ompreles.jpg

 

19 Ιουνίου και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
Μαζί μ’ αυτές και η διάθεσή μας για δροσιστικές βουτιές στη θάλασσα και παιχνίδια στην άμμο.
Στην Ανατολική Αττική ευτυχώς είμαστε προικισμένοι με πολλές αμμουδιές. Κάποιες απ’ αυτές ελεύθερες, κάποιες «μαντρωμένες».


Ελεύθερες ή Οργανωμένες ακτές

 

19 Ιουνίου και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Μαζί μ’ αυτές και η διάθεσή μας για δροσιστικές βουτιές στη θάλασσα και παιχνίδια στην άμμο.

Στην Ανατολική Αττική ευτυχώς είμαστε προικισμένοι με πολλές αμμουδιές. Κάποιες απ’ αυτές ελεύθερες, κάποιες «μαντρωμένες».

Μαντρωμένες και με τσουχτερές τιμές για να μπεις μέσα, να κολυμπήσεις και να απολαύσεις μία στοιχειώδη σκιά.

 

Από ιδεολογικής περισσότερο απόψεως δεν επιλέγω τις οργανωμένες παραλίες που «προσφέρουν» ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες, καφέδες και πολλές …απαγορεύσεις. Και τη λέξη «προσφέρουν» τη βάζω σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα τα πληρώνεις όλα επιπλέον του εισιτηρίου για την είσοδό σου, το οποίο εισιτήριο πληρώνεις υποτίθεται ακριβώς γι’ αυτή την οργάνωση που έχει.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος ντόρος με την μίσθωση των ακτών σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, και κάποιοι Δήμαρχοι όπως ο Φιλίππου στα Καλύβια και ο Κορζίδης στο Ελληνικό, αγωνίζονται σκληρά για να κρατήσουν ελεύθερες τις παραλίες στις περιοχές τους. Άλλοι Δήμοι, αφού έκαναν το λάθος και δεν τις πήραν ή δεν τις κράτησαν διεκδικούν τώρα να τις ξανακάνουν δημοτικές.


Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπως ο Δήμαρχος Βουλιαγμένης Γρ. Κασιδόκωστας, που πριν από ένα χρόνο, στις 4 Ιουλίου του 2007, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε πει χαρακτηριστικά: «Η πλαζ όπως λειτουργεί σήμερα, κατά την άποψη τη δική μου, ταιριάζει απόλυτα και με τον πολιτισμό της Βουλιαγμένης και με τη φυσιογνωμία της. Η πλαζ της Βουλιαγμένης και του Αστέρα κύριοι λειτουργούν άψογα. H Πλαζ έχει εισιτήριο 4 ευρώ, το οποίο κι αυτό κακό κάνει. Διότι έτσι μαζεύονται όλοι! Μια ομπρέλα στη Μύκονο έχει 30 ευρώ! Aν αναλάβει ο Δήμος θα πρέπει να βάλει ένα εισιτήριο 10 - 20 ευρώ για να μπορέσει να τα φέρει βόλτα!...» (Εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ» φ.489 σελ.8)


Γι’ αυτό ήρθε φέτος ο Δήμαρχος να βάλει «πόρτα» στην πλαζ και τον Αστέρα με πρότασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή να ορίζει τον αριθμό λουομένων που θα τους επιτρέπεται η είσοδος σ’ αυτή, πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ.

Βέβαια σε ερώτημα που του τέθηκε, πώς θα ελέγχεται ο αριθμός των επισκεπτών ανά ώρα, δεν ήξερε ούτε ο ίδιος που εισηγήθηκε το θέμα να απαντήσει… Σωστά είχε γράψει η Άννα Μπουζιάνη («ΕΒΔΟΜΗ» φύλλο 533) ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει μόνο ως face control.


Τιμές με αρμύρα...


Παρακάτω σας παραθέτω τιμές από ορισμένες πλαζ για να πάρετε μια ιδέα, αν δεν έχετε ήδη προσωπική άποψη, της αισχροκέρδειας και της καταπάτησης ενός αγαθού που θα έπρεπε ΔΩΡΕΑΝ να παρέχεται στον πολίτη. Η είσοδος για να μπεις στην παραλία είναι τόσο αδιανόητη, όσο θα ήταν η πληρωμή για να περπατήσεις στο πάρκο του Δήμου σου. Τα κομφόρ που σου προσφέρουν (νεροτσουλήθρες, ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφέδες, θαλάσσια σπορ κ.α.) λογικό είναι να χρεώνονται.


Στο Μαρκόπουλο πέρυσι, το εισιτήριο για είσοδο στην πλαζ, στο Αυλάκι του Πόρτο Ράφτη, κόστιζε 3 ευρώ για δύο κατηγορίες παραθεριστών (παιδιά έως 6 ετών και υπερήλικοι) πλήρωναν μισό εισιτήριο, δηλαδή 1,50 ευρώ. Φέτος, τα παιδιά μέχρι 12 ετών πληρώνουν 3 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποιompreles.jpg λουόμενοι πληρώνουν 5ευρώ.

Στη Βούλα, πλαζ “Thalasea”, η ταμίας μας ενημέρωσε πρόθυμα για τις ρυθμίσεις που ισχύουν.

