Ανοιχτό δημόσιο απολογισμό πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Βάρης για το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία του Δήμου. Εξήγησε με απλά λόγια τι παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τι έγινε μέσα στο 2007 και τι προβλέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια...

Καταγγελτικός και αισιόδοξος ο Δήμαρχος Βάρης

Παν.Καπετανέας στον απολογισμό του


Ανοιχτό δημόσιο απολογισμό πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Βάρης για το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία του Δήμου. Εξήγησε με απλά λόγια τι παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τι έγινε μέσα στο 2007 και τι προβλέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια. Η αίθουσα του θεάτρου ήταν κατάμεστη και τοποθετήθηκαν καρέκλες και στον προαύλιο χώρο. Αρα την ειδική συνεδρίαση, Δήμαρχε, φρόντισε να την κάνεις σε μεγαλύτερο χώρο.


Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θωμάς Δεληγιάννης, ο οποίος διάβασε  επιστολή την οποία απέστειλε ο σύμβουλος μειοψηφίας Δημήτρης Κυπριώτης. Στην επιστολή του ο Δ. Κυπριώτης, μεταξύ άλλων όπως περιγράφει, έμαθε από τα πανό για τον απολογισμό του Δημάρχου. Και αυτός είναι και ο λόγος της απουσίας του, αφού η ενέργεια αυτή, όπως γράφει, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα περί το  άρθρο 217 του Κ.Δ.Δ. βάσει του οποίου ο απολογισμός γίνεται σε ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου τοποθετούνται οι παρατάξεις, οι φορείς και οι δημότες.                          


kapetaneas-apologismos.jpgΟ Δήμαρχος Παν. Καπετανέας πριν ξεκινήσει την παρουσίαση του έργου του, αναφέρθηκε στην επιστολή του Δ. Κυπριώτη, τονίζοντας ότι “έπρεπε να χαίρεται γι’ αυτό που κάνω σήμερα ο κ. Κυπριώτης και κάθε ένας που βρίσκεται σήμερα στο Δ.Σ.

Δίνω σήμερα τα στοιχεία για να έρθει ο καθένας διαβασμένος στην ειδική συνεδρίαση”.

Ενας πραγματικά δύσκολος δρόμος, ήταν η πρώτη θητεία του δημάρχου, όπως είπε.

Ενάμισυ χρόνο ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενημερώνονταν σε καθημερινή βάση για τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη, μικρά και μεγάλα.

Δεν υπήρχαν επίσημα οικονομικά στοιχεία και “δώσαμε τιτάνιο αγώνα γι’ αυτό. Στις αρχές του 2007 παραλάβαμε ισολογισμό του 2003. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με τρεις ισολογισμούς πίσω δεν μπορούσαμε να είχαμε επίσημα οικονομικά στοιχεία.

Αναφέρθηκε καταγγελτικά στην προηγούμενη δημοτική Αρχή. «Αντιμετωπίσαμε μια πληθώρα καθημερινών οικονομικών προβλημάτων που δεν τη δημιούργησα εγώ μόλις βγήκα στο δήμο και οι συνεργάτες μου. Μια πληθώρα προβλημάτων που  είναι η απόρροια μιας κακής οικονομικής και οργανωτικής κατάστασης που υπήρχε στο Δήμο».

Δεν κάνω την ενημέρωση στο τέλος της τετραετίας, είπε, και «στην ειδική συνεδρίαση εγώ είμαι έτοιμος να κάτσω έξι ώρες, να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις. Εκεί θα είναι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο συμπολίτευση και αντιπολίτευση, και οι φορείς και οι κάτοικοι και θα καταθέσουν ερωτήσεις».

Επικέντρωσε την ομιλία του σε 3 θέματα, όπως είπε:

– Η κατάσταση που αναλάβαμε

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή, την οργάνωση των υπηρεσιών και τις υποδομές που δημιουργήσαμε,

Η τήρηση του προγράμματός μας, που γι’ αυτό μας ψηφίσατε. Τι θα κάνουμε, πώς  σχεδιάζουμε την πόλη μας τα επόμενα χρόνια.

 

«Στην πολιτική συνηθίζεται να λέγεται ότι «παραλάβαμε χάος». Εμείς δεν είμαστε τέτοιοι γι’ αυτό μας ψήφισε ο κόσμος. Εμείς δεν μηδενίζουμε μια οποιαδήποτε δράση, μιας προηγούμενης δημοτικής αρχής. Όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να κρύψουμε τις τεράστιες δυσκολίες τις οποίες και σήμερα αντιμετωπίζουμε, και οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης τετραετίας αλλά και όλων των δημοτικών αρχών και πριν».

Εκανε μία εκτενή αναφορά στην «καμένη γη» που βρήκε. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα για να καταδείξει τη «νοοτροπία της προηγούμενης δημοτικής αρχής», όπως είπε η οποία συνεδρίασε 11 ημέρες πριν παραδώσει το Δήμο με 40 θέματα. Και τόνισε: «Τις τους ένωσε και έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον Κώδικα και τη θέληση τη δική σας. Το προσωπικό τους συμφέρον, η επέμβαση του κατεστημένου, διάφορες πιέσεις, τακτοποιήσεις εκκρεμοτήτων. Οφείλουν μια εξήγηση».

«Βρήκαμε ένα Δήμο εγκαταλελειμένο, χωρίς οργανωτική δομή, ένα δήμο που λειτουργούσε ευκαιριακά, χωρίς σχεδιασμό, εκλογικίστικα, αναξιόπιστο στους δημότες και στους προμηθευτές.

Η αγωνία τους να κρατηθούν για άλλη μια φορά στην εξουσία, δεν τους εμπόδισε να χρεώσουν το Δήμο με έργα της τελευταίας στιγμής, τα οποία δυστυχώς παραλάβαμε ημιτελή και με μεγάλα προβλήματα», συνέχισε ο Δήμαρχος και μίλησε για μια σειρά οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα.

– Η έλλειψη μελετών και χρηματοδοτήσεων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από τους χίλιους Δήμους είμαστε στην 315η θέση.

– Ελλειψη οργάνωσης στο εργοτάξιο – Πεπαλαιωμένα μηχανήματα – Καμιά φροντίδα για μόνιμο προσωπικό. – Καμιά φροντίδα για κοινωνική πρόνοια – Καμιά φροντίδα για δημοτική αστυνομία, χωρίς διπλογραφικό σύστημα, – Μπλοκαρισμένες οι διαδικασίες για το Γενικό Πολεοδομικό. Καμιά φροντίδα για το ρέμα του Κόρμπι και πολλές ακόμη αναφορές σε μικρά και μεγάλα προβλήματα.


Και πέρασε στο σήμερα. Στο «πολυσύνθετο έργο του 2007» όπως είπε.

Ανοίγεται ο δρόμος της οργάνωσης και της δημιουργίας. «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, όμως αλλάξαμε τη φιλοσοφία. Χτίσαμε τις υποδομές για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και δίνουμε καθημερινά τη μάχη».

Αναφέρθηκε σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει έργο και παρουσίασε μία σειρά δραστηριοτήτων

– Εγινε μελέτη και άμεσα θα ξεκινήσει το κτίριο του Δήμου (πλατεία Δήμα), που θα στεγάσει ΚΑΠΗ, ΚΕΠ και υπηρεσίες του Δήμου.

– Δεν αύξησαν  τα δημοτικά τέλη.

– Διέθεσαν 100.000€ για μελέτη στο Λιμάνι, για επανακαθορισμό του αιγιαλού, μέσα από τη Δημοτική Επιχείρηση.

Εφάρμοσαν την ανακύκλωση. Τοποθετήθηκαν 520 κάδοι μπλε. Μειώθηκαν 30% τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων στα Λιόσια.

Προχώρησαν στην καινούρια πρόταση για νέο Γενικό Πολεοδομικο Σχέδιο το οποίο θα μπει σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες με τους κοινωνικούς φορείς και τον κόσμο.

– «Η επιμονή μας για την κατάργηση του συλλεκτήριου δρόμου ήταν σωστή. Και η πρότασή μας θα είναι η κατάργησή του. Αλλωστε δεν θα έχει νόημα αφού θα ανοιχτεί το τούνελ, και όλες οι περιοχές θα προτιμούν αυτό, και θα πηγαίνουν παραλιακά από το δρόμο της Αγίας Μαρίνας. Πιστεύω ότι η Βάρη θα γίνει μία  ήσυχη πόλη».

– Προχωρεί η μελέτη στον Ασύρματο και αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις, γιατί μίλησαν με τον κόσμο, έκατσαν με τους μελετητές και την κοίταξαν πόντο πόντο.


Εδειξε γνώστης όλης της περιοχής δρόμο – δρόμο αφού αναφέρθηκε στα μεγάλα αλλά και στα μικρά προβλήματα της κάθε γειτονιάς. Για τη Λαθούριζα, για το Κόρμπι, για τη Μηλαδέζα, για την παραλία που η παραχώρησή τους λήγει σε ένα χρόνο. Πρέπει να πάρουν καινούρια παραχώρηση. Για τη διεκδίκηση της ανατολικής παραλίας και την παραχώρησή της στο Δήμο. Εχει κάνει πολλά ταξίδια στα ΕΤΑ, είπε, και μένει το τελευταίο, για το σκοπό αυτό. «Αν δεν πραγματοποιηθεί θα πρέπει να αγωνιστείτε μαζί μας. Όχι μόνο να είναι ελεύθερη αλλά να παραχωρηθεί στο Δήμο. Είναι κοινωνικό αγαθό». Κατέληξε και καταχειροκροτήθηκε.


Τάχθηκε υπέρ της τακτοποίησης του Χερώματος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών όπως είπε.

–Θεμελίωσαν το 3ο Δημοτικό στον Ασύρματο

– Πήραν δωρεάν ένα Λεοφορείο από την ΕΘΕΛ.

– Οι παλιές τουαλέτες της παραλίας της Βάρκιζας θα γίνουν χώρος τέχνης και πολιτισμού.

Τέλος αναφέρθηκε στην καθοριστική προσφορά των Αντιδημάρχων Τάσου Χατζηδαβιτίδη, Δήμητρας Σουτόγλου, Μαρίας Γεμελιάρη αλλά και όλων των συνεργατών του.


Αφού έκλεισε την ομιλία του, ζήτησε το λόγο από το ακροατήριο ο παλιός δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπαγλατζής, επί προσωπικού, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος – παρά το ότι είχε εξηγήσει ότι δεν θα υπάρξουν συζητήσεις – άφησε τον παλιό δήμαρχο να μιλήσει, ο οποίος κατηγόρησε το Δήμαρχο Παν. Καπετανέα, ότι κατηγόρησε επί μακρόν τις προηγούμενες δημοτικές αρχές χωρίς να μπορούν να αμυνθούν αφού απουσίαζαν.

Ο πρόεδρος τον κάλεσε στην ειδική συνεδρίαση, όπου θα μπορέσει να πει όλα όσα τον απασχολούν.    

Αφήστε σχόλιο...

Διαφήμιση (2)

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Διαφήμιση (1a)

ebdomi-dimosiefseis

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος