olympiaki-floga.jpg

Κάλαμο, Μαραθώνα, Ραφήνα η ολυμπιακή φλόγα


olympiakh-floga-2.jpg Η εκκίνηση έγινε στον Κάλαμο, όπου εκατοντάδες κάτοικοι κάθε ηλικίας, μαθητές με κλαρί ελιάς και σημαίες των δύο χωρών, επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αμφιαράειου (τόπος ιερός που χρειάζεται να γίνει γνωστή η ιστορία του και έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Αφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας (09.55), και η αφή βωμού από λαμπαδηδρόμο. Ακολούθησε έπαρση των σημαιών, προσφώνηση του Δημάρχου Παναγιώτη Λίτσα, χαιρετισμός του εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής «ΠΕΚΙΝΟ 2008», χαιρετισμός εκπροσώπου Ε.Ο.Ε. και ανταλλαγή δώρων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους, το τελετουργικό της ημέρας. Πανέμορφες κοπέλλες με αρχαίες ενδυμασίες πλαισίωσαν τον βωμό και ομάδες παιδιών σχημάτισαν τους 5 Ολυμπιακούς Κύκλους.

Χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα η εκπρόσωπος της Λ.Δ. της Κίνας, που μιλώντας Ελληνικά ευχαρίστησε για την φιλοξενία, την όμορφη διοργάνωση και ευχήθηκε «αρκετά μετάλλια για τους αθλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο».

Παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, εκπρόσωπος του Θ. Ρουσόπουλου, οι Βουλευτές Νίκος Καντερές, Θανάσης Μπούρας, η επ.Βουλευτής Ντίνα Τριλίκη, ο Βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Το παρόν έδωσαν επίσης εκπρόσωποι από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων όλης της περιοχής.

Στη συνέχεια η Φλόγα αναχώρησε για τον Μαραθώνα και στη συνέχεια για τη Ραφήνα.

 

Η φλόγα στη Ραφήνα


olympiaki-floga-rafina.jpgΚαι η Ραφήνα υποδέχτηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια την Ολυμπιακή φλόγα, στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της, λίγο πριν το υπερατλαντικό της ταξίδι. Οι τοπικοί φορείς είχαν διαμορφώσει στην είσοδο της πλατείας και μέχρι την εξέδρα που υπήρχε ο βωμός, ένα διάδρομο πλαισιωμένο με μικρές ελιές, ανάμεσα από τις οποίες πέρασε ο λαμπαδηδρόμος που άναψε το βωμό στην εξέδρα, γύρω απ’ τον οποίο κυρίες του Λυκείου των Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωναν τιμητικά. Η αναπαράσταση του χορού των ιερειών που στο τέλος στεφάνωσαν δύο Ολυμπιονίκες με τον κότινο της νίκης, υπό τον γλυκό ήχο του αυλού της αυλίστριας, έκλεψε τις εντυπώσεις.

Την τελετή έκλεισε η ποιήτρια κ. Κουφοπούλου – Ηλιοπούλου, με ένα ποίημά της για το Ολυμπιακό ιδεώδες. Λιγόλεπτες ομιλίες έγιναν από τον δήμαρχο Ραφήνας Ανδρέα Κεχαγιόγλου, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος για την έστω και ολιγόωρη παραμονή της φλόγας στη Ραφήνα, δίπλα στις ακτές του Ευβοϊκού, ενώ δώρισε από ένα ασημένιο δάφνινο στεφάνι στους δύο εκπρόσωπους, της Κίνας και της Ολυμπιακής επιτροπής. Σε άψογα Ελληνικά η Κινέζα εκπρόσωπος δήλωσε περήφανη που η πατρίδα της θα φιλοξενήσει το Ολυμπιακό ιδεώδες, που μετουσιώνεται σε παγκόσμια ειρήνη, μέσω του Ολυμπιακού φωτός, που θα φωτίσει την έναρξη αλλά και την διάρκεια των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων και ευχήθηκε «αρκετά μετάλλια για τους αθλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο».

Μετά το τέλος της ομιλίας της, χάρισε στο δήμαρχο μία Ολυμπιακή Δάδα. Ένα αναμνηστικό πινακάκι του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, δώρισε επίσης στο δήμαρχο ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής επιτροπής.

Στην εκδήλωση εκτός των πολλών κατοίκων της περιοχής, τοπικών συλλόγων και φορέων, παραβρέθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Καντερές, η πολιτευτής της Ν. Δ. Λυδία Μουζάκα, ενώ η παρουσία του Γ. Γ. Νέας Γενιάς Παντελή Σκλιά, υπήρξε εξόχως διακριτική.

Αγγελική Ραγκούση

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 230 guests και κανένα μέλος