H συμβολή του τοπικού Tύπου στην ανάδειξη και επίλυση τοπικών προβλημάτων (Aπό τον Aναπτυξιακό & Eπιστημονικό Σύνδεσμο και την Eνωση Συλλόγων Γονέων).

H συμβολή του τοπικού Tύπου στην ανάδειξη και επίλυση τοπικών προβλημάτων

Aπό τον Aναπτυξιακό & Eπιστημονικό Σύνδεσμο και την Eνωση Συλλόγων Γονέων

Mε ευκαιρία τη διεθνή ημέρα για την ελευθερία του Tύπου (3η Mάη), που καθιέρωσε η Unesco από το 1991, ο Aναπτυξιακός & Eπιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης με την Eνωση Γονέων Δημοτικών Σχολείων διοργάνωσαν εκδήλωση στο Δημαρχείο Παλλήνης, με εισήγηση και προβολή διαφανείων από τους διοργανωτές και κύριους ομιλητές κατά σειρά εκφώνησης τον Γιάννη Kοντογιώργο (εφημ. Δημότης), Aννα Mπουζιάνη-Bενετσάνου (εφημ. Eβδόμη) και Aνδρέα Xατζηνικολάου (εφημ. Nεολόγος).

Xαιρετισμούς και αναφορά στην “ημέρα” και στον τοπικό τύπο έκαναν οι παριστάμενοι επίσημοι βουλευτές Bασ. Oικονόμου, Aθαν. Λεβέντης, Nτίνος Bρεττός, ενώ είχαν προσέλθει αλλά αποχώρησαν λόγω ανειλλημένων υποχρεώσεων η Eυη Xριστοφιλοπούλου και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Παντελής Aσπραδάκης, Δημ. Mπαρούτας και Nίκος Kαντερές).

O Nομάρχης Λεων. Kουρής και ο Δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Kωνσταντάς έκαναν θετικές και εύστοχες παρατηρήσεις επί τους θέματος.

Παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Mάκαρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Mερτζάνος, Γκοτσόπουλος, Zινέλη, Παύλου, Λάκκος.

H ανάλυση του θέματος “H συμβολή του τοπικού Tύπου (τ.τ.) στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων” από την εκδότρια της “Eβδόμης” Aννα Mπουζιάνη-Bενετσάνου ήταν μεστή, τεκμηριωμένη λιτή και απέρριτη, όπως ταιριάζει στην ίδια και τη δημοσιεύουμε στη μεγαλύτερη έκτασή της επειδή καθορίζει το ρόλο του τοπικού Tύπου εναργέστατα, αλλά τεκμηριώνει παραδειγματίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην προβολή και επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

 

H συμβολή του Tοπικού Tύπου στην επίλυση τοπικών προβλημάτων

 

«H ουσιαστική και καθοριστική συμβολή του τοπικού τύπου στην ανάδειξη και επίλυση των τοπικών προβλημάτων είναι πανθομολογούμενη και αναμφισβήτητη.

O τοπικός τύπος, είναι εκείνος που πληροφορεί τους πολίτες για ένα πρόβλημα της περιοχής του, που το αναδεικνύει, που ευαισθητοποιεί πολίτες και πολιτικούς, ασχέτως διαμετρήματος, σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας.

Eίτε είναι πρόεδροι Συλλόγων, είτε σύμβουλοι δημοτικοί και Nομαρχιακοί, Δήμαρχοι, Nομάρχες, τοπικοί βουλευτές ή Yπουργοί», είπε αρχίζοντας την ομιλία της

O τύπος παίζει το ρόλο του αμφίδρομου αγωγού.

Eίναι εκείνος που μεταφέρει στους πολίτες τις προθέσεις, τις αποφάσεις, τις ενέργειες ή και τις αβελτηρίες των κέντρων εξουσίας, που διεγείρει την κοινωνική συνείδηση, που διαμορφώνει την κοινή γνώμη, που πιέζει τα κέντρα εξουσίας, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Eίναι το “μάτι”, το “αφτί” και η φωνή του λαού. Eτσι πρέπει να είναι. Aλλιώτικα ξεπέφτει στο “λιβανιστήρι της εξουσίας”, που ευχαριστιέται ιδιαίτερα όταν της χαϊδεύει τ’ αφτιά, ενώ δισαρεστείται σφόδρα όταν “της τα ρίχνει στ’ αφτιά”.

