keratea-tosyn-1.jpg Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Μαρτίου, σε όλους τους Δήμους, οι εκλογές των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν ήταν ικανοποιητικός, αφού μέσες άκρες ψήφισε μόλις το 55% των εγγεγραμμένων. 

Απογοητευτική η συμμετοχή στα Τοπ. Συμβούλια Νέων

Δεν ευθύνονται οι νέοι γι’ αυτό.

Η ευθύνη βαρύνει οργανωτές και Δήμους


Οταν πριν μερικά φύλλα γράψαμε “Αλλος ένας καταδικασμένος θεσμός”, κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι βιαζόμαστε. Ηρθε όμως η πλήρωση του χρόνου, για να αποδειχθεί ότι κάθε ιδέα για να υλοποιηθεί θέλει οραματιστές, οργανωτικό πνεύμα και δουλειά. Στοιχεία που δεν είδαμε στα Τοπικά Συμβούλια Νέων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων.


Πρέπει να συγχαρούμε τους νέους που ανταποκρίθηκαν και να γίνουν οι πρωτοπόροι για να πάρουν τη θέση που τους αξίζουν τα Τοπικά Συμβούλια Νέων.


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Μαρτίου, σε όλους τους Δήμους, οι εκλογές των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν ήταν ικανοποιητικός, αφού μέσες άκρες ψήφισε μόλις το 55% των εγγεγραμμένων.

Το βάρος της ευθύνης δεν βαραίνει τόσο την νεολαία, αλλά τον ανύπαρκτο τρόπο ενημέρωσης με τον οποίο ορισμένοι Δήμοι λειτούργησαν.

Προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε για το πού και τι ώρα γίνονται οι εκλογές στον κάθε Δήμο.

Μπήκαμε στο internet, μιας και είναι ένα μέσο επικοινωνίας που οι νέοι προτιμούν, αλλά δεν διαφωτιστήκαμε. Συγκεκριμένα από έρευνα που κάναμε στα site των παρακάτω δήμων: Βάρης, Βούλας, Γέρακα, Καλυβίων, Κερατέας, Κρωπίας, Λαυρίου, Μαραθώνα, Ν. Μάκρης, Παιανίας, Παλλήνης, και Σπάτων, πληροφορίες για τις εκλογές, δεν είχε κανένα. Οι Δήμοι Καλυβίων, Κρωπίας, Κερατέας, Παιανίας και Σπάτων είχαν γενική αναφορά στα τοπικά συμβούλια νέων, δηλαδή πληροφοριακά στοιχεία εγγραφής.


Κάλεσα λοιπόν, το Δήμο Βούλας, στον οποίο και είμαι δημότης, την ημέρα των εκλογών για να ενημερωθώ, αφού δεν μου είχε έρθει καμία επιστολή ή κάτι παρόμοιο. Το τηλέφωνο του Δήμου δεν απαντούσε, (Σάββατο βλέπετε), το ΚΕΠ δεν γνώριζε καθόλου (αν και πολύ πρόθυμο να βοηθήσει) και η ιστοσελίδα του Δήμου δεν ανέφερε τίποτα. Τελικά οι εκλογές έγιναν στο Πνευματικό κέντρο μεσημεριανές ώρες με μικρό αριθμό συμμετοχών όπως θα δείτε και παρακάτω στα στοιχεία που σας παραθέτω.

Συμπέρασμα, οι νέοι άνω των 18 δεν ενημερώθηκαν από πουθενά, αφού ο μόνος τρόπος ήταν η τοιχοκολλημένη ανακοίνωση στο κτήριο του Δήμου. Λέω άνω των 18, γιατί στους μαθητές δόθηκε ιδιαίτερο βάρος και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα απ’ τα σχολεία τους για τις διαδικασίες.

Τα αποτελέσματα της Βούλας έχουν ως εξής: Εγγεγραμμένοι 75, Ψήφισαν 43.

Εκλέχθηκαν με σειρά προτίμησης:

Χαριτωνίδης Κωνσταντίνος, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ανδριόπουλος Μιχάλης, Ζύμαρη Έλενα, Καστάνης Δημήτρης, Βλάχος Σπύρος, Τζαφέρη Παναγιώτα.


Στη Βάρη λειτούργησαν καλύτερα όσον αφορά στην ειδοποίηση για την ημέρα των εκλογών, αφού όπως μας πληροφόρησε η Κυριακή Μποζιάρη, υπεύθυνη των τοπικών συμβουλίων, έγιναν τηλέφωνα σε κάθε έναν εγγεγραμμένο.

Αντίθετα ο αριθμός των εγγεγραμμένων (35), δείχνει ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση του προγράμματος.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: εγγεγραμμένοι 35, ψήφισαν 24.

Εκλέχθηκαν με σειρά προτίμησης: Μάλλη Σταυρούλα, Σουτόγλου Μαρία, Καζούρης Ευστράτιος, Μπαρμπαγαδάκη Άννα Μαρία, Μαρκόπουλος Γεώργιος.


Στη Βουλιαγμένη αναλογικά με τον πληθυσμό της υπήρξε καλή συμμετοχή στα μητρώα, που προφανώς οφείλεται στην δράση του υπεύθυνου δημοτικού Συμβούλου Ιάσωνα Κυριακόπουλου. Όμως η ψηφοφορία δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού από τους 42 εγγεγραμμένους, ψήφισαν μόλις 12. Και εδώ, ο τρόπος πληροφόρησης ήταν μόνο μέσω των σχολείων και των αφισοκολλήσεων στους πίνακες ανακοινώσεων της περιοχής.

Εκλέχθηκαν οι: Σαλάχας Ορέστης, Γκικάκης Δημοσθένης, Κουλέπης Κάρολος, Μαριέτη Ευγενία, Σταμάτης Ιωάννης.


Δήμος Παλλήνης. Εκλέχθηκαν οι: Σμυρλιάδης Νικόλαος, Πολίτης Κωνσταντίνος, Μπίμπα Αφροδίτη, Αντωνόπουλος Ρωμανός, Κόλια Αλεξάνδρα. Εγγεγραμμένοι ήταν 65 και ψήφισαν οι 37. Η Παλλήνη είναι από τους Δήμους που δεν ενημέρωσε παρά μόνο τα σχολεία.


Επρώτευσε η Παιανία

Μπράβο πρέπει να πούμε στην Παιανία, που πήρε την πρώτη θέση σε όλη την Αττική όσον αφορά την οργάνωση του θεσμού και μπήκε στην 5άδα Πανελλαδικά! Εγγεγραμμένοι ήταν 210 και ψήφισαν οι 114.

Εκλέχθηκαν οι: Φύκας Κωνσταντίνος, Γιαννακόπουλος Αντώνης, Νικολογιάννης Σωτήρης, Χούντας Αλέξανδρος, Σαγάνης Νικόλαος, Δάβαρης Μιχάλης


keratea-tosyn-1.jpgΚαλά πήγε και η Κερατέα όπου οι εγγεγραμμένοι ήταν 93 και ψήφισαν οι 57.

Εκλέχθηκαν οι: Τούντας Ιωάννης, Ράπτης Δημήτριος, Ιατρού Αυγή, Σωφρόνης Σπύρος, Κλάδης Διονύσιος.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατέας Σωτήρης Ιατρού και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής των εκλογών δήλωσε:

«Εύχομαι στο ΤΟΣΥΝ Κερατέας και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου καλή επιτυχία και γόνιμη συνεργασία στα θέματα που αφορούν την Κερατέα.
Συγχαρητήρια επίσης σε όλους τους υποψηφίους και τους εκλογείς, γιατί είναι πρωτοπόροι και τους καλούμε να προσελκύσουν συνομίληκούς τους στο θεσμό του ΤΟΣΥΝ
».

Στα Σπάτα εκλέχθηκαν οι: Γανωτής Παναγιώτης, Κατσούλη Δήμητρα, Κουλοχέρης Βασίλειος, Νικήτογλου Νικόλαος, Παπαναστασίου Βασίλειος.

Εγγεγραμμένοι ήταν 84 και ψήφισαν 51. Η ενημέρωση για τις εκλογές έγινε τηλεφωνικά.


Στα Καλύβια, ο ίδιος ο Δήμαρχος έκανε επαφές με τα σχολεία και αναρτήθηκαν αφίσες και ανακοινώσεις. Εγγεγραμμένοι ήταν 50, ψήφισαν οι 42. Εκλέχθηκαν