Φωνή αγωνίας και απελπισίας, βγαίνει μέσα από την επιστολή του εργαζόμενου στο “Βοήθεια στο Σπίτι” στο Δήμο 3Β, αφού είναι πλήρωτος μαζί με τους συναδέλφους του κοντά ένα χρόνο! Λόγω του μάκρους της επιστολής έχουν γίνει αναγκαίες περικοπές.


Παρόμοια επιστολή έχει φθάσει και από φυσιοθεραπεύτρια εργαζόμενη επίσης στα 3Β.

«Εχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανοχής και της αντοχής. Φτάνει πια η κοροϊδία, φτάνουν τα λόγια και οι υποσχέσεις, φτάνει το γνωστό πολιτικό κόλπο της κατηγορίας των "αντιπάλων" για την ευθύνη της όλης κατάστασης!!! φωνάζει η φυσιοθεραπεύτρια.

Ελπίζουμε να συγκινηθούν οι αρμόδιοι, αλλά και οι σύμβουλοι ως έχουν υποχρέωση να σκύβουν στα προβλήματα των δημοτών και των εργαζομένων.

Αγαπητέ εκδότη,

Στρέφομαι πλέον στην βοήθεια σου και σε αυτή των συνάδελφων σου σε άλλες τοπικές εφημερίδες του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης καθώς στην υπηρεσία μου εγώ και άλλα τρία άτομα είμαστε απλήρωτοι εδώ και σχεδόν ΕΦΤΑ μήνες και θα ήθελα να θίξετε το θέμα μας αν γίνεται και στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σας καθώς πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος να ακουστεί το πρόβλημα μας, διότι όλοι αδιαφορούν για το θέμα αυτό και μας παραπέμπουν ο ένας στον άλλο σαν να είμαστε μπαλάκια.

Πλέον όχι απλά δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα μας, αλλά δεν έχουμε ούτε την δυνατότητα να προσέλθουμε στον χώρο εργασίας μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ζημιωνόμαστε εμείς αλλά και οι εξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι του προγράμματος στους οποίους πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες σχεδόν καθημερινά. Σε κάποιους εργαζόμενους έχουν κόψει το τηλέφωνο, σύντομα το ρεύμα, καθώς με τον φόρο που επιβάλει πλέον η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ακατόρθωτο να εξοφληθούν. Κάποιοι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο καθώς χρωστάνε αρκετά ενοίκια και αν συνεχίσω θα σας πω πάρα πολλά ακόμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στα γραφεία μας δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά ώστε να μπορούμε να εργαστούμε όπως γραφική ύλη, νοσηλευτικό υλικό ούτε καν είδη πρώτης ανάγκης όπως χαρτί υγείας. Ξέρω ότι το τελευταίο ακούγεται υπερβολικό και γελοίο αλλά πιστέψτε με δεν υπερβάλλω καθόλου!

Παρακάτω θα σας αναλύσω όσο πιο απλά μπορώ αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους εφτά μήνες και θα σας δώσω ονόματα και απαντήσεις που πήραμε από ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή.

Ένα χρόνο πριν, την 1η Νοεμβρίου 2010, μια ομάδα που αποτελείτο από έναν Επισκέπτη Υγείας, μια Φυσιοθεραπεύτρια, μια Κοινωνική Λειτουργό και μια Οικογενειακή Βοηθό, προσελήφθη από το Κ.Α.Π.Η Δήμου Βάρης για να εργαστεί στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών και δικαίωμα ανανέωσης αυτής στην περίπτωση που το Πρόγραμμα συνεχιστεί και το 2011. Οι πληρωμές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αν και άργησαν, έγιναν. Οφείλω να πω ότι το ποσοστό των χρημάτων από το δώρο Χριστουγέννων που μας αναλογούσε μας δόθηκε πολύ αργότερα καθώς οι αρμόδιοι υποστήριζαν ότι δεν δικαιούμασταν τίποτα.

Τα πραγματικά προβλήματα όμως ξεκίνησαν με την ανανέωση της σύμβασης για όλο το 2011 καθώς το Πρόγραμμα συνεχίστηκε. Μείναμε απλήρωτοι για 4 μήνες τότε (1ο έως 4ο). Οταν πληρωθήκαμε τέλος Απριλίου λάβαμε και το ποσοστό των χρημάτων που μας αναλογούσε από το δώρο Χριστουγέννων από το Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Κ.Α.Π.Η το οποίο δεν είχε διαλυθεί μέχρι τότε αν και ο καινούργιος Καλλικρατικός δήμος είχε πλέον δημιουργηθεί και σύμφωνα με την μεταρρύθμιση αυτή ίσως να έπρεπε να είχε διαλυθεί από την αρχή του χρόνου. Τους επόμενους μήνες ξεκίνησε μια αρκετά ψυχοφθόρα περίοδος για εμάς και τις οικογένειές μας καθώς οι μήνες περνούσαν και ο μισθός μας ήταν χαμένος μέσα στην ανευθυνότητα και την τεμπελιά ορισμένων κουφιοκέφαλων που δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους ώστε να φροντίσουν να πληρωθούμε!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, τέλος Ιουνίου σε ερώτηση που έκανα στον τότε Πρόεδρο του Κ.Α.Π.Η και πρώην Δήμαρχο Βάρης Παναγιώτη Καπετανέα, πότε θα πληρωθούμε καθώς ήμασταν σχεδόν δυο μήνες απλήρωτοι, να απαντάει με ένα ειρωνικό γέλιο: "τι να τα κάνετε; έχετε λογαριασμούς; καλύτερα να τα πάρετε όλα μαζί, εγώ εσάς σκέφτομαι!" .

Τέλος Ιουνίου διαλύεται το Νομικό Πρόσωπο του Κ.Α.Π.Η δήμου Βάρης και όλες του οι δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” περνάνε στον νέο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Νόμιμος εκπρόσωπος δεν ορίζεται και το μαρτύριο συνεχίζεται καθώς πλέον όχι μόνο δεν πληρωνόμαστε, αλλά δεν υπάρχει και κάποιος να υπογράψει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ώστε να λάβει ο δήμος επιδοτήσεις για την λειτουργία του Προγράμματος! Στο Κ.Α.Π.Η στο οποίο συστεγάζονται και τα γραφεία μας εμφανίζονται διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι αυτοαποκαλούνται υπεύθυνοι του Κ.Α.Π.Η και απαιτούν διάφορα. Σε επίσκεψη του αντιδημάρχου Βάρης στα γραφεία της υπηρεσίας μας Ελευθέριου Αργυρουδάκη και σε προσωπική συζήτηση μαζί του με διαβεβαιώνει ότι θα πληρωθούμε σύντομα και ότι όλα θα μπουν σε μια τάξη τώρα που ανέλαβε αυτός και οι συνεργάτες του. Διάφοροι επιτήδειοι ταξιδιωτικοί πράκτορες σε συνεργασία με πρώην μέλη του ΔΣ του Κ.Α.Π.Η καθώς και με νέους δημοτικούς συμβούλους, οργανώνουν εκδρομές προκειμένου να προσελκύσουν ηλικιωμένους τοιχοκολλούν αφίσες, ενώ πολλές από αυτές τις εκδρομές δεν γίνονται και οι ηλικιωμένοι χάνουν τα χρήματά τους καθώς πέσανε θύματα απάτης και γενικότερα είναι ένας μήνας όπου συμβαίνουν πολλά!

Ο καιρός περνάει, μερικοί εργαζόμενοι παίρνουν άδεια ελάχιστες μέρες καθώς δεν έχουν χρήματα να πάνε διακοπές ούτε για μερικές μέρες και φτάνουμε στον Αύγουστο όπου εγώ και η φυσιοθεραπεύτρια του Προγράμματος απευθυνόμαστε στην Διευθύντρια προσωπικού του Δήμου Ε. Ανθοπούλου η οποία σε ερώτησή μας τι γίνεται με την μισθοδοσία μας, μας απαντά (αφού ξεθάβει πάνω από το γραφείο της τον φάκελο με όλο το αρχείο του Προγράμματος που της είχαμε παραδώσει λίγο καιρό πριν και αφού του ρίχνει μια πρόχειρη ματιά) ότι υπάρχει κάποιο κενό στην δημοσίευση που είχε γίνει στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τον Ιούνιο όταν διαλύθηκε το Νομικό πρόσωπο του Κ.Α.Π.Η. Στην συνέχεια μας λέει ότι θα το συζητήσει με την διευθύντρια του οικονομικού τμήματος Γ. Δρακούλη και αν θέλουμε να ενημερωθούμε για την εξέλιξη του θέματος να την καλέσουμε στο τηλέφωνο της υπηρεσίας της. Εμείς την καλέσαμε την επόμενη κιόλας μέρα και απάντηση δεν πήραμε. Μετά από μια εβδομάδα πήγαμε πάλι να την δούμε από κοντά και για άλλη μια φορά δεν πήραμε απάντηση αντιθέτως μάθαμε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος θα έφευγε με άδεια την επόμενη μέρα και ότι θα έπρεπε να κάνουμε υπομονή καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων του Δήμου λείπει σε άδεια· (σε αυτό το σημείο πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι έχουμε να πληρωθούμε από τον Απρίλιο και το περιστατικό αυτό που αναφέρω συμβαίνει τον Αύγουστο).