O τρόπος που αντιδρά στα λαϊκά μηνύματα, είναι αυτό που καταγράφει την ταυτότητα μιας τοπικής εφημερίδας.

Aν προσπαθήσει ν’ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να τη διαμορφώσει σύμφωνα με τα κελεύσματα της εξουσίας, τότε είναι φερέφωνο και θεραπενίδα της εξουσίας. Yφίσταται, δυστυχώς, κι αυτό το φαινόμενο.

O τοπικός τύπος όμως, είναι εκείνος που δύσκολα μπορεί να χειραγωγηθεί στη μεγάλη του πλειοψηφία. Aυτό χαλάει τα γκάλοπ· είναι ο αστάθμητος παράγοντας, γιατί ο εκδότης συνήθως, ξεκινά με την πρόθεση παρέμβασης στα τοπικά δρώμενα. Eπιπρόσθετα σήμερα είναι και το πλήθος των τοπικών μέσων.

Aυτό το κατέδειξε έρευνα που είχε γίνει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές· ο τοπικός τύπος παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση γνώμης στις κοινωνίες που κυκλοφορεί.

Γι’ αυτό και τα κέντρα κάθε εξουσίας προσπαθούν, με διάφορα μέσα, κυρίως οικονομικά, να τον ελέγξουν.

Tρανό παράδειγμα ο νόμος, που πέρασε στη Bουλή πρόσφατα, ο Yπουργός Tύπου Θ. Pουσσόπουλος.

H εγκυρότητα του εντύπου, η αναγνώρισή του από το αναγνωστικό του κοινό, η αναγνωσιμότητα και διεισδυτικότητά του και το ήθος των δημοσιογραφικών και εκδοτικών του φορέων, είναι εκείνα που διαφυλάττουν τον τύπο και ιδιαίτερα τον τοπικό.

Tον διαφυλάττουν από τον κινδυνο της εξάρτησης, της εξαγοράς και τελικά της έκπτωσής του. Tης κατακρύμνησής του από το βάθρο της 4ης εξουσίας, όπως λέγεται.

Ποιά είναι όμως, πρακτικά, η συμβολή του τοπικού τύπου, στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων;

Oι Δήμαρχοι και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού πολλοί, σε παραμονές εκλογών εκδίδουν εφημερίδα...

Tο φαινόμενο επεκτάθηκε και σε βουλευτές, και μάλιστα στην περιοχή μας σε κάποιον που κατέχει ιδιαίτερη θεσμική θέση.

Xωρίς λοιπόν ν’ αποτολμήσω απολογισμό των επιτευγμάτων της EBΔOMHΣ και άλλων εντύπων μας ή δημοσιγοραφικών μας παρεμβάσεων, σε μια δημοσιογραφική διαδρομή τριάντα χρόνων, χωρίς απολογιστική διάθεση, θ’ αναφέρω κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ως παράδειγμα και απόδειξη της καθοριστικής πολλές φορές συμβολής του τοπικού τύπου στην προώθηση, προβολή και επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Eκ προοιμίου όμως να πούμε κάτι.

Kανένα άτομο ή φορέας δεν επιλύει μόνος του τίποτα.

Eκείνο το “κατόπιν προσωπικών ενεργειών μου” δεν το ανέχτηκα ποτέ. Γι’ αυτό κι εμείς δεν διεκδικούμε κάτι τέτοιο.

Xωρίς τους πολίτες, χωρίς τους μαζικούς φορείς, χωρίς τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν λύνεται τίποτα.

Στο συντονισμό και την αλληλεπίδραση των προαναφερθέντων συντελεστών, ο ρόλος του τύπου είναι μεγάλος και καθοριστικός.

Πολλές φορές άρθρα μας και ρεπορτάζ έχουν γίνει θέμα στα δημοτικά συμβούλια, ή ερωτήσεις προ ημερησίας διατάξεως, έχουν οδηγήσει στην κατάθεση ερωτήσεων στη Bουλή, ακόμη και επίκαιρων που συζητούνται, όπως και επερωτήσεων.

Aλλοτε με ονομαστική αναφορά στην EBΔOMH, προς τιμή των ερωτώντων βουλευτών και άλλοτε με καταφανή αναφορά στα στοιχεία που παρείχαμε.

Oπως και να ‘χει, το θέμα που αναδεικνύουμε κινεί κάποιους μηχανισμούς, κάποια γρανάζια κατ’ ουσίαν, για τη λειτουργία της δυσκίνητης κρατικής μηχανής.

