asklhpieio-1.jpg

Ο σχετικά νέος πρόεδρος του Ασκληπιείου Ηρακλής Καραγεώργος έκανε απολογισμό της πρώτης του χρονιάς στο Νοσοκομείο, στο Αμφιθέατρο την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου το μεσημέρι...

 

Απολογισμός στο Ασκληπιείο Βούλας


Ο σχετικά νέος πρόεδρος του Ασκληπιείου Ηρακλής Καραγεώργος έκανε απολογισμό της πρώτης του χρονιάς στο Νοσοκομείο, στο Αμφιθέατρο την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου το μεσημέρι. Τον απολογισμό παρακολούθησαν ένας μεγάλος αριθμός γιατρών, ενώ αντιθέτωςν οι νοσηλευτές ήταν ελάχιστοι.


asklhpieio.jpgΟ Ηρ. Καραγεώργος περιέγραψε κατ’ αρχήν για το Νοσοκομείο ως ένα ζωντανό οργανισμό που αναπτύσσεται και αναπνέει. Και πρέπει να ξέρουμε μέσα σε τι περιβάλλον αναπτύσσεται, με τι οικονομικούς δείκτες, για τις υποδομές στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.


Να δούμε εμείς πως λειτουργούμε.

2001 2006 και πώς έχουμε συντάξει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης

Το 2005 εντάχθηκε σε μια μεγάλη ομάδα το Νοσοκομείο στην πρώτη γραμμή της Περιφέρειας της χώρας, σε επίπεδο στρατηγικής αλλά και εποπτείας αποκτά μία περίοπτη θέση και εντάσσεται στον ασφαλιστικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.

Εκανε μία αναφορά στο προσδόκιμο όριο ζωής, και παρουσίασε χρονολογικούς πίνακες που έδειξαν την αύξηση του ορίου ζωής τα τελευταία χρόνια.


Στις υποδομές η αναλογία κλινών σε όλων των ειδών τα θεραπευτήρια ανά την Ελλάδα, έχουμε υπερεπάρκεια. Βέβαια κανείς πρέπει να εξετάσει πώς είναι κατανεμημένες αυτές οι κλίνες.

Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί ούτως ώστε ο χρήστης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης να επιλέγει το Ασκληπιείο.

Ανθρώπινο δυναμικό σε γιατρούς βλέπω ότι οι μισοί βρίσκονται στην Περιφέρεια πρωτευούσης και υπηρετούν σε κάποιο νοσοκομείο

Η αναλογία των γιατρών ανά 1000 κατοίκους ήταν 4.9 το 2004 φέρνοντας πρώτη την Ελλάδα επί 19 χωρών μέλη του ΟΡΣΑ και τελευταία τη Βρετανία με ποσοστό 2,3 ανά 1000 κατοίκους.

 


Επί του αριθμού των νοσηλευτών έχουμε μία αυξητική τάση, αν λάβουμε υπόψη ότι η αναλογία ανά 1000 κατοίκους ήταν 1.4 το 1970 και σήμερα είμαστε στο 3.8. Είμαστε στην τελευταία θέση των 19 χωρών, ενώ πρώτη είναι η Ολλανδία με 15 ανά 1000 κατοίκους. Το δικαιολόγησε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στη ζήτηση και όταν έρχονται οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ αρνούνται να αναλάβουν καθήκοντα γιατί εργάζονται ήδη κάπου αλλού.


Σ.Σ. Και πώς να μην εργάζονται όταν περιμένουν απάντηση τρία και πλέον χρόνια!!!

 

Πρώτη αιτία θανάτου είναι οι κυκλοφοριακές παθήσεις. Οι Ελληνες είναι πρώτοι καπνιστές σε όλη την Ευρώπη.


Αναφέρθηκε στα «Δυνατά σημεία» του Νοσοκομείου που είναι:

1) Η εύκολη πρόσβαση και προσπελασιμότητα των χρηστών με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Τραμ)

2) Η στρατηγική του θέση Ιδιαίτερη χωροθέτηση στο νοσηλευτικό άξονα της Υπ.ε. Αττικής, η οποία του παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών σε καθημερινή βάση.

3) Η ιστορική σημασία του Νοσοκομείου και η μακρά παράδοση παροχής υπηρεσιών υγείας.

4) Η καθημερινή ορθοπεδική εφημερίδα, η οποία απορροφά αποτελεσματικά ένα μεγάλο μέρος επειγόντων περιστατικών της Νότιας και Ανατολικής Αττικής.

5) Η μοναδικότητα τμημάτων όπως της Φυσικής Ιατρικής και της Οδοντιατρικής Ομάδας Α.με.Α που έχουν πανελλαδική εμβέλεια.

6) Δυναμική ανάπτυξη των τμημάτων με νέους διευθυντές

7) Η λειτουργία εξειδικευμένων μονάδων

8) Η απουσία μεγάλων Νοσοκομείων στην περιοχή.

9)Σχεδιασμός δράσης βάσει σύγχρονων μοντέλων διοίκησης νοσοκομειακών μονάδων.


Τα «Αδύνατα Σημεία» του είναι:

Το θεσμικό καθεστώς ειδικού τύπου.

Ανεπαρκής και παλαιός Οργανισμός

Ανεπαρκή και έλλειψη εκσυγχρονισμού κτιριακής υποδομής

Ελλειψη επαρκούς προσωπικού

Εθελοντισμός

Εγκατάσταση πληροφορικού συστήματος (κοινωνία της πληροφορίας).

 

Οι απειλές του

– Αύξηση απαιτήσεων

– Εξέλιξη της Τεχνολογίας

– Δυσμενής οικονομική κατάσταση. – – Υποκοστολόγηση ιατρικών πράξεων

– Διεύρυνση του Ιδιωτικού Τομέα

– Γραφειοκρατικές διαδικασίες

– Ελλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης.

 

Εβαλε πέντε στρατηγικούς στόχους


Αναφέρθηκε σε συνεργασίες με συλλόγους και εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν στο χώρο του Νοσοκομείου, μόνο που η κοινωνία της Βούλας και εμείς ως Τύπος δεν μάθαμε.


Αναφέρθηκε στη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, που είναι το μοναδικό σ’ όλη την Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί για τις εκπτώσεις στο περιβάλλον.


– Εξήγγειλε την ανάπτυξη τους Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με άλλα τρία κρεβάτια και της Καρδιολογικής (εντατική) με άλλο ένα.

– Την ανακατασκευή του δευτέρου ορόφου του Κονιαλίδειου (κεντρικό κτίριο)

– την επιχορήγηση το Υπ. Υγείας της τάξεως των 4.000.000 ευρώ.


Γενικά έδωσε μία εικόνα ανάπτυξης και νοικοκυρέματος του Ασκληπιείου Νοσοκομείου, που ομολογώ ότι μας γέννησε ερωτηματικά.

Είναι έτσι; Κι αν είναι πώς κάθε τόσο εξαγγέλουν και από μία πώληση του Ασκληπιείου; Κι αν δεν είναι έτσι προς τι αυτή η παρουσίαση;


Ας ευχηθούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του Νοσοκομείου και θα το παρακολουθούμε στενά.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 339 guests και κανένα μέλος