Η εβδομάδα αυτή είναι των προϋπολογισμών ως φαίνεται. Εθνικών και αυτοδιοικητικών, αφού ψηφίζονται προϋπολογισμοί καθημερινά στους ΟΤΑ αλλά και στη Βουλή.

Στη Βούλα, στη Βάρη, στην Κερατέα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός τη Δευτέρα το βράδυ.

Στη Βάρη έγιναν δύο συνεδριάσεις. Μία στις 7.30 με διάφορα θέματα και μία στις 9.30 με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό, όπως εκ του νόμου επιβάλλεται.

Ο Δήμαρχος Παναγ. Καπετανέας εισηγήθηκε προς το σώμα να ψηφίσουν ομόφωνα τον προϋπολογισμό προτρέποντας την μειοψηφία: «Να αφήσει την αρνητική κριτική, να βοηθήσει με εποικοδομητικές προτάσεις το μέλλον του τόπου μας».

Τόνισε ότι η χρονιά που ανέλαβαν ήταν δύσκολη. Είχε έλλειμμα, τα έσοδα δεν κάλυπταν ούτε τις μισθοδοσίες του προσωπικού.

Στον προϋπολογισμό τον πρώτο κιόλας, δείξαμε το όραμά μας. Γιατί ποιος προϋπολογισμός θα περνούσε χωρίς να έχει ένα όραμα, τόνισε.

Εξήγησε ότι όλα τα δάνεια αφορούσαν χρέη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Από τα 6 εκατ. € δάνεια που πήρε μόνο το 1 εκατ. ανήκει στην παρούσα Δημοτική Αρχή και δεν το έχει αξιοποιήσει ακόμη. Είναι οι δύο μεγάλες οδοποιίες 4.5 εκατ.€ που δεν έχουν υλοποιηθεί και η «Πράσινη ζωή στην Πόλη» που έχει δημοπρατηθεί.

Στήνουμε την υποδομή. Ο Δήμος δεν έχει πηγές εσόδων και πρέπει να τις δημιουργήσει.

Δεν μας φοβίζουν τα δάνεια, τόνισε. Είμαστε μια Δημοτική Αρχή που τα έχουμε δώσει όλα. Εχουμε εγκαταλείψει και τα σπίτια μας.

Παρ’όλες τις δυσκολίες εμείς επιμένουμε και ήδη φαίνεται ότι έχουμε δίκιο. Συνεχίσαμε το νοικοκύρεμα του Δήμου, το σχεδιάσαμε και τώρα το εφαρμόζουμε. Χτίζουμε το μέλλον της Βάρης στηριζόμενοι πρώτα και κύρια στους δημότες μας.

Δεν κρύψαμε τίποτε. Τους λέμε την αλήθεια και πραγματικά τους ευχαριστούμε για την κατανόηση τους. Στο δύσκολο δρόμο η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια. Η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

– Οι “έξυπνοι”, όπου και αν δραστηριοποιούνται

– Η αδικία και κοινωνική ανισότητα της πολιτείας

– Η ασυδοσία, η σπατάλη θα μας βρουν απέναντι

 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, τονίζει ότι στάθηκε, έστω και σιγά - σιγά δίπλα στο δημότη με κοινωνικές παροχές και ανέφερε ενδεικτικά, κάποιες από τις οποίες καταγράφουμε:

– την κοινωνική μας προσφορά με το «Βοήθεια στο σπίτι»

– τη νέα πτέρυγα Φυσιοθεραπείας που εγκαινιάσθηκε πριν λίγες μέρες στο Κ.Α.Π.Η.

– τη μη αύξηση Δημοτικών τελών.

– την Δημοτική Συγκοινωνία

–την αύξηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων

– την συμπαράσταση μαζί με τους εθελοντές στην πυρασφάλεια, στη δενδροφύτευση, στον καθαρισμό της παραλίας κ.λ.π.

Δεν εντυπωσιάζουμε λόγω και προεκλογικής χρονιάς. Με πολύ δουλειά μαζέψαμε και μαζεύουμε τις αμαρτίες πολλών χρόνων. Αντιμετωπίζουμε σωστά την οικονομική κρίση, χωρίς να τη φορτώνουμε στο Δημότη μας.

Ενισχύουμε επιτέλους τον παλιό εξοπλισμό του Δήμου με καινούργιο από:

3 απορριμματοφόρα

1 πλυντήριο κάδων

1 τριαξονικό

2 ανατρεπόμενα

1 Bod Caet που ήδη πριν λίγες μέρες ήρθε στο Δήμο.

Ενισχύουμε την δημοτική αστυνομία με 7 αστυνόμους όχι γιατί θέλουμε  να στήσουμε δημοτικό αστυνομικό κράτος, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πόλη πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους σωστά.

Η σωστή διαχείριση του Δήμου επιβάλλει την αύξηση των εσόδων και την μείωση – όπου διατυπώνεται σπατάλη – των εξόδων. Αυτό φαίνεται από τον παρόντα προϋπολογισμό. Αυτή είναι η πολιτική που θα εφαρμόσουμε την επόμενη χρονιά.

 

Πάνω από όλα νομίζουμε, κατέληξε ο Δήμαρχος, ότι η ενεργοποίηση των δημοτών μας, η συμμετοχή τους θα βοηθήσει τον τόπο μας να βαδίσει πιο γρήγορα στο δρόμο της Ανάπτυξης.

 

Μετά την εισήγηση του δημάρχου το λόγο πήρε ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Αναστασίου, ο οποίος μίλησε για χρέη του Δήμου και για δάνεια που δεν ξέρουμε από πού θα πληρωθούν.

Τόνισε ότι η λογική που αναπτύχθηκε στις προηγούμενες χρήσεις δεν είναι σωστή. Αναφέρθηκε σε νούμερα και κωδικούς. Μίλησε για ελλείμματα που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ και για μη ισοσκελισμένους κωδικούς.

Δεν είναι ισοσκελισμένος όσον αφορά την καθαριότητα.

Βλέποντας τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα προϋπολογιζόμενα κονδύλια απ’ αυτά που εισπράττονται, εξήγησε και δήλωσε ότι γι’ αυτό δεν θα τον ψηφίσει.

Ενιωσε θιγμένος, γιατί μίλησαν για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ότι υπάρχει κάποιο θέμα για τις προηγούμενες χρήσεις και ζήτησε εξηγήσεις, πράγμα που ξεκαθάρισε η αρμόδια υπεύθυνη της οικονομικής υπηρεσίας.

 

Ο Δημ. Κυπριώτης επίσης της μειοψηφίας, επεσήμανε μεν ότι ο προϋπολογισμός έχει  διαφορετική και καλύτερη σύνταξη από άλλα χρόνια. Οι σημερινές κρίσιμες στιγμές όμως μας κάνουν όλους περισσότερο φειδωλούς και συνεργάσιμους.

Δεν θα κάνω ερωτήσεις επί κονδυλίων, αφού δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν εδώ και τρία χρόνια. Τρία χρόνια έχουμε πει τόσα πολλά και δεν έχει ληφθεί τίποτα υπ’ όψιν από κανέναν, τόνισε.

«Ωραία λόγια» χαρακτήρισε την εισήγηση του δημάρχου και τόνισε ότι «τρία χρόνια φωνάζετε ότι βρήκατε χρέη, χρέη. Σήμερα παρουσιάζετε 1.5 εκατομμύρια Προηγούμενα Οικονομικά Εξοδα (ΠΟΕ). Πάλι είμαστε δηλαδή εκεί που τα αφήσαμε.

Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Δώστε πολιτική λύση, δεν είναι δυνατόν να μεταφέρετε ένα κονδύλι του ιδίου επιχειρηματία κάθε χρόνο και να μένει απλήρωτος. Πάμε για Καποδιστριακό Δήμο. Θα αφήσουμε αυτό το θέμα έτσι; Ποιος είναι υπεύθυνος τελικά;» τόνισε.

Είπατε ότι ήμασταν υπερβολικοί στις κρίσεις μας στον προϋπολογισμό πέρυσι. Οχτώ εκατομμύρια € απόκλιση εκτέλεσης! Αρα ήμουν υπερβολικός; Αναρωτήθηκε.

12,5 εκατ. διαφορά στα έξοδα. Θα χτίζαμε τη Μηλαδέζα δύο φορές.

 

Μικρό έργο έχετε κάνει

 

3,5 εκατ.  απόκλιση, μαύρη τρύπα του Δήμου που θα πάνε στους άλλους που έρχονται.

Μικρό έργο έχετε κάνει, τόνισε. Αλλά αυτά είναι η πεμπτουσία του Δήμου; Αυτή είναι η ανάπτυξη;

Το μεγάλο, το ουσιαστικό εγώ δεν βλέπω.

Το κέντρο του Δήμου μένει εκτός σχεδίου πόλεως και το ΓΠΣ μένει στο συρτάρι.

Η Μηλαδέζα και το Κόρμπι βρίσκονται σε πρωτόγονη κατάσταση. Η κριτική δεν γίνεται για κακό σκοπό, γίνεται για να βοηθήσει», κατέληξε και δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει.

 

Η ανεξάρτητη σύμβουλος Λυδία Αργυροπούλου τόνισε «ότι το ποσοστό υλοποίησης του 2009 είναι πολύ χαμηλό. Μόλις το 20% υλοποιήσατε. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Βάζετε έργα και τα παίρνετε πίσω στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Κάνετε αναμόρφωση στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα ξαναφέρνετε φέτος που η κατάσταση του Δήμου είναι χειρότερη και δεν θα γίνουν», κατέληξε χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό και δήλωσε ότι γι’ αυτό δεν θα τον ψηφίσει.

 

…έρχεται το ΓΠΣ

 

Για το ΓΠΣ που καθυστερεί απάντησε ο πρόεδρος Θωμάς Δεληγιάννης, ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα έρθει για συζήτηση στο Δ.Σ. «Θα είναι ένα ΓΠΣ που θα τρίβετε τα μάτια σας», απάντησε.

Για τις γεωτρήσεις επίσης πρότεινε «να βάλουμε όλοι το χέρι στην καρδιά και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει».

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως μειοψηφία είχε βάλει το θέμα των γεωτρήσεων και όταν έγινε Δημοτική Αρχή, πήρε το φάκελο, που όμως μέσα δεν υπήρχαν όλα τα στοιχεία. Ελειπαν πάρα πολλά (τιμολόγια κλπ.). «Πρέπει να το δούμε το θέμα των γεωτρήσεων γιατί αν δείτε τι έχει πληρώσει ο Δήμος…», κατέληξε.

 

Το καλό έμεινε τελευταίο, όταν ο μόνιμος παρατηρητής των δημοτικών συμβουλίων δημότης Λάκης Αργυρίου ζήτησε το λόγο και έκανε νουθεσίες προς όλες τις κατευθύνσεις.

“Ο προϋπολογισμός είναι κάτι που θέλω να γίνει και λέω πώς θα γίνει. Παρακολουθώντας τον προϋπολογισμό απόψε δεν κατάλαβα τίποτα.

Ζήτησε συναίνεση και συνεργασία και από τη συμπολίτευση, και «όχι να τα θέλει όλα στην ίδια μασχάλη» και από την άλλη τη μειοψηφία να συμπορευθεί με προτάσεις”.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος