Ας ανασκοπήσουμε λοιπόν σε συντομία τα σημαντικότερα γεγονότα του 2007, μεσ' απ' τις στήλες της 7ης, για την περιοχή μας και γενικότερα ό,τι μας άγγιξε...  

Ανασκόπηση γεγονότων του 2007, μέσα από τις σελίδες μας

Στο αέναο κύλημα του χρόνου δεν υπάρχουν σταθμοί. Ο χρόνος δεν κινείται με πηδηματάκια ή κοφτά βήματα σαν να παρελαύνει. Απλώς ελαύνει αδιακόπως. Κυλάει, ρέει...!

Οι μετρητικές ανάγκες των ανθρώπων και η τακτική κίνηση της γης περί τον ήλιο, τον οδήγησαν στην συμβολική συματοδότηση ιδεατών τομών: Ώρες (με τις υποδιαιρέσεις τους), ημέρες - και νύχτες βεβαίως, που δίνουν την αίσθηση της βραχυπρόθεσμης εναλλαγής, έναντι των εποχών που βραδυπορούν - μήνες, έτη, αιώνες και χιλιετίες, μετά την εφαρμογή του δεκαδικού συστήματος, έγραψα σε μια αντίστοιχη χρονική καμπή.

Το 2007 θα πάρει τη θέση του κι αυτό, οριστικά και στο σύνολό του, στην ιστορία, μέσα σε λίγες ώρες από την κυκλοφορία της 7ης.

Σε τέτοιες στιγμές συνηθίζεται να κάνουμε έναν απολογισμό, να ρίχνουμε μια ματιά πίσω στις περασμένες μέρες που στέκουν σαν μια σειρά  κεριά σβησμένα, που λέει κι ο Αλεξανδρινός ποιητής.

«... τα πιο κοντά βγάζουν καπνό ακόμα, κατάμαυρα κεριά, κυρτά, λιωμένα...»

Ας ανασκοπήσουμε λοιπόν σε συντομία τα σημαντικότερα γεγονότα του 2007, μεσ' απ' τις στήλες της 7ης, για την περιοχή μας και γενικότερα ό,τι μας άγγιξε.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

- Ανοίξαμε με την αντιπαροχή του Ασκληπιείου (αρθρο του κ. Βενετσάνου και διαξιφισμός επιστολών Δ. Ράπτη και κ. Τσιριγώτη).

- Με το θέμα των φυγόστρατων «διακεκριμένων» βισματούχων του στρατού (άρθρο Κ.Β.),

- τη δικαστική μετεκλογική διαπάλη του Κορωπίου (που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβρη)

- με τις μονοδρομήσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα άτομα

- και τις εγκληματικές φθορές στις πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας.

- Δημαιρεσίες και εκλογές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.  - Αρθρα 16 και 24 του Συντάγματος.  - Ένα προφητικό απόσπασμα από την «7η» της 27ης Ιανουαρίου 2007: «Ερωτηματικά γεννώνται από την απάντηση του Υπουργού - όπως την μετέφερε ο Δήμαρχος - που τον "διαβεβαίωσε" ότι "... θα γίνει ότι αποφασίσει η τοπική κοινωνία". Με δεδομένη την προγενέστερη ιδιότητα, του διπλωμάτη καριέρας Δημ. Αβραμόπουλου, η δήλωση αυτή μας βάζει σε ανησυχία γιατί επιδέχεται πολλές ερμηνείες και μάλιστα, κατ' ευφημισμόν, "δημοκρατικές"».  -  Τις ανησυχίες μας έρχεται να ενισχύσει άποψη επισήμων ότι «μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να γίνει τίποτα». Μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, έγινε! Η «προφητεία επαληθεύθηκε».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

-  Οι αγώνες για το Ασκληπιείο συνεχίζονται. Ογκώδης και επιτυχής συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Συλλόγου της Kάτω Βούλας. Αποσπάσματα από τον κύριο ομιλητή  Κ. Βενετσάνο: «Το 1927 παραχωρήθηκε με την μέθοδο της εκποίησης από το Ελληνικό δημόσιο - την Αεροπορική Άμυνα - έκταση 108.320 στρεμ. Προς 1.730 δρχ./στρ. Δηλαδή με το ένα δέκατο πέμπτο (1/15) της εμπορικής αξίας της εποχής, με τον όρο να λειτουργήσει το νοσοκομείο Ασκληπιείο». «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή του Υπουργού και την ψήφο των βουλευτών στη Βουλή. Αν είναι κάτι που πρέπει ν' αλλάξει, είναι να περιέλθει και η κυριότητα στο Δημόσιο και το Νοσοκομείο να εκσυγχρονιστεί. Χρήματα βρίσκονται όταν θέλουμε...»

