Την ανάγκη συντονισμού όλων των ομογενειακών δυνάμεων στην άσκηση “ειρηνικής επιθετικής πολιτικής” για την περαιτέρω προώθηση των ελληνικών θεμάτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων επεσήμανε ο Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ  Θ. Σπυρόπουλος στη συνάντηση ηγετών ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος, Αλέξανδρου Μαλλιά...

“Επιθετική πολιτική” στα εθνικά μας θέματων, λέει η Ομογένεια

Συνάντηση Ομογενών  με πρωτοβουλία του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ

 

Την ανάγκη συντονισμού όλων των ομογενειακών δυνάμεων στην άσκηση “ειρηνικής επιθετικής πολιτικής” για την περαιτέρω προώθηση των ελληνικών θεμάτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων επεσήμανε ο Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ  Θ. Σπυρόπουλος στη συνάντηση ηγετών ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος, Αλέξανδρου Μαλλιά.

Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση της ομογένειας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Θ. Σπυρόπουλου στο πλαίσιο των εργασιών του 62ου ετήσιου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης στη Νέα Υόρκη, το περασμένο Σάββατο. 

«Πιστεύω στην άσκηση ‘ειρηνικής επιθετικής πολιτικής’ με την ιδιότητά μας ως Αμερικανοί πολίτες» τόνισε ο Θ. Σπυρόπουλος. «Χωρίς ακρότητες, προασπίζοντας και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες μπορούμε να προβάλουμε τα εθνικά δίκαια και να προστατεύσουμε και εμείς τις μειονότητές μας στην Βόρειο Ήπειρο, στην π.Γ.Δ.Μ. και στην Τουρκία. Θα πρέπει δε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και όχι απλώς να προσπαθούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα που δημιουργεί πολλές φορές η απραξία μας. Επίσης, πρέπει να προβάλουμε προς πάσα κατεύθυνση τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στα Βαλκάνια διαχρονικά».

Ο Θ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην τεράστια δύναμη που διαθέτει ο Ελληνισμός των ΗΠΑ μέσα από τις οργανώσεις του: την ΠΣΕΚΑ, το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο και ευρύτερα την οργανωμένη ομογένεια. Σκοπός του ΣΑΕ τόνισε «είναι να ενώσει και να συντονίσει αυτές τις δυνάμεις ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

 Ο συντονιστής του ΣΑΕ επεσήμανε ότι το θέμα της Μακεδονίας, είναι θέμα όλου του Ελληνισμού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ομογένεια πρέπει να στηρίζει τις προσπάθειες της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής. «Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής είναι μέλος της περιφέρειας μας και παραδοσιακά υιοθετούμε τις θέσεις της καθώς εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της ομογένειας». 

Δραστηριοποίηση της Ομογένειας κατά το επόμενο τρίμηνο σε σχέση με το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ., ζήτησε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς. «Το τρίμηνο αυτό θα είναι κρίσιμο, γι’ αυτό και ζητάμε τη βοήθεια της Ομογένειας», τόνισε. «Η Ελλάδα, μετά το ΝΑΤΟ, θα θέσει βέτο και για την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν δεν λυθεί προηγουμένως, το πρόβλημα της ονομασίας».

Ο Αλ. Μαλλιάς τόνισε ότι είναι σημαντική η δύναμη της Ομογένειας, όπως αποδείχτηκε και με τα αποτελέσματα της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. «Πρέπει να ξαναενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επαναπροσαρμόσουμε το μήνυμά μας», είπε. Ο Έλληνας πρέσβης επεσήμανε ότι υπάρχει συναίνεση και ότι παρ’ όλη την απόκλιση των θέσεων της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής συνεχίζεται συντονισμένα, η προσπάθεια ενημέρωσης του αμερικανικού κοινού, της αμερικανικής κυβέρνησης και ΜΜΕ με συγκεκριμένους στόχους. Ιδανικό, πρόσθεσε, θα ήταν να στηριχτεί η θέση της Ελλάδος για τη σύνθετη ονομασία, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ζητείται και πάλι η βοήθεια της Ομογένειας, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά πολύτιμη στο Βουκουρέστι.

Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής  Νίνα Γκατζούλη επανέλαβε την αταλάντευτη θέση των Μακεδόνων της Αμερικανικής Ηπείρου η οποία και ταυτίζεται με τις αντίστοιχες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. «Ποτέ δεν θα δεχθούμε για την π.Γ.Δ.Μ. ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’ ή παράγωγά του», επεσήμανε. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και η κληρονομιά αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους. Η ονομασία του κρατιδίου της π.Γ.Δ.Μ. πρέπει να ξεχωρίζει τους κατοίκους αυτής της χώρας από εμάς τους Μακεδόνες.»

 Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου ο οποίος τόνισε ότι οι Κύπριοι της Αμερικής, αν και είναι λιγότεροι, έχουν τεράστια δύναμη και δραστηριοποιούνται με επιτυχία. Ο Π. Παπανικολάου εξήρε τον βουλευτή κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι οι Σκοπιανοί άρχισαν ήδη προσπάθειες σε βάρος του(!)

Ο Ε. Σπυρόπουλος επεσήμανε πως η συνέργεια των Ελληνικών και Κυπριακών δυνάμεων στην Αμερική είναι επεβεβλημένη και υπενθύμισε τους αγώνες και την υποστήριξη της ομογένειας στο Κυπριακό. «Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν για το σκοπό αυτό στην Ουάσιγκτον, στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν ενωμένη η ομογένεια να συμβάλει στην προβολή των θεμάτων, είτε είναι Κυπριακό, είτε είναι το Σκοπιανό. Μπορούμε στα δύο μεγάλα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, να φέρουμε αποτελέσματα.»


Επισήμανε ιδιαίτερα ότι ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ όλες οι οργανώσεις και ο κάθε ομογενής μεμονωμένα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις τοποθετήσεις του κάθε βουλευτή ή γερουσιαστή ως Αμερικανοί πολίτες.

Ανταπόκριση: ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

 


Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 135 guests και κανένα μέλος