epixeirisiako-(8).jpgΣε σύσκεψη κάλεσε τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς του Κορωπίου την Δευτέρα 31 Μαρτίου, η Δημοτική Αρχή με θέμα, την ενημέρωση και παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος...

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

επί τάπητος με τους Συλλόγους και Φορείς της πόλης


epixeirisiako-1.jpgΣε σύσκεψη κάλεσε τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς του Κορωπίου την Δευτέρα 31 Μαρτίου, η Δημοτική Αρχή με θέμα, την ενημέρωση και παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το συντονισμό της σύσκεψης είχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Χρήστου, και μαζί του στο πάνελ βρίσκονταν δύο εκπρόσωποι του φορέα που έχει αναλάβει τη σύνταξή του (η Αθηνά Τζαλιγοπούλου σύμβουλος και η Χρ. Πορίχη επίσης σύμβουλος), και ο Δήμαρχος Θεοδ. Αθανασόπουλος.


Συμμετείχαν 21 κοινωνικοί, επαγγελματικοί φορείς και σύλλογοι με Προέδρους, αντιπροέδρους και πολλά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ παρόντες ήταν ο αντινομάρχης Θεόδωρος Γρίβας, τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και εκπρόσωποι των ΝΠΔΔ του Δήμου.


Την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος έκανε η Αθηνά Τζαλιγοπούλου σύμβουλος έργου για το πρόγραμμα και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, παρουσία της Χρ. Πορίχη επίσης συμβούλου, του ειδικού συνεργάτη Δήμου Κρωπίας και μέλους της Ομάδας Έργου Επ. Γαρδέλη. Η κα Τζαλιγοπούλου αναφέρθηκε στις βασικές αρχές και στρατηγικούς άξονες του ΕΠ. και επεξήγησε πως έγινε η κατάρτιση και ανέλυσε τις φάσεις της υλοποίησης.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Τάσος Χρήστου κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι προσπαθήσαμε, στο μέτρο της κοινής λογικής και των αρμοδιοτήτων μας, να ικανοποιήσουμε δίκαια αιτήματα συλλόγων και επαγγελματικών φορέων, να στηρίξουμε το έργο σας και τις δραστηριότητές σας χωρίς να παρεμβαίνουμε, όπως αρμόζει άλλωστε τόσο στο δημοκρατικό μας ήθος όσο και στην τήρηση της νομιμότητας, στο έργο σας και στις εσωτερικές σας διαδικασίες. Είμαστε όλοι μαζί, Δήμος και κοινωνία πολιτών, συμμέτοχοι σε μια κοινή πορεία για να κάνουμε το Κορωπί μια ανθρώπινη πόλη, με περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση, με πολεοδομική ανασυγκρότηση, με κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στον πολίτη.

Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, που εφαρμόζεται και στο Κορωπί, μαζί με άλλες διαδικασίες εκπροσώπησης, διαβούλευσης και διαλόγου κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών τάξεων, καθώς επίσης, και η θεσμοθέτηση της Ημέρας του Δημότη και των Εθελοντών στο Δημοτικό Συμβούλιο -που σύντομα προωθούνται -θα συμβάλλουν σε μια ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών μας στο δημοτικό βίο και σε μια δημοκρατική ενημέρωση και πληροφόρηση».


Η Αθηνά Τζαλιγοπούλου έκανε μία ανάλυση των αξόνων του επιχειρησιακού προγράμματος που αριθμούνται σε 12 και είναι.

1. Βελτίωση καθημερινότητας

2. Βελτίωση περιβάλλοντος

3. Αναβάθμιση Οικονομικής ανάπτυξης

4. Ενδυνάμωση κοινωνικής συνοχής

5. Βελτίωση υπηρεσιών εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού.

6. Ενδυνάμωση Νομιμότητας και διαφάνειας.

7.Βελτίωση Ικανοποίησης του πολίτη

8. Βελτίωση διαχείρισης πόρων.

9. Βελτίωση παραγωγικότητας

10. Βελτίωση Απόδοσης προσωπικού

11. Βελτίωση Κουλτούρας Οργανισμού

12. Βελτίωση Δαχείρισης Πληροφορίας και Γνώσης.


Ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στις σύντομες παρεμβάσεις του, έκανε λόγο για την ουσία της κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια ορθολογικού σχεδιασμού και υλοποίησης των δεσμεύσεων κάθε δημοτικής αρχής. Τα επιχειρησιακά προγράμματα είναι ένα τρόπος να μετρηθούν στόχοι, δεσμεύσεις και να διαγνωστούν προβλήματα. Όλες αυτές οι διαδικασίες κατάρτισης και διαβούλευσης, θα κάνουν δύσκολη την ζωή κάθε πολιτικού, που δεν έχει καθαρές θέσεις και σοβαρό προγραμματικό λόγο. Για την εφαρμογή του αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστούν υπηρεσίες, υπάλληλοι και τα στελέχη. Επίσης πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό κατάλληλα ώστε οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των δημοτών και των καιρών».


Αναίτια αντίδραση

Παρέμβαση επί της διαδικασίας ζήτησε ο Δημ. Κιούσης να κάνει και του εδόθη ο λόγος από τον πρόεδρο, αλλά «χτύπησε κόκκινο» η κεραία του Δημάρχου, που ανέβηκε στο πάνελ εκείνη τη στιγμή και ζήτησε εξηγήσεις, για την παρέμβαση, αφού η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους φορείς και οι σύμβουλοι εκφράζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δ. Κιούσης θεώρησε σκόπιμο να είχε μοιραστεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα στους φορείς για να μπορούν να το κατανοήσουν.

 

Και οι δημότες έγιναν ...πελάτες

Στη βελτίωση της ικανοποίησης του πολίτη από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καθιερωθεί ο όρος πελάτης. Αντιδρούν οι περισσότεροι όταν το ακούν. Πελάτης όμως δεν είναι αυτός που έχεις οικονομική δοσοληψία

Πελάτης είναι αυτός ο οποίος είναι ο αποδέκτης της υπηρεσίας, επεσήμανε η εισηγήτρια Αθ. Τζαλιγοπούλου, για να εγείρει αντιδράσεις από το ακροατήριο για το «πελάτης» και είχαν δίκηο. Γιατί τελικά, μας βάζουν σιγά σιγά στη φιλοσοφία του «αγοράζω υπηρεσίες» αφού είμαι πελάτης. Και στους ισολογισμούς τους οι Δήμοι ισοσκελίζουν κέρδη και ζημίες! Δεν βλέπουν παροχές…


Ο εκπρόσωπος του Σκακιστικού Συλλόγου Ανδρώνης ζήτησε να μάθει ποιος θα κάνει την αξιολόγηση μέσα στις υπηρεσίες του Δήμου; και αναφέρθηκε στην πελατειακή σχέση που μας προγραμματίζουν.

 

Στη ΒΟΥΛΑ πέρασε απλά από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!

αγνοήθηκαν οι φορείς


Οι φορείς της Βούλας έμειναν έξω από το διάλογο για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που πέρασε ο Δήμαρχος την περασμένη Δευτέρα 31/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες.

Οσους Συλλόγους ρωτήσαμε, δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα.

Ο Αγγ. Αποστολάτος το υπερψήφισε επιφυλάχθηκε μόνο για το κόστος σύνταξής του, για να πάρει για άλλη μια φορά την απάντηση του Δημάρχου ότι “πληρώνει ο “Θησέας”. Λες και πληρώνει, η Κίνα και όχι ο δημόσιο κορβανάς δηλαδή η τσέπη μας.

Το Επιχειρησιακό καταψήφισε η Ηλέκτρα Τσιριγώτη και επιφυλάχθηκε να το δει στην τελική του μορφή.


Δεν μας εκπλήσσει η περιφρόνηση του Δημάρχου προς τους φορείς της πόλης, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττει. Αλλά περιφρόνηση - επί του προκειμένου - στους φορείς είναι περιφρόνηση των επιταγών του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού εκεί ορίζεται με Διατάγματα και Εγκυκλίους η συμμετοχική διαδικασία.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 guests και κανένα μέλος