Γενικό εισιτήριο 5,50 ευρώ τις καθημερινές και 6,50 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Παιδιά 6-12 ετών, φοιτητές και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών 3,5 ευρώ. Όσοι διαθέτουν κάρτα Κ.Α.Π.Η., είναι δημότες, αστυνομικοί και παιδιά έως 6 ετών μπαίνουν δωρεάν. Ζητήστε σχετική κάρτα από το Δήμο. Ωρες λειτουργίας 8π.μ. - 8μ.μ.

Εδώ οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες είναι δωρεάν, όσο υπάρχουν ελεύθερες. Εμείς Πέμπτη μεσημέρι που πήγαμε για το ρεπορτάζ είχαν βγάλει ανακοίνωση ότι έχουν εξαντληθεί.

vouliagmeni-plaz.jpgΕπόμενος σταθμός ήταν η πλαζ της Βουλιαγμένης. Με 5ευρώ το γενικό εισιτήριο τις καθημερινές και 6ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Παιδιά 6-12 ετών και ενήλικοι 65+ 3ευρώ τις καθημερινές, 4ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Φοιτητικό δεν έχει.

Τέλος παιδιά κάτω από 6 χρονών και άτομα με ειδικές ανάγκες 1,50ευρώ τις καθημερινές, 2ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ξαπλώστρες και ομπρέλες δωρεάν με τη διαφορά ότι και εδώ μπορεί να εξαντληθούν. Ώρες λειτουργίας 8π.μ. με 8μ.μ.

Ο υπεύθυνος μας ενημέρωσε ότι πολύ συχνά αντιμετωπίζουν περιστατικά με ματάκηδες, κλέφτες και επιδειξίες, οπότε επεμβαίνει η ασφάλεια της πλαζ. (τα καλά της οργανωμένης παραλίας), όπως μας είπε.

Συνεχίζουμε την παραλιακή και φτάνουμε στη Βάρκιζα, στο Yabanaki. Εκεί τα πράγματα είναι πιο αρμυρά... Τις καθημερινές το εισιτήριο είναι 6ευρώ με δωρεάν τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες. Για τους φοιτητές, τα παιδιά 6-12 ετών και τους ενήλικες άνω των 65 ετών 4ευρώ.

Σάββατο, Κυριακή και Αργίες η γενική είσοδος είναι 7ευρώ και 4,5ευρώ επιπλέον η ξαπλώστρα!! (εδώ η ξαπλώστρα χρεώνεται). Αν επιλέξεις το κομπλέ πακέτο, μαζί με ομπρέλα δηλαδή, είναι συν 9€. Οπότε 7+9= 16€ το άτομο!

Για το τέλος κρατήσαμε το «καλύτερο». Η πιο “in” υποτίθεται παραλία της Αττικής, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, έχει είσοδο 15ευρώ(!) τις καθημερινές για τους ενήλικες και 13ευρώ για παιδιά έως 12 ετών.

Το Σαββατοκύριακο έχει 25ευρώ(!), παρακαλώ. Για ενήλικες άνω των 65 και για παιδιά η ίδια τιμή με τις καθημερινές. Ωρες λειτουργίας 8π.μ. με 9μ.μ.

Μπορεί να δώσετε 25 ολόκληρα ευρώ, αλλά θα κολυμπήσετε στα «χρυσά» νερά του Astir Beach… Πρωτοποριακή υπηρεσία της νέας αντίληψης της παραλίας, όπως λένε οι ίδιοι, είναι η προκράτηση εισιτηρίου μέσω της ιστοσελίδας τους στο internet!!

apagoreyetai.jpgΑξιοπρόσεκτο είναι ότι σε όλες τις παραπάνω οργανωμένες παραλίες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να φέρνει κανείς την δική του ομπρέλα και ...παρακαλούνε να μη φέρνουμε δικά μας τρόφιμα για λόγους ασφαλείας! (όπως δείχνει ο πίνακας). Αυτό είναι αλήθεια ότι δεν το καταλάβαμε (κινδυνεύουμε από το δικό μας σάντουιτς π.χ. και όχι από το έτοιμο της καντίνας!).


Αυτό που πρέπει να παραδεχτούμε, είναι η ασφάλεια που έχεις στις οργανωμένες παραλίες αφού κάθε λίγα μέτρα υπάρχει ναυαγοσώστης. Επιπλέον διευκολύνουν τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς οι περισσότερες έχουν εύκολη πρόσβαση. Ας μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά στους πνιγμούς. Βέβαια, όπως μας πληροφόρησαν σε κάποιες παραλίες δεν τηρείται ο νόμος και δεν έχουν τον αναγκαίο αριθμό ναυαγοσωστών με αποτέλεσμα δυσάρεστα γεγονότα.


Διευκρινίζουμε ότι αυτό το ρεπορτάζ δεν έχει σκοπό να αποδώσει ευθύνες μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και σε ένα μέρος του κόσμου. Παρότι φωνάζουν πως δεν αντέχουν οικονομικά τέτοια εισιτήρια (μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται κατά μέσο όρο 30ευρώ για ένα μπάνιο), συνεχίζουν και τιμούν με την παρουσία τους και με τα ευρώ τους τις οργανωμένες παραλίες αντί να απολαύσουν τις εξίσου όμορφες ίσως και καλύτερες ελεύθερες που υπάρχουν δείχνοντας έτσι και την δυσαρέσκειά τους στους υπεύθυνους που κάθε χρόνο αυξάνουν τα “διόδια”.


Διαλέξτε το μοντέλο διασκέδασης που σας εκφράζει και σας ταιριάζει και απολαύστε τις παραλίες.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 272 guests και κανένα μέλος