Τα εβδομήντα της χρόνια γιόρτασε σε μια ιδιαίτερα επίσημη τελετή, η Ενωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), την περασμένη Δευτέρα 18/1 στη «Μεγάλη Βρεττανία». Πλήθος μελών και φίλων πλαισίωσε την εκδήλωση, αλλά και υψηλών προσκεκλημένων.

edipt1Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Κωνσταντίνος Καλύβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Ένωσης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων:

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γεώργιος Πεταλωτής ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος δια γραπτού μηνύματος.

Ο Κοινονουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος ως εκπρόσωπος του Προέδρου και του κόμματος.

Η Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Λιάνα Κανέλλη.

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γεώργιος Καρατζαφέρης.

Το Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Χρήστος Στάικος.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής, πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πρώην Πρωθυπουργό Ιωάννη Γρίβα, τους πρώην Προέδρους της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και Δημήτριο Σιούφα και τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Ηλία Δροσινό ως εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.. Ιερωνύμου. Ακόμη την εκδήλωση τίμησαν περισσότεροι από 80 Υπουργοί και Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρυτάνεις και Καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων,  Διοικητές Οργανισμών και Πρόεδροι Επιστημονικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Μέλη και φίλοι της ΕΔΙΠΤ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ Βάιος Σελλούντος σκιαγράφησε στην ομιλία του την πορεία, τις προοπτικές και τους στόχους του Περιοδικού Τύπου, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Για όσους δεν το γνωρίζουν σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι πολύ βαρύ το φορτίο εκείνων που αναζητούν την είδηση, ελέγχουν την αξιοπιστία των πληροφοριών και διατυπώνουν κείμενα με έντονα αισθήματα ευθύνης, αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να μεριμνήσουν για την παρουσίαση, το περιεχόμενο και την αισθητική  κάθε σελίδας του εντύπου (εφημερίδας ή περιοδικού) που εκδίδουν, όπως και την οικονομική επιβίωση, των συνήθως μικρομεσαίων επιχειρήσεών τους. Βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες ποικιλίας πιέσεων που συγκρούονται με την προσπάθειά τους για αντικειμενικότητα και αλήθεια. Μονόπλευρες αξιολογήσεις, σκοπιμότητες και συμφέροντα, προκαταλήψεις και φανατισμοί αντιστρατεύονται τις αρχές και το δημοσιογραφικό τους καθήκον... Πρέπει να πορευτούν με γνώμονα την συνείδησή τους, σε ατραπούς οι οποίοι συχνά είναι αντίθετοι με τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα...

Στον καταιγισμό μιας ανεύθυνης, επιφανειακής ή και κατευθυνόμενης πληροφόρησης, συχνά πολύ χαμηλής ποιοτικής στάθμης από μερικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι εφημερίδες και τα περιοδικά του νηφάλιου περιοδικού τύπου αποτελούν τον αντίποδα. Δίνουν βήμα σε προβληματιζόμενους, αδέσμευτους και οραματιστές Δημοσιογράφους, Εκδότες αλλά και Ενεργούς Πολίτες, οι οποίοι γονιμοποιούν το δημόσιο διάλογο, αφυπνίζουν συνειδήσεις, αναδεικνύουν σημαντικά θέματα και συμμετέχουν παραγωγικά στις εξελίξεις.

Ο σχετικά «στενός» χώρος ενδιαφερόντων  που καλύπτουν μερικά από τα έντυπα των μελών της ΕΔΙΠΤ αναδεικνύει θέματα, τα οποία ποτέ δεν θα απασχολούσαν τα «μεγάλα» Μέσα Μαζικής Ενημέρωση. Η στενή και άμεση σχέση του Περιοδικού Τύπου με σκεπτόμενους και ενεργούς Πολίτες, μας καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς στην αντιμετώπιση των θεμάτων που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας, γιατί το οποιοδήποτε σφάλμα μπορεί να έχει ολέθριες κυκλοφοριακές επιπτώσεις. Η διαπίστωση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία όταν συνδυαστεί με το γεγονός ότι από Μέλη της ΕΔΙΠΤ εκδίδονται έντυπα που έχουν υπερβεί τα 100 χρόνια και Διευθύνονται σήμερα από Τρίτη ή και Τέταρτη γενιά Δημοσιογράφων Εκδοτών, Μελών της ΕΔΙΠΤ.

Η συμπλήρωση 70 χρόνων της Ενωσής μας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο,  πολλαπλασιάζει τις ευθύνες όλων μας, Διοικητικού Συμβουλίου και μελών της ΕΔΙΠΤ. Με αφετηρία την διαπίστωση ότι ο Περιοδικός Τύπος, ίσως λόγω της εξειδίκευσής του, κερδίζει έδαφος σε παγκόσμια κλίμακα αισιοδοξούμε ότι με λίγη βοήθεια από τους φίλους μας θα ξεπεραστούν σύντομα οι αυξημένες δυσκολίες αυτής της περιόδου. Μερικοί πιστεύουμε ότι οι δυσκολίες αυτές μπορούν καλύτερα να αντιμετωπιστούν με δυναμικά αναπτυξιακά βήματα, που θα επικεντρωθούν στο λειτουργικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων μας, με κύριο στόχο την Ποιότητα».

 

Ο σοφός Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος σε εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ενημέρωσης συνδέοντάς τα με την ανθρώπινη υπόσταση και ελευθερία του ατόμου και την προσωπική ελευθερία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης  Γεώργιος Πεταλωτής έκοψε την πίτα της Ένωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με  δεξίωση.

 

Ο βουλευτής Νίκος Καντερές που τίμησε την εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

H διαδρομή της ΕΔΙΠΤ, η προσφορά της και η συμβολή της τα περασμένα 70 χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική στον χώρο του έντυπου τύπου. Με περισσότερους από 2 εκατομμύρια αναγνώστες, τα έντυπά αυτά από το 1939, μας έχουν συνοδέψει, προσφέροντας σημαντική πληροφόρηση σε όλους.

Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί στο πλάι των εκδοτών και να διασφαλίσει την επιβίωση τους. Ζούμε σε εποχές, όπου ο ηλεκτρονικός τύπος και η τηλεόραση κερδίζουν την μερίδα του λέοντος στην ενημέρωση. H στήριξη μέσα από ενίσχυση, που μπορεί να προέλθει από το Αγγελιόσημο, αποτελεί έναν τρόπο, που θα βοηθήσει τα 250 μελή – εκδότες, να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο. Ιδιαίτερη είναι η ενημέρωση από τις τοπικές εφημερίδες της ανατολικής και δυτικής Αττικής, όπου η προσφορά τους είναι σημαντική και αποτελεί την κύρια πληροφόρηση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 guests και κανένα μέλος