Μερικές μέρες μετά ειδοποιούμαστε να πάμε να δούμε την Γ. Δρακούλη στην οποία εκφράσαμε τα παράπονά μας και την αδυναμία να προσέλθουμε ακόμα και στον χώρο εργασίας μας και οι οποία προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι το θέμα εξετάζεται! Ο Δήμαρχος Γρ. Κασιδόκωστας μαθαίνουμε ότι δεν γνωρίζει καν το θέμα καθώς επίσης συναντάμε και δυσκολίες να κλείσουμε κάποιο ραντεβού μαζί του. Θέλω να επισημάνω ότι λόγω κάποιου δημοτικού σύμβουλου έχει ακουστεί ότι θέλουν να μας εντάξουν στην Δημοτική επιχείρηση του δήμου, κάτι το οποίο γνωρίζαμε και θα φανεί στην συνέχεια ότι ήταν περιττό και θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στην πραγματοποίηση της πληρωμής μας.

Ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβρης περνάνε με σημαντικά οικονομικά προβλήματα για όλους μας, στα τέλη Οκτωβρίου γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο και πλέον το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι“ Βάρης περνάει στην Δημοτική Επιχείρηση του δήμου. Αμέσως μετά κατατίθενται αιτήσεις στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης για την χορήγηση της προβλεπόμενης επιδότησης.

Στις 9 Νοεμβρίου ο Αναπληρωτής Δήμαρχος λόγω ασθένειας του υπάρχοντος   Σπυράγγελος Πανάς καλεί το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” Βάρης και Βούλας και κάποιους άλλους εργαζόμενους σε άλλες υπηρεσίες που ανήκουν στην Δημοτική Επιχείρηση του δήμου σε σύσκεψη. Μας ανακοίνωσε ότι μετά από συνάντηση και έρευνα με την Επίτροπο η οποία ελέγχει τις εκταμιεύσεις, η Δημοτική Επιχείρηση πρέπει να διαλυθεί καθώς δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και ότι όλες οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι περίπου 20 στον αριθμό θα καταχωρηθούν πλέον στον δήμο. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει πρώτα όλες οι υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι της Βάρης να υπογράψει την σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης για να λάβει την επιδότηση που προβλέπεται, καθώς νόμιμος εκπρόσωπος του είναι η Δημοτική Επιχείρηση, ο οποίος τελείως λανθασμένα ορίστηκε μερικές μέρες πριν.

Έτσι λοιπόν μπαίνουμε σε μια διαδικασία όσο αφορά την υπηρεσία μας η οποία πριν μερικές μέρες ήταν ήδη καταχωρημένη στον δήμο τελείως άσκοπη και αρκετά χρονοβόρα μέχρι να μπορούμε να πληρωθούμε, όπου αφού τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών που ανήκουν στην Δημοτική Επιχείρηση θα πρέπει να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασιστεί η λύση αυτής και η απόφαση αυτή να εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στην καλύτερη περίπτωση μέσα σε ένα μήνα, να γίνει αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου και μετά να ακολουθήσουν πλέον οι πληρωμές του προσωπικού οι οποίες αγγίζουν ένα υπερβολικό ποσό όπως επίσης ίσως να χρειαστεί να πληρωθούν και κάποια πρόστιμα στο Ι.Κ.Α διότι δεν έχουν πληρωθεί τα ένσημα των εργαζομένων. Όλα αυτά βέβαια εάν γίνει ποτέ Δημοτικό Συμβούλιο καθώς οι προβλεπόμενοι συμμετέχοντες όπως μας είπε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος δύσκολα παρουσιάζονται όταν καλούνται.

Ο κ. Πανάς σε συνεννόηση με την Διευθύντρια του οικονομικού τμήματος δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα σε πέρας το συντομότερο δυνατό και ότι μάλιστα μέσα στον Νοέμβριο θα ερευνήσει σοβαρά το ενδεχόμενο πληρωμής μας από το δήμο για τους μήνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο όπου ήμασταν καταχωρημένοι στον δήμο.

Κάνω έκκληση λοιπόν σε αυτόν και σε όλους τους συνεργάτες του και αρμόδιους να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο που όπως ανακάλυψα στο τέλος ταλαιπωρεί και έχει πλέον καταβάλει όχι μόνο εμάς τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Βάρης αλλά και άλλους περίπου δεκαπέντε εργαζόμενους αυτού του “άτακτου” δήμου!

Ωστόσο δεν μπορώ να μη σχολιάσω την όλη κατάσταση με μια λέξη και ειλικρινά δεν με απασχολεί πλέον καθόλου αν κάποιοι παρεξηγηθούν καθώς όλα αυτά είναι αδικαιολόγητα να συμβαίνουν. ΚΑΤΑΝΤΙΑ!!!

Θα σας είμαι ευγνώμων εάν θίξετε το θέμα στην εφημερίδα σας.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά
Δημήτρης Μανωλάς
Επισκέπτης Υγείας

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 guests και κανένα μέλος