H πρώτη δοκιμασία αντοχής - crash test- κάθε νέας δημοτικής αρχής είναι οι δημαιρεσίες που λαμβάνουν χώρα την πρώτη Κυριακή του πρώτου και τρίτου έτους της δημοτικής περιόδου...

H πρώτη δοκιμασία αντοχής - crash test- κάθε νέας δημοτικής αρχής είναι οι δημαιρεσίες που λαμβάνουν χώρα την πρώτη Κυριακή του πρώτου και τρίτου έτους της δημοτικής περιόδου.

Όπως είναι γνωστό στις δημαιρεσίες αυτές εκλέγονται τα προεδρεία (Πρόεδρος - Αντιπρόεδρος - Γραμματέας) των Δημοτικών Συμβουλίων (Δ.Σ.) και οι Δημαρχιακές Επιτροπές (Δ.Ε.) – μικρά ευέλικτα όργανα των Δ.Σ., στις οποίες προεδρεύει ο Δήμαρχος.

Ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας που ισχύει από 1/1/2007 θέλοντας να κάνει πιο δημοκρατική τη λειτουργία των Δ.Σ. καθόρισε ένα περίπλοκο σύστημα εκλογής των οργάνων και στην ουσία ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εξουσία των Δημάρχων, σ’ ένα σύστημα ούτως ή άλλως Δημαρχοκεντρικό. Σημειώνουμε ότι το πλείστον των Δημάρχων είναι Δήμαρχοι μειοψηφίας (με 42% και όχι μόνον), όπως και οι Πρωθυπουργοί και ο … «πλανητάρχης»! Αυτή η σχετική ή τεχνητή μειοψηφία είναι εφεύρημα της αγγλοσαξονικής δημοκρατίας η οποία κατίσχυσε στον δυτικό κόσμο.

Την ευθύνη επ’ αυτού έχουν και οι πολίτες ή ψηφοφόροι, υπό οποιαδήποτε αιτιολόγηση ή πρόσχημα και κυρίως με την αδιαφορία τους και την αποχή τους.

Η προσήλωση σ’ αυτού του είδους «δημοκρατία», είναι χαρακτηριστικό των αρχηγών που αδυνατούν να είναι ηγέτες, ή βαριούνται. Θέλουν να ελέγχουν, να κατευθύνουν, να έχουν «δημοκρατική κάλυψη» ποικιλοτρόπως και να εξουσιάζουν παντιοτρόπως και όχι να ηγούνται. “Ηγούμαι” σημαίνει πείθω κυρίως, και εμπνέω. Αυτό είναι κοπιαστικό και χαρισματικό. Δύσκολο!

Η πολιτική είναι τέχνη και τεχνική. Δεν είναι πειθαναγκασμός, δεν είναι απάτη… Δύσκολα πράγματα για την εποχή μας και… ρομαντικά!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 291 guests και κανένα μέλος