519 νέα περιστατικά HIV/AIDS δηλώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Οκτωβρίου 2010, έναντι 462 για το προπερυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.


Τι τραγική ειρωνεία μια στιγμή απόλαυσης, ηδονής και διαιώνισης του είδους να μπορεί να σου «κοστίσει την ζωή»... Ο λόγος για το AIDS· τον ιό που “μόλυνε τον έρωτα”.

aids-skorpiosΣτην Ελλάδα άρχισε να συζητιέται δημόσια, την δεκαετία του ’80. Η ενημέρωση ήταν ισχνή και ο κόσμος τρομοκρατήθηκε στην αρχή, το ξεπέρασε όμως με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση και προφύλαξη και λόγω του εξελισόμενου πιο ανοιχτού και κοινωνικού τρόπου ζωής, τα οροθετικά άτομα – οι μολυσμένοι από τον ιό του HIV – χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν.

Μιλώντας λοιπόν για τα Ελληνικά δεδομένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), 519 νέα περιστατικά HIV/AIDS δηλώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Οκτωβρίου 2010, έναντι 462 για το προπερυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Οι θάνατοι από AIDS το πρώτο δεκάμηνο του 2009 ήταν 21, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν 34 (αύξηση θανάτων +38%).

Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι από τα 519 καταγεγραμμένα νέα περιστατικά, τα 451 (87%) αφορούν άνδρες και τα 68 (13%) γυναίκες.

Συνδυάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας βλέπουμε ότι η μετάδοση του ιού κερδίζει συνεχώς έδαφος στους ομοφυλόφιλους άνδρες και στους χρήστες ναρκωτικών.


“Στην Ελλάδα της “κρίσης” κερδίζει έδαφος το AIDS”

Αυτός ήταν τίτλος είδησης που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Reuters, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη οι οροθετικοί μειώνονται ετησίως.

Σε Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, εκτός από την συνολική αύξηση των οροθετικών που σημειώθηκε το τελευταίο έτος, πολλαπλασιάστηκαν και οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών πλησιάζοντας το πρώτο μόνο πεντάμηνο του 2011 το 600%!

Ένας απ’ τους λόγους που εξηγεί αυτή την τρομακτική αύξηση είναι ότι εδώ και δύο περίπου χρόνια έχουν πάψει τα φαρμακεία να παρέχουν δωρεάν σύριγγες σε χρήστες. Ο μόνος τρόπος να έχουν πρόσβαση σε μια δωρεάν, καθαρή σύριγγα είναι να ανταλλάξουν την παλιά τους στον ΟΚΑΝΑ, σε μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να κάνουν κοινή χρήση, με ότι αυτό έχει σαν επακόλουθο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπει ότι η αύξηση σε νέες ετήσιες διαγνώσεις θα ανέλθει σε +60% μέχρι το τέλος του 2011.

Πρόληψη και διάγνωση

Η πρόληψη, όπως για κάθε άλλη ασθένεια, έτσι και για το AIDS, είναι πολύ σημαντική και για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. Η ανάγκη για εκστρατείες πρόληψης και ενημέρωσης, τόσο στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα ειδικότερα σε ομάδες που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο, είναι προφανής. Η σημασία και ανάγκη της σεξουαλικής αγωγής και υγείας σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής χωρίς όμως αντίκρισμα από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι Γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί με τον ιό.

Ένα στοιχείο που δυσχέραινε την κατάσταση της διάγνωσης παλιότερα ήταν ότι έπρεπε να περάσει ένα 6μηνο προκειμένου να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Και μέσα σε αυτό το 6μηνο ο οροθετικός εν αγνοία του μπορούσε να μεταδώσει τον ιό. Η επιστήμη όμως έχει ανακαλύψει νέους τρόπους εξέτασης σε πολύ πιο γρήγορο – σχεδόν άμεσο – διάστημα με αποτέλεσμα και να μειώνεται η περίπτωση μετάδοσης του ιού εν αγνοία του οροθετικού ατόμου (ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων προέρχεται απο άτομα που δεν γνώριζαν οτι έχουν HIV) αλλά και την πιο άμεση αντιμετώπιση και έλεγχο του HIV στο μολυσμένο άτομο.

Το τεστ αντισωμάτων μπορεί να γίνει ανώνυμα και δωρεάν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η ΜΚΟ Praksis, παρέχει σε αποκλειστικότητα το νέο γρήγορο τεστ με σάλιο, που σου δίνει αποτέλεσμα σε 20 λεπτά. Το λεγόμενο «rapid test» γίνεται σε κινητές μονάδες της Praksis καθώς και στα πολυιατρεία της στην Αθήνα (Παιωνίου 5, Πλατεία Βικτωρίας).

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Το τεστ αντισωμάτων είναι δωρεάν για όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, 'Eλληνες και αλλοδαπούς) και μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται ιατρική συνταγογράφηση, αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ασφαλιστικό βιβλιάριο ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης του εξεταζόμενου. Aν ζητηθεί ταυτότητα, είναι για λόγους ασφαλείας και για την παραλαβή των σωστών αποτελεσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, τηρείται το ιατρικό απόρρητο.

Όπως αναφέρει το Eλληνικό κλινικό site για το HIV/AIDS, http://www.hivaids.gr/ η εξέταση για HIV καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι:

• Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυστηρά και μόνο στον ίδιο. Αλλο πρόσωπο μπορεί να πάρει την απάντηση μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση και αφού έχει προηγηθεί συννενόηση με το εργαστήριο.

• Οι γιατροί ή οι άλλοι λειτουργοί υγείας (παρασκευάστριες, βοηθοί, νοσηλεύτριες) δεν έχουν δικαίωμα κοινοποίησης του αποτελέσματος σε κανένα άλλο πρόσωπο (ούτε σε γονείς ή σύζυγο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το άτομο που έκανε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

Η αντιμετώπιση των οροθετικών από τους υπόλοιπους ανθρώπους

Στην Ελλάδα τα δείγματα και οι αποκαλύψεις των ίδιων των οροθετικών δείχνουν ότι υπόκεινται σε περιθωριοποίηση από τον κύκλο τους, εργασιακό ή φιλικό και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει λόγω έλειψης γνώσης και πληροφόρησης για τον ιό και τον τρόπο που μεταδίδεται. Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα είναι αυτό του νεαρού οροθετικού που απολύθηκε από κατάστημα μόδας στο κέντρο της Αθήνας, διότι οι συνάδελφοί του φοβόντουσαν να τον πλησιάσουν.

Δυστυχώς ούτε απ’ τους νόμους φαίνεται να προστατεύονται ουσιαστικά αφού το δικαστήριο στο οποίο απευθύνθηκε ο νεαρός που μίλησε στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, του επέβαλε πρόστιμο 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα, με την αιτιολογία ότι δεν απολύθηκε από εμπάθεια αλλά για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης εφ’ όσον όπως δήλωσαν γραπτώς (σε κατάπτιστη επιστολή 30 περίπου συνάδελφοί του) δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται κοντά στον οροθετικό “συνάδελφό” τους, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για την υγεία την δικιά τους αλλά και των οικογενειών τους.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 guests και κανένα μέλος