Την περασμένη Δευτέρα (25/8) έγιναν δυο ταυτόχρονες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα, με μοναδικό θέμα την κατασκευή – λειτουργία κοινού βιολογικού καθαρισμού στα όρια των δύο δήμων...

Νέα Μάκρη και Μαραθώνας

συναποφάσισαν για βιολογικό καθαρισμό


Την περασμένη Δευτέρα (25/8) έγιναν δυο ταυτόχρονες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα, με μοναδικό θέμα την κατασκευή – λειτουργία κοινού βιολογικού καθαρισμού στα όρια των δύο δήμων. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ν. Μάκρης  Ιορδάνης Λουίζος, τόνισε ότι: «η σημερινή μέρα είναι ιστορική και για την πόλη μας και για την πόλη του Μαραθώνα, καθώς καλούμεθα  να δρομολογήσουμε οριστικά και αμετάκλητα την επίλυση της διαχείρισης των λυμάτων μας, με τη δημιουργία του πολυπόθητου Βιολογικού Καθαρισμού.Το σημαντικότερο προφανώς έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα προσδώσει πολλές και ποικίλες υπεραξίες στις δύο πόλεις, ένα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής σημασίας. Σήμερα έχουμε το επιστέγασμα, την κορύφωση μίας μακράς επίπονης και επίμονης προσπάθειας που μας εξασφαλίζει την πλήρη χρηματοδότηση και της μελέτης και του έργου με χρήματα της Ε. Ε.»

Συνεχίζοντας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. & ΥΠ.ΟΙ., την Περιφέρεια Αττικής και την διαχειριστική επιτροπή για την θετική ανταπόκριση και συνδρομή τους στην υλοποίηση του αιτήματος. και έθεσε γλαφυρά τα ερωτήματα:

Γιατί η συνεργασία μας με την ΕΥΔΑΠ; Γιατί η ΕΥΔΑΠ, ο μεγάλος μας εταίρος, μας εξασφαλίζει όχι μόνο την απαραίτητη διαφάνεια της όλης διαδικασίας και την απαραίτητη τεχνολογία και αξιοπιστία ως ο καθ όλα αρμόδιος φορέας.

Αιτιολογώντας τους τη συνεργασία με το Μαραθώνα είπε:

«Θα αναφερθώ μόνο στους σημαντικότερους λόγους. Οποιαδήποτε μονομερής λύση δεν θα προστάτευε επαρκώς την μόλυνση του κόλπου του Μαραθώνα από τα λύματα, οποιαδήποτε μονομερής λύση δεν θα μπορούσε να προστατέψει αποτελεσματικά την μόλυνση το υδροφόρου ορίζοντα και ασφαλώς η συνεργασία των δύο πόλεων είναι βέβαιον ότι εξασφαλίζει το ελάχιστο λειτουργικό κόστος για τους κατοίκους της περιοχής μας.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που όχι μόνο αποδέχτηκα αλλά συνέδραμα της προσπάθειας που κατέβαλλε ο Δήμαρχος Μαραθώνος Σπύρος Ζαγάρης να συνδεθεί και η πόλη του στην χρηματοδότηση που είχαμε εξασφαλίσει για την πόλη της Νέας Μάκρης, με την αντίστοιχη αναπροσαρμογή του κόστους».

Κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους των άλλων παρατάξεων να συμπαραταχθούν σ’ αυτήν την κίνηση και να υπερψηφίσουν, όπως επίσης τόνισε ότι ελπίζει να πράξουν και οι σύμβουλοι του Δήμου Μαραθώνα.

Η εισηγητική πρόταση έχει ως εξής:

«Αποφασίζουμε την από κοινού με το Δήμο Μαραθώνος επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων των Δήμων μας και αναθέτουμε την μελέτη αποχέτευσης ακαθάρτων των Δήμων Νέας Μάκρης - Μαραθώνος στην ΕΥΔΑΠ αποδεχόμενοι την εγκατάσταση του ΚΕΛ πλησίον των ορίων των Δήμων και βορείως της έκτασης της πρώην Αμερικάνικης βάσης και την χωροθέτηση του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων εκτός κόλπου Μαραθώνα στην αρχικώς προβλεπόμενη θέση».


Η μειοψηφία αποχώρησε


Η μειοψηφία του δήμου δεν είχε την ίδια άποψη. Οχι μόνο δεν ψήφισε την πρόταση αλλά αποχώρησε γιατί διαφώνησε ως προς τη χωροθέτηση. Δεν δέχθηκε τον προτεινόμενο χώρο εγκατάστασης του βιολογικού, που τοποθετείται στη θέση Μπεράκη, βόρεια της πρώην αμερικανικής βάσης και πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας. Ο χώρος υποδοχής των επεξεργασμένων υδάτων είναι η θαλάσσια περιοχή της Κυνοσούρας.


Ομόφωνα στο Μαραθώνα


Αντίθετα στο Μαραθώνα υπήρξε ομόφωνη  απόφαση, αφού ικανοποιήθηκε η πρότερη ένσταση που είχε υποβάλλει για άλλη έκταση στα βόρεια όρια των δύο δήμων, που του σνήκε εξ ολοκλήρου, ενώ η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στα διοικητικά όρια της Ν. Μάκρης.

Την επόμενη μέρα το απόγευμα η μειοψηφία της Ν. Μάκρης, κάλεσε τα τοπικά ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου, όπου ανέφερε ότι η απόφαση της από κοινού αποχώρησης των δύο πτερύγων δεν ήταν προαποφασισμένη, αλλά προήλθε λόγω της απαράδεκτης στάσης του δημάρχου, ο οποίος έκανε δυσμενή σχόλια και λεκτικές  επιθέσεις εναντίον τους, ενώ είχαν κάθε δίκιο να διαφωνούν για ένα χώρο, όπου είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα υπάρξουν οι ανάλογες αδειοδοτήσεις, καθώς συνορεύει με αρχαιολογικό χώρο.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος πιο σκληρός δήλωσε ότι ο κόσμος θα αντιδράσει σθεναρά, όπως στην περίπτωση της μεγάλης μαρίνας που είχε προταθεί και ναυάγησε μετά τις πολλές αντιδράσεις των κατοίκων.

   Αγγελική Ραγκούση

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος