Αγιασμός και Γιορτή ανάδειξης κτηνοτροφικών προϊόντων

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, πραγματοποίησαν εκδήλωση και αγιασμό στο αγροτικό κτηνιατρείο Λαυρεωτικής στην Κερατέα. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος στις 26 Οκτωβρίου.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕΑΑ Χρυσάνθη Καπετανοπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της μίλησε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Αγροτικό Κτηνιατρείο, επισημαίνοντας ότι είναι υπεύθυνο για όλο το ζωικό κεφάλαιο στους δήμους Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Κρωπίας και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο έργο και την προσφορά της Μαρίας Λιάκου, της κτηνιάτρου που το στελεχώνει.

Πολύτιμη βοήθεια στην Περιφέρεια Αττικής που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου παρείχε τόσο ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής και ο Δήμος Λαυρεωτικής, όσο και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος είπε ότι η ανακαίνιση – επισκευή του χώρου του Κτηνιατρείου δηλώνει τη εκπεφρασμένη θέληση της Περιφέρειας Αττικής για στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ειδικά μετά τη στροφή πολλών – νέων κυρίως - ανθρώπων τα τελευταία χρόνια της κρίσης στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα, στην προσπάθεια αναζήτησης επαγγελματικής διεξόδου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι κουλτούρα, γνώση αλλά και επιχειρείν.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, ο οποίος έκανε αναφορά στο ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας του Κτηνιατρείου, αλλά και από τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής Σταύρο Ιατρού που μίλησε κυρίως για το πώς φτάσαμε στη σημερινή μορφή του Κτηνιατρείου μετά από σχετική πρωτοβουλία στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Το Αγροτικό Κτηνιατρείο ιδρύθηκε το 1957, αναγέρθηκε το 1963 σε οικόπεδο 250 τ.μ. που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας από τον Δήμο Κερατέας και ξεκίνησε να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο. Στην περιοχή ευθύνης του υπάγονται 26 πτηνοτροφεία (με περισσότερα από 1.500.000 πουλερικά/χρόνο), έξι εκτροφές χοίρων, τρεις ιχθυοκαλλιέργειες, 12 ιππικοί όμιλοι, 10 εκτροφές βοοειδών και 200 εκτροφές αιγοπροβάτων με 32.000 αιγοπρόβατα, καθώς και μεταποιητικές εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης (τυροκομεία, σφαγείο, τυποποιητήρια μελιού, τεμαχιστήρια κρέατος και αλιευμάτων κπλ). Ο προϋπολογισμός του έργου ανακαίνισης – επισκευής του Αγροτικού Κτηνιατρείου ανήλθε σε 23.000€ με ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και η 1η Γιορτή Ανάδειξης Τοπικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων. όπου τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕΑΑ ενημέρωσαν το κοινό για τις δράσεις και τις αρμοδιότητες τους ενώ τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους δίνοντας την ευκαιρία στους παραβρισκόμενους απολαύσουν την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση τους.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 108 guests και κανένα μέλος