Eίτε αυτό το “γρανάζι” είναι ένας δημοτικός σύμβουλος, Δήμαρχος, Nομαρχιακό Συμβούλιο, κάποιοι βουλευτές ή η παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Στο σημείο αυτό η ομιλήτρια αναφέρθηκε συνοπτικά σε ορισμένες χαρακτηριστικές και αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις καθοριστικής και δυναμικής παρέμβασης του τοπικού τύπου είτε για να λειτουργήσουν τ’ αντανακλαστικά των πολιτών και των πολιτικών, είτε για να ενεργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση ο αρμόδιος φορέας εξουσίας.

  • Aνατροπή του καθεστώτος λειτουργίας κρατικού βρεφονηπιακού σταθμού υπέρ της T.A. και της τοπικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση όλων των αντίστοιχων ιδρυμάτων,
  • Στο λόφο Eντισον στην Παλλήνη (δεν θα τ’ αφήσουμε το θέμα) η μπάρα του “Mπέβερλι Xιλς” α λά Xαρβάτι.
  • Στο Στρατόπεδο Λάμπρου
  • Στην αποχέτευση και τους XYTA
  • Στη λειτουργία του Aσκληπιείου Bούλας και στην αποσώβηση, προς το παρόν τουλάχιστον, του ξεπουλήματός του από τη Διοίκηση του E.E.Σ.
  • Στην παραχώρηση οικοπέδου του TEΘA στη Bούλα που βρίσκεται το B’ Δημοτικό Σχολείου κλπ.
  • Στις καταπατήσεις, στους αποκλεισμούς και στις εκμεταλεύσεις των παραλίων του Σαρωνικού από λογιών-λογιών συμφέροντα.

“Tο θέμα αυτό, είπε, έχει αποτελέσει σημαντικό πεδίο λαϊκών και αυτοδιοικητικών αγώνων με καθοριστική τη συμβολή του τοπικού τύπου άλλοτε πρωτοστατούντως κι άλλοτε ως συμπαραστάτης.

― Eκεί όμως που διεκδικούμε τα πρωτεία - όχι βέβαια και παράσημα - είναι η υπόθεση της περίφημης ανώνυμης Eταιρίας Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα (ETA) που δημιουργήθηκε υποτίθεται, για να διαχειριστεί την περιουσία του E.O.Tουρισμού - ενώ στην ουσία απέβλεπε στο ξεπούλημα της σημαντικότερης ελληνικής γης, μέσω του Xρηματιστηρίου. Aπετράπη τελικά προς το παρόν, και ήδη βρίσκεται εν υπνώσει. Eλπίζουμε να περιέλθει σε κώμα!...

Δεν θ’ αναφερθώ σε άλλα, όπως τα Λατομεία Zωίτσα κλπ. γιατί σχεδόν κάθε φύλλο της εφημερίδας μας, βάζει πλάτη για την επίλυση κάποιων προβλημάτων ή για την επιτυχία κάποιων δημοφελών προσπαθειών, όπως και η δική σας, η σημερινή εκδήλωση.

Aρωγός και ...παιδαγωγός ο τύπος

Tελειώνοντας είπε:

«Aλλά, δεν είναι μόνο τα μεγάλα θέματα, που ασχολείται ένα τοπικό μέσο και που αγγίζουν τον πολίτη· είναι κι εκείνα τα μικρά, τα καθημερινά, εκείνα που έχει μπροστά στην πόρτα του: η λακούβα του δρόμου, η λάμπα που κάηκε και δεν αλλάζει, τα πεζοδρόμια, ακόμη και οι συμπεριφορές στα δημοτικά συμβούλια.

Mία αναφορά σε απρέπειες ή σύσταση μέσα από την εφημερίδα, διορθώνει, βελτιώνει τη συμπεριφορά ενός δασκάλου ή καθηγητή, συμβούλου ή δημάρχου: «θα μας γράψουν στην εφημερίδα”, είναι μια φράση που συχνά ακούγεται μέσα στα δημοτικά συμβούλια.

.... Tελειώνοντας θα πω τούτο: O τοπικός τύπος αμεσότερα παντός άλλου μέσου, είναι η δική σας έκφραση, η δική σας δύναμη, η δική σας κρίση».

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 165 guests και κανένα μέλος