ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

Οργανωμένα και με δημοκρατικές διαδικασίες εξελίχθηκε η ειδική απολογιστική συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μαρκοπούλου. Ολο το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου (πλειοψηφία και μειοψηφίες) βρίσκονταν στα έδρανα....

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

“Στο τέλος της τετραετίας μας, εμείς θα μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια”

 

Οργανωμένα και με δημοκρατικές διαδικασίες εξελίχθηκε η ειδική απολογιστική συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μαρκοπούλου. Ολο το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου (πλειοψηφία και μειοψηφίες) βρίσκονταν στα έδρανα.

Ο κόσμος, είναι αλήθεια, ήταν πολύ λίγος μέσα στην αίθουσα, κάτι που επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές, δίνοντας η κάθε μια τη δική της αιτίαση.

Η πρόεδρος κράτησε άψογη διαδικασία, δίνοντας πρώτα το λόγο στον Δήμαρχο και μετά σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων. Ο μακρύς χρόνος βέβαια ομιλιών των δημοτικών παρατάξεων δεν άφησαν χρόνο για τους πολίτες.

Ο δήμαρχος Φώτης Μαγουλάς απάντησε σε όλες τις προκλήσεις της μειοψηφίας. Στη συνέχεια μίλησαν αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των ΝΠΔΔ του Δήμου, οι οποίοι μίλησαν πιο αναλυτικά - ο καθένας στον τομέα του – για τα έργα που έγιναν και εκείνα που προβλέπονται να γίνουν αλλά και για τις κοινωνικές παροχές του Δήμου.

Στο ακροατήριο βρισκόταν και ο νομαρχιακός σύμβουλος Πάρης Ευαγγελίου.


Ο Δήμαρχος Φώτης Μαγουλάς έκανε μία εφ’ όλης της ύλης αναφορά στο έργο της δημοτικής αρχής, τις δυσκολίες που συνάντησε, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και εκείνα που έγιναν. Με σύνθημα «κρατάμε τις υποσχέσεις μας, τιμάμε την εμπιστοσύνη σας», ζήτησε από τους πολίτες να δουν και να συγκρίνουν όλα όσα υπόσχονταν, με όλα όσα ήδη έχουν κάνει.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Θα διαπιστώσετε έτσι πως στο τέλος της τετραετίας μας, εμείς θα μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια. Μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια γιατί καμία ημέρα μας δεν πάει χαμένη. Καμία ανάγκη σας δεν αγνοείται, καμία υπόσχεσή μας δεν θα μείνει απραγματοποίητη.

…στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, διαψεύσαμε τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, φτιάξαμε τα οικονομικά του Δήμου, πετύχαμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα και επιλύσαμε σημαντικά προβλήματα της πόλης μας. Σήμερα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της ανάπτυξης, των έργων υποδομής, της πρόνοιας, της ισχυροποίησης του Δήμου μας. Εργαζόμαστε για να μεταβάλουμε το Δήμο μας σε κέντρο των εξελίξεων και υπόδειγμα οργάνωσης σχεδιασμού και λειτουργίας. Το εγχείρημα είναι, πράγματι, δύσκολο. Μπορούμε ωστόσο, να το πετύχουμε».

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάθε έργο χωριστά. Θα αναφερθούμε κι εμείς πολύ συνοπτικά.

- Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση, τις θεσμοθετημένες και υφιστάμενες χρήσεις, τη χωροταξική ένταξη του Δήμου κλπ.

- Τα οικιακά απορρίμματα του Δήμου μεταφέρονται από το Φεβρουάριο του 2007 στον ΧΥΤΑ Φυλής. Το οικονομικό κόστος για το Δήμο είναι πολύ μεγάλο, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντικότερη.

- Εχει πάψει η λειτουργία των Λατομείων μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και των ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. Ηδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία βεβαίωσης του λατομικού τέλους 5% το οποίο όφειλαν στο Δήμο οι λατομικές επιχειρήσεις.

- Εγινε η κτηματογράφηση της τελικής φάσης διευθέτησης του Ερασίνου, μετά από ενέργειες προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, και προχωράει η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.


Αλματώδης αύξηση κατοίκων και μαθητών


Η αλματώδης αύξηση των νέων κατοίκων στην περιοχή ανέβασε και το ποσοστό των μαθητών στα σχολεία κατά 40%! Ετσι βρέθηκε το Μαρκόπουλο με μεγάλες ελλείψεις σε σχολικά συγκροτήματα. Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει βήματα:

Σε δικά τους κτίρια λειτουργούν:

3ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου

1ο Γυμνάσιο Πόρτο Ράφτη

Παιδικός Σταθμός Μαρκοπούλου ενώ σε ενοικιαζόμενα λειτουργούν:

2ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη και 2ο Νηπιαγωγείο Πόρτο Ράφτη

Εχουν προγραμματιστεί  νέες σχολικές μονάδες για το 4ο Νηπιαγωγείο.

Εχει αγοραστεί ένα οικόπεδο για το 4ο Δημοτικό Σχολείο, και έχει επιχορηγηθεί από τον Ο.Σ.Κ. και υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο για προκάτ δέκα αίθουσες που θα στεγάσουν προσωρινά το 4ο Δημοτικό στο οικόπεδο του 3ου Νηπιαγωγείου.


Ελλείψεις κτιρίων


Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι αυτές οι περιοχές και ιδιαίτερα του Πόρτο Ράφτη ήταν παραθεριστικοί οικισμοί χωρίς καμία πρόβλεψη για κοινόχρηστους χώρους (σχολεία, εκκλησίες κλπ.). Γι’αυτό  λείπουν και κτίρια κατάλληλα για να στεγάσουν σχολεία. Αυτό άλλωστε φαίνεται από το γεγονός ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 20 άγονοι διαγωνισμοί από τη Νομαρχία για ενοικίαση και στέγαση του 4ου Δημοτικού, του Λυκείου στο Πόρτο Ράφτη και του 4ου Νηπιαγωγείου στο Πόρτο Ράφτη.

Στο χώρο του αθλητισμού μίλησε για ένα νοικοκύρεμα στους αθλητικούς χώρους (κερκίδες στο Δημοτικό Στάδιο, αντικατάσταση συντήρηση ηλεκτροφωτισμού, αποδυτήρια και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημ. Στάδιο. Κατασκευή γηπέδου τένις στο αθλητικό κέντρο του Αυλακιού).


Υψηλού επιπέδου πολιτισμό!


Το Μαρκόπουλο έχει αποκτήσει όνομα ποιοτικών εκδηλώσεων. Εχει φιλοξενήσει στους χώρους του εκδηλώσεις, που εντυπωσίασαν για την αρτιότητά τους, τις θεματικές επιλογές και την οργάνωσή τους (βραδιές κλασικής μουσικής, φεστιβάλ Παραμυθιού, συναυλίες, βραδιές χορού κλπ.).


Μίλησε ακόμη για την μονάδα κοινωνικής μέριμνας που ασχολείται με τη στήριξη της 3ης ηλικίας και γενικότερα με άτομα που χρήζουν βοήθειας.

Για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών,

Για το Γραφείο ευρέσεως εργασίας που έχει δημιουργήσει ο Δήμος σε συνεργασία με επιχειρήσεις και φορείς της ευρύτερης περιοχής.


Με ορίζοντα μια λειψυδρία!


Μίλησε για τις παροχές νερού και τις νέες παροχές που σε 16 μήνες ανήλθαν σε 4000, παρά το υψηλό κόστος που τους επέβαλε η ΕΥΔΑΠ και κοστίζει στο Δήμο περισσότερο από όσο εισπράττει. «Είναι όμως μια κοινωνική παροχή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φώτης Μαγουλάς.

Κατέθεσε τον προβληματισμό του για την επερχόμενη έλλειψη νερού στον πλανήτη και θεωρεί αναγκαία την  ένταξη του Δήμου – εξ’ αυτού του λόγου – του δημοτικού δικτύου σε έναν κρατικό φορέα ο οποίος θα παρέχει το νερό αναλογικά, σε επερχόμενη λειψυδρία.

«Γιατί ποιον θα υδροδοτήσει η ΕΥΔΑΠ σε μια επερχόμενη λειψυδρία κατά προτεραιότητα; Το Δήμο που έχει δικό του δίκτυο ή το Δήμο που υδρεύει η ΕΥΔΑΠ;», είπε χαρακτηριστικά.


Ο λόγος στη μειοψηφία


Στη συνέχεια μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σουρμπάτης, ο οποίος χαρακτήρισε απολύτως απογοητευμένο τον κόσμο για την απουσία του στην απολογιστική συνεδρίαση.

«Ξεχάσατε να αναφέρετε ότι ο Δήμος έχει καθαρό χρέος 9 εκατομμύρια ευρώ, κύριε Δήμαρχε», είπε.

Στον προϋπολογισμό του 2008 έλεγε ο Δήμαρχος ότι θα εισπράξει τα 5 εκατομ. ευρώ από τους λατόμους. Είπαμε τότε ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει αυτά, γιατί αυτοί θα προσφύγουν και θα τραβήξει σε μάκρος η διεκδίκηση.


Πρώτιστη ανάγκη η αποχέτευση


«Το μεγαλύτερο έργο είναι που έχει ανάγκη η πόλη, είναι το έργο της αποχέτευσης. Η ουσία είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ.

Πληρώνουμε 600 και 800 ευρώ για να μεταφέρουν τα λύματα με τα βυτιοφόρα.

Ο βιολογικός καθαρισμός βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Εχει γίνει χώρος ρακοσυλλεκτών. Πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα, γιατί η πολιτεία σχεδιάζει το μεγάλο βιολογικό καθαρισμό για να ενταχθούν μέσα οι γύρω πόλεις. Αν εμείς δεν λειτουργήσουμε τον δικό μας τους δίνουμε το δικαίωμα να μας εντάξουν και εμάς εκεί.

Εχω την αίσθηση ότι αυτό το έργο σας φοβίζει. Πάρτε μια πρωτοβουλία, έχετε σύσσωμο το λαό στο πλευρό σας».

Διαφώνησε με τη διαμόρφωση της πλατείας, τονίζοντας ότι θα επέλθει κυκλοφοριακή ασφυξία, λόγω στενότητας χώρου και έλλειψης χώρου στάθμευσης. Το ονόμασε «έργο βιτρίνας και μάλιστα σε περίοδο κρίσης».

 

Διαφώνησε με την εκχώρηση του δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ και τη χαρακτήρισε στυγνότατο κερδοσκοπικό οργανισμό που δεν φημίζεται για την ποιότητα των υπηρεσιών της!


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σωτήρης Μεθενίτης,

Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή γιατί έφερε τόσο καθυστερημένα (ο Κώδικας ορίζει μέχρι τέλος Ιουνίου) την ετήσια απολογιστική συνεδρίαση, που γίνεται σήμερα.

«Και είμαστε κυριολεκτικά ο τελευταίος Δήμος που κάνει αυτή τη διαδικασία στην Ανατ. Αττική», είπε χαρακτηριστικά.


Σ.Σ.: Σωτήρη μου, μακάρι να ήταν έτσι. Ξέρεις πόσοι Δήμαρχοι δεν ξέρουν τι θα πει απολογιστική συνεδρίαση και την έχουν διαγράψει από τα καθήκοντά τους. Και μάλιστα πολύ κοντινοί στο Μαρκόπουλο.

 

Θέμα πρώτης προτεραιότητας - όπως είπε - είναι η αποχέτευση. Αναφέρθηκε και αυτός στην κακή κατάσταση του Βιολογικού καθαρισμού.

Θεώρησε ότι θα πρέπει να είναι το Α και το Ω της Δημοτικής Αρχής, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του 4ου πακέτου στήριξης.


– Για τα σχολεία τόνισε ότι έπρεπε η Δημοτική Αρχή να έχει προβλέψει το μέλλον.

– Προϋπόθεση για την ανάπλαση της πλατείας θεωρεί την μερική πεζοδρόμηση και την μετακίνηση του ΚΤΕΛ από εκεί.

– Για τα Δημοτικά τέλη,  «λυσσάξατε τους δημότες με τις αυξήσεις τα δύο τελευταία χρόνια» είπε και τώρα προτείνετε μηδενική αύξηση.

 

– Για το Κολυμβητήριο που δεν έχει δρομολογηθεί, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Δημάρχου (διάβασε απόσπασμα από το προεκλογικό πρόγραμμα του Φώτη Μαγουλά)


Ο Δήμαρχος ζήτησε παρέμβαση για το Κολυμβητήριο και του παραχώρησε τη θέση της η Γ. Στουραϊτη για πολύ λίγο.

Ετσι είπε ο Δήμαρχος «ότι το Κολυμβητήριο δεν είχε ούτε όρους δόμησης, ούτε νομιμότητα. Και δεν είναι εύκολες διαδικασίες αυτές. Θέλουν χρόνο. Τώρα είναι έτοιμαι και είναι ένα έργο που θα γίνει με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Και είναι έτοιμο για να βρεθεί χρηματοδότης».


“Δεν χαϊδεύουμε αυτιά”

Γεωργία Στουραϊτη


«Εχουμε ακούσει ψιθύρους ότι χαϊδεύουμε τα αφτιά της πλειοψηφίας. Όταν κατεβάζεις τις ιδέες σου και γίνονται αποδεκτές από την πλειοψηφία είναι χάιδεμα αυτιών αυτό; Σε βασικά θέματα δεν κάνουμε αντιπολίτευση!»

Συμφώνησε με την ανάπλαση της πλατείας, η οποία σήμερα θυμίζει «αραβικό παζάρι».

Οσο για τα σχολεία είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πιάσαμε το τάιμιγκ τη δεδομένη στιγμή, ότι θα γίνουμε σε λίγο 150.000 κάτοικοι και μας λείπουν τα σχολεία, ενώ πιάσαμε το συντελεστή δόμησης και χτίσαμε πολυκατοικίες με διαμερίσματα που τώρα μένουν απούλητα».

Ακόμη αναφέρθηκε στα έργα που πρέπει να γίνουν με το τελευταίο πακέτο στήριξης το ΕΣΠΑ που θα κλείσει το 2013 και ό,τι προλάβει η Ελλάδα, πρόλαβε. Γι’ αυτό χρειαζόταν ο στρατηγικός σχεδιασμός.


Στη συνέχεια μίλησε οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Δαρεμάς και ο Κων/νος Κουτσωβασίλης.

Η πρόεδρος Μαρία Μαντάλα και οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης και του Πνευμ. Κέντρου.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 guests και κανένα μέλος