- Διακόπηκε η αποκατάσταση στο Λατομείο Ζωίτσα στο Κορωπί. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων (διυπουργική απόφαση - ΦΕΚ 90Β/07). Ξεπερασμένοι οι ΧΥΤΑ επιμένει η Κερατέα. -  «Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση», από την Αστυνομική Δ/νση Νοτιοανατολικής Αττικής. -  Χαρτοπαιχτική λέσχη στη Βούλα, με άδεια «παραδοσιακού καφενείου». -  Παγίδα θανάτου η λεωφόρος Διονύσου - Ν. Μάκρης. -  Ανήσυχη η Ε.Ε. για το περιβάλλον (Θαν. Κατσιγάννης). -  Ημερίδα για τα σκουπίδια από τη Νομαρχία και τους Δήμους της Ανατ. Αττικής. -  Διάκριση της γυναικείας ομάδας Πινγκ-Πονγκ του «Αρη» Βούλας. -  Ο ΕΣΔΚΝΑ προβάλλει αναρμοδιότητα της Νομαρχίας για το Λατομείο Ζωίτσα.  -  Ανακύκλωση στο Κορωπί.  -  Το «Οραμα» και η Ηλέκτρα Τσιριγώτη ζητά από το Δ.Σ. Βούλας πλήρεις φακέλους ιδιοκτησιακού και πολεοδομικού καθεστώτος του Ασκληπιείου και άλλα τινά. Συνέχεια δεν είδαμε και φτάσαμε στο «παρά τρίχα».

- Ψηφίσματα της Νομαρχίας για το άρθρο 24 του Συντάγματος. -  Ο Ν. Γιαννής για το ποδήλατο.  -  Η Εύη Χριστοφιλοπούλου για το Σπήλαιο της Παιανίας.

ΜΑΡΤΗΣ

-  Χοντρά παιχνίδια με τα Λατομεία.

-  Κατασχετήρια στο Δήμο Κερατέας. -  Νόμος - βρόγχος για τον τοπικό Τύπο. -  Επαγγελματική κατάρτιση στο Μαρκόπουλο. -  Σε τροχιά ανάπτυξης τα Σπάτα.  -  Με υψηλούς στόχους τα Γλυκά Νερά. Σπάσιμο νεύρων στους σπαστήρες των Λατομείων. - Η αλήθεια για το ΠΙΚΠΑ.

-  Η οικοδόμηση του στρατοπέδου ΛΑΜΠΡΟΥ στο προσκήνιο.

-  Η συζήτηση για τους ΧΥΤΑ συνεχίζεται.  -  Ανοιχτή συζήτηση στην Παλλήνη για τα νέα σχολικά βιβλία.

-  Οι επιχειρήσεις στις λ. Βουλιαγμένης στη Βούλα μένουν μετέωρες.

-  Θέμα Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική. -  Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση από το Δήμο Κερατέας.  -  Μείωσε τα συντελεστή δόμησης για το Ασκληπιείο το Δημοτικό Συμβούλιο (πρόταση Αγγ. Αποστολάτου).  -  Βάφτηκε με αίμα το βόλεϋ Γυναικών στην Παιανία. -  ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό. Ε, δεν θα περάσει. -  Το κτηματολόγιο έρχεται στην Αττική (του Θ. Κατσιγάννη).

ΑΠΡΙΛΗΣ

-  Πάσχα και η διυπουργική Επιτροπή συνεδριάζει για τη Βία!  Αρθρο του Δ. Στέφωση. -  Ελεγχος από τη Νομαρχία σε Καταστήματα. -  Αρχαία Αγορά στη Βούλα.  -  Αιολικά πάρκα.

-  Αντικαθίσταται το πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 (Ρουσόπουλος, Ανδρεουλάκος, Παπαθανασίου). - Πάλι οι ΧΥΤΑ -  Θεμελιώθηκε ο παιδικός σταθμός Βούλας. -  1ο Γυμνάσιο Γέρακα

-  Αναστέλλονται οι γεωτρήσεις από τη Νομαρχία. - Γιορτή λουλουδιών στη Βάρκιζα - Αλλαγή φρουράς στην ΤΕΔΚΝΑ. -  Το «κράτος» της παραλίας ...βαράει.

ΜΑΗΣ

-  Το όργιο της μαρσαλίνας κι ο θάνατος των πεύκων. -  Αυτεπάγγελτη αναζήτηση ασφαλιστικής ενημερότητας (ΦΕΚ 629Β/07). (Σ.Σ. Εκτός "ιστορίας". Εφαρμόζονται οι αποφάσεις των Υπουργών ή οι υπάλληλοι που ΔΕΝ τις διαβάζουν, τις κλασιθετούν στα υψηλότερα ράφια και στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;). -  Εθελοντισμός και στη Βάρη. -  SPOR-os Αθλητισμού στην Παλλήνη. -  Νομαρχία και Δήμοι στο Σταυρό για τα απορρίμματα. -  Η συμβολή του Τοπικού Τύπου στην ανάδειξη και επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Ομιλία της Αννας Μπουζιάνη στην Παλλήνη.

- Το κύπελλο στη Μικτή ομάδα παίδων της ΕΠΣΑΝΑ. -  Πολίτες ...ταχυδρόμοι στο Κορωπί και στα Καλύβια.

- Το Μαρκόπουλο απέκτησε Πυροσβεστική Υπηρεσία  -  Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κοινοτικές οδηγίες (άρθρο Φώτη Κουβέλη). -  «Αυθαίρετα και Εθνική οικονομία» (άρθρο του Θ. Κατσιγιάννη). - Κοινό μέτωπο για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

- Συμφέροντα λυμαίνονται τις ακτές.

-  Νέο Νηπιαγωγείο στο Μαρκόπουλο. -  Η Παιανία στην Ανακύκλωση.

-  Η Βουλιαγμένη ψεκάζει για τη βαμβακίαση. -  Επεσαν τα κάγκελα στην παραλία του Ελληνικού.  -  Συμπόσιο για τον εθελοντισμό στο Βαρνάβα.  -  «Τέλος εποχής» για την Αυτοδιοίκηση; (άρθρο του π. Φιλίππου). -  Ημερίδα για το περιβάλλον στην Παλλήνη.

ΙΟΥΝΙΟΣ

-  Κλιμακώνεται η μάχη των ακτών.

-  Πρόταση χωροθέτησης για Νοσοκομείο.  -  Ανακύκλωση στην Κερατέα... και στην Παιανία (ενημέρωση πολιτών) -  Πρωταθλήτριες Ελλάδος οι γυναίκες του Ν.Ο.Βουλιαγμένης, στο Πόλο.

-  Γιγαντιαίο Εμπορικό Κέντρο το κτήμα Καμπά.  -  Η ανακύκλωση εξαπλώνεται. -  Επανεκλέγεται στη ΝΟΔΕ ο Ισ. Μάδης -  Εγκρίθηκε η πράξη εφαρμογής Βακαλόπουλου Παλλήνης. - «ο ....ελεύθερος κόσμος» (σχόλιο του Κ.Β.) -  Θ. Ρουσόπουλος: ο δημοσιογράφος που ερωτεύτηκε την πολιτική (Σ.Σ. Δεν είναι ο μόνος και είναι φυσιολογικό). -  Καταγραφή των αυθαιρέτων στις παραλίες, ζήτησε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ - Πύρινη λαίλαπα, στην Πάρνηθα με το τελείωμα του μήνα. -  Το ΠΑΣΟΚ δεν τάζει «λαγούς με πετραχίλια». -   Προγράμματα στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στην Παλλήνη με τον Π. Δούκα -  Οδός Ηφαίστου! Δεν είναι στη ...Ζιμπάμπουε, δεν είναι στην Ινδία Είναι στη Βούλα -  Κάτω Βακαλόπουλου στο σχέδιο της Παλλήνης -  Μεταβιβάστηκαν δρόμοι και ρέματα στο Δήμο Βάρης.

ΙΟΥΛΙΟΣ

- Η παραλία Γλυφάδας επιστρέφει στο Δήμο; -  Σφραγίστηκε το λατομείο Σταύρου στο Μαρκόπουλο. - Αυξήσεις τελών στα εκτός σχεδίου, στη Βάρη. -  Προμελέτη επέκτασης του Προαστιακού στο Λαύριο. -  Οικονομικά συμφέροντα στηρίζουν τις χωματερές. -  Ζητείται εισαγγελική παρέμβαση για ελεύθερες παραλίες

-  Ναι οι «εμπρηστές»! τους υποδεικνύουν οι πυροσβέστες. -  «Ποιος φταίει», όμως; (αρθρο του Κ.Β.). -  Ο Νομάρχης καταγγέλλει τον ΕΣΔΚΝΑ. Εγκαλεί τον Περιφερειάρχη. -  Ανοιξε ο δρόμος για την Π.Ε. στο Κόρμπι. -  Κέντρο Υγείας στην Κερατέα

-  Η Τουρκία «διορθώνει» την ιστορία μας (άρθρο Κ.Β.)

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

-  Διακοπές! Ως πότε; -  Το Π.Δ. καθορισμού ζωνών στην Πάρνηθα δημιουργεί προβλήματα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

- Μήνας εκλογών περιοδείες υποψηφίων. - Οι φωτιές πρώτο θέμα στη Νομαρχία - Πιο κοντά στο Νεκροταφείο πάει η Ανάβυσσος! - Ακατάλληλο το νερό στον Ωρωπό, ανακοινώνει η Νομαρχία. - Αρση αναδάσωσης 540 στρεμμάτων καταγγέλει η Κερατέα - Ως γνωστόν, νίκησε ο Καραμανλής, έχασε ο Παπανδρέου - Το διακύβευμα (άρθρο του Κ.Β.) - 13ος βουλευτής Αττικής ο Θ. Ρουσόπουλος - Τα παράνομα Λατομεία Μαρκοπούλου λειτουργούν!  - Ξηλώνονται διαφημιστικές πινακίδες στη Βούλα.

- Ο Ασωπός στο πιάτο μας! Αποχαρακτηρισμό καμένων, υποσχέθηκε βουλευτης (Σ.Σ. ένας ή περισσότεροι;) - Υπεραγορά το κτήμα Καμπά - Αντιδράσεις για το Κολυμβητήριο Βάρης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

- Πρωτοπόρα η Παιανία στην Ανακύκλωση - Όχι στη χωματερή, στην Κερατέα. -Το συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ -Το Κίτσι μπαίνει στο σχέδιο πόλης. - Ο αγώνας κατά των ΧΥΤΑ στην Αν. Αττική συνεχίζεται -Χτίζονται καντίνες στο Καβούρι - Νέο μοντέλο Ανάπτυξης με σεβασμός το περιβάλλον - Και πάλι ο ΕΣΔΚΝΑ και τα λατομεία Ζωίτσα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

- Κινητοποιήσεις για το κτήμα Καμπά

- Οι «νονοί του περιβάλλοντος» για τα Λατομεία Μαρκοπούλου - Αυξήσεις δημοτικών τελών. - Το Τραμ στη Βούλα - «Εκστρατεία» στην Ινδία του Π. Δούκα για επιχειρηματικά ανοίγματα. - Επιτυχείς συμφωνίες - Περίεργη κατάληψη σε Γυμνάσιο της Βούλας

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

- Το Ασκληπιείο ξανά στο προσκήνιο. Γλίτωσε "παρά τρίχα" - Πρασίνισε το Πάνιο Ορος - Γεωγραφικά Συστήματα στη Βούλα - 30 Νοέμβρη γιορτάσαμε πανηγυρικά τα 10 χρόνια της ΕΒΔΟΜΗΣ - Ακίνδυνος ο υδροφόρος ορίζοντας της Αττικής, λένε οι ερευνητές της Νομαρχίας. - Κλείνουμε το μήνα και το έτος με το Ασφαλιστικό: Μεγαλειώδης διαδήλωση. Με το περιβάλλον, για το κλίμα στο Μπαλί και τις ευθύνες του Αβραμόπουλου για το Ασκληπιείο.

Κάποια θέματα, όπως αυτά τα τελευταία, θα τα δούμε και του χρόνου. Τα κρηροδοτεί ο χρόνος που εκπνέει στο χρόνο που έρχεται. Να τον υποδεχθούμε χαρούμενα, με υγεία (και λίγο επιφυλακτικοί).

...στην Ελλάδα

Ο χρόνος ξεκίνησε με τρομοκρατικό χτύπημα αγνώστων με ρουκέτα στο κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας. Η πολιτική ηγεσία καταδίκασε την πράξη, την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Το Φεβρουάριο ψηφίζεται  νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία και αρχίζουν οι πρώτες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Δεν περνάει ένας μήνας για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με την αγορά ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία. Η εταιρεία που έφερε την ευθύνη ήταν η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», ενώ ανάδοχος εταιρεία ήταν η JP Morgan. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές όλο και φουντώνουν...

Στην Παιανία σύγκρουση οπαδών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός οπαδού. Γίνονται μαζικές συλλήψεις και έρευνες στα club των ομάδων.

Τραγωδία στο Λούσιο Ποταμό

Το Μάιο, εκτυλίχθηκε τραγωδία στο Λούσιο ποταμό με θύματα εκδρομείς που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του. Οι νεκροί έφτασαν τους 7 και ανάμεσά τους ήταν και η συνεργάτης μας Γεωργία Καστρινάκη. Ανακριτής και εισαγγελέας, μετά από 8ωρη απολογία των 2 κατηγορουμένων - συνιδιοκτητών της οργανώτριας εταιρείας -  τους άφησε ελεύθερους(!), επιβάλλοντάς τους περιοριστικούς όρους...

Τον Ιούνιο ξεσπάει η πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού στην Πάρνηθα. 25.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Ενεργοποιούνται οι Ελληνες bloggers, που κινητοποιούν πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος με συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Ενα μήνα μετά ξεσπούν οι μεγάλες φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Νεκροί δύο εποχικοί πυροσβέστες στην Κρήτη και το πλήρωμα ενός αεροσκάφους Canadair που έπεσε στην προσπάθεια κατάσβεσης φωτιάς στα Στύρα Ευβοίας. Ο καύσωνας πλέον καθημερινό φαινόμενο· αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν από θερμοπληξία. Στους 44 βαθμούς το θερμόμετρο!

Τον Αύγουστο γίνανε οι αλλαγές στο περιβόητο βιβλίο της Στ' Δημοτικού. Η Μ. Γιαννάκου (τ. υπ. Παιδείας) δηλώνει πως μαζί με τα βιβλίο θα μοιράζεται στους μικρούς μαθητές το μυθιστόρημα «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου.

Στα μέσα του ίδιου μήνα η κυβέρνηση αναγγέλλει  εκλογές 16 Σεπτεμβρίου· η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο.

Ταυτόχρονα   μεγάλες φωτιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή και τον θάνατο πάνω από 70 ατόμων. Τα μέτωπα μαίνονται για βδομάδες.

Εκλογικός Σεπτέμβρης, και ανάδειξη ως νικητή τον Κώστα Καραμανλή και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Βουλή των Ελλήνων είναι πλέον πεντακομματική με την είσοδο του ΛΑΟΣ. Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός, αφού το βράδυ των εκλογών ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει την υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς τα βιβλία της Ιστορίας της Στ'Δημοτικού (η κ.Γιαννάκου δεν επανεκλέγεται).

Αρχίζει η μεταφορά των αρχαίων μνημείων της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο, που γίνεται πρώτο θέμα σε διεθνή και ελληνικά μέσα.

Τον Νοέμβριο τρεις ειδικοί φρουροί τραυματίζονται,  μετά από έφοδο ελέγχου στα Ζωνιανά Κρήτης. Αρχίζει ενδελεχής έρευνα με αποστολή ειδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ   επανεκλέγουν το Γιώργο Παπανδρέου.

Τον Δεκέμβριο η Κυβέρνηση δέχτηκε δύο "δυνατές γροθιές" από στελέχη της. Η παραίτηση του Υπουργού Απασχόλησης, Βασ. Μαγγίνα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για απασχόληση αλλοδαπών χωρίς ασφάλιση και για το χτίσιμο εξοχικής κατοικίας με άδεια αναψυκτηρίου και λίγες μέρες αργότερα η απόπειρα αυτοκτονίας του Γεν. Γραμματέα Υπουργ. Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου μετά από εκβιασμό που υπέστη, και πολλά άλλα που ακούγονται.

Παραλύει η χώρα με την πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αντιδρούν στις αλλαγές του ασφαλιστιού.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 177 guests και κανένα μέλος