκή με τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα είναι γνωστή. Χειρότερα κι από τις χαριστικές μισθώσεις είναι οι πωλήσεις που έχει τη δυνατότητα να κάνει η ΕΤΑ και η είσοδός της στο Χρηματιστήριο κατά 65%. Προς το παρόν η Ν.Δ. το έχει παγώσει, αλλά δεν έχει επανορθώσει. Δεν καταργεί το νόμο του ΠΑΣΟΚ που κι εκείνη καταψήφισε, ως αντιπολίτευση. Ο Συνασπισμός έχει πάρει ή πρόκειται να πάρει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία;


Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι το μόνο νομοσχέδιο, για το οποίο η Ν.Δ. διαφωνούσε και τώρα ωςtsipras.jpg κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ. Όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, νομοσχέδια εργασιακών σχέσεων, είναι πολιτικές που τις έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ και τις διευρύνει η Ν.Δ.

Ως εκ τούτου η δική μας εκτίμηση, η δυνατότητα να αποτραπεί η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, του δημόσιου χώρου, επαφίεται στην κινητοποίηση και στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των πολιτών και ενεργοποίηση των ενεργών πολιτών που αντιστέκονται και διεκδικούν.

Δεν προσδοκάμε από αλλαγή στάσης των πολιτικών δυνάμεων. Προσδοκάμε πάρα πολλά από το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται στις τοπικές κοινωνίες.


Κ.Β. Επειδή και στον καπιταλισμό, όπως και στο σοσιαλισμό υπάρχουν διαβαθμίσεις και αποχρώσεις – άλλο ο καπιταλισμός του Κέινς και του Γκαλμπρέιθ κι άλλος αυτός του Συμφώνου της Λισσαβόνας, της «άκρως ανταγωνιστικής» οικονομίας της αγοράς, τι έχετε να πείτε;


Αλ. Τσίπρας: Νομίζω ότι ζούμε μία περίοδο, που επικρατούν οι πιο ακραίες εκδοχές του καπιταλισμού που έχουμε ζήσει από τον πόλεμο και μετά τουλάχιστον.

Οι αντιθέσεις οξύνονται πάρα πολύ, και δεν βλέπουμε διάθεση από τις ηγεσίες της Ευρώπης.

Σε κάθε περίοδο κρίσης και μεγάλης θύελλας ακολουθεί μία περίοδος ηρεμίας και ανάτασης. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα αναδιαταχθούν οι δυνάμεις στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα δε μπορεί να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο μιας αλλαγής που πιστεύω ότι θα δούμε πολύ σύντομα.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 286 guests και κανένα μέλος