Το θερινό ηλιοστάσιο, ο κλήδωνας και οι φωτιές του Αη Γιάννη, είχαν την τιμητική τους την εβδομάδα που πέρασε, μιας και στις 21 Ιουνίου έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, όπου έχουμε και τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, και την έναρξη του Καλοκαιριού επίσημα, ενώ αντίθετα στο χειμερινό 21 Δεκεμβρίου, έχουμε τη μικρότερη ημέρα του χρόνου.

Από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια ο άνθρωπος υποδέχεται το καλοκαίρι με φωτιές τη νύχτα του ηλιοτρόπιου. Οι φωτιές τη νύχτα του Ηλιοτρόπιου έχουν σκοπό να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού.

fotia-souroupoΣτη σημερινή Ελλάδα, στη θέση εκείνης της γιορτής, έχουμε τις   Φωτιές του Αη-Γιαννιού, του Κλήδονα, που σε κάποιες περιοχές τις λένε «του Αη-Γιαννιού του ηλιοτροπιού», προσδιορίζοντας επακριβώς την καταγωγή του εορτασμού, που αντί για τις 21 Ιουνίου, γίνεται την παραμονή του Αη-Γιάννη, δηλαδή τη νύχτα της 23ης Ιουνίου.

Οι φωτιές ανάβουν με το σούρουπο της ημέρας και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια ρίχνονται στη φωτιά, ενώ πηδούν πάνω από τις φλόγες κάνοντας ευχές για υγεία.

oloi-xorevounΕτσι και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος “Ευράλη Βούλας”, ο οποίος έχει καθιερώσει τη γιορτή του Αη-Γιάννη, εδώ και μία δεκαετία, η οποία γινόταν στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Εφέτος, την περασμένη Δευτέρα 23/6, ο Σύλλογος άναψε τις φωτιές στο θεατράκι Βέμπο στην παραλία της Βούλας, το χορευτικό του τμήμα από ενήλικες γυναίκες παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς με φορεσιές και στη συνέχεια μία ζωντανή ορχήστρα, με επίσης παραδοσιακή μουσική διασκέδασε το πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Χορός με κέφι, τσιπουράκια για ...δροσιά και μεζέδες που άλλους τους πρόσφεραν χορηγοί (Στεργίου, Τογρίδης κ.ά.) και άλλους τους έφτιαξαν γυναίκες του Συλλόγου.

Tην εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ζησιμόπουλος, στη συνέχεια η δασκάλα του χορού Ελλη Καζάκου έκανε μία αναφορά στην παράδοση και στους χορούς που παρουσίασε το χορευτικό.

Ακολούθησαν οι χοροί με τις παραδοσιακές φορεσιές του Συλλόγου και στη συνέχεια κατέβηκε όλος ο κόσμος στην ...πίστα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΛΑΧΝΩΝ

Παράλληλα προσφέρθηκαν μεζέδες, νερά και τσίπουρα και η βραδιά έκλεισε με πολύ κέφι και χορό. Ενας λαχνός που κυκλοφόρησε για να καλύψει τις ανάγκες της εκδήλωσης, κλήρωσε δύο νούμερα το 98 που κερδίζει μία φωτογραφική μηχανή sony και το 162 που κερδίζει ένα tablet.

Πολλοί τολμηροί, πήδησαν τις φωτιές· (φωτογραφία) ο Γρ. Κωνσταντέλλος, ακολούθησε ο Δημ. Δαβάκης και πολλοί άλλοι.
xoreutiko-2

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 172 guests και κανένα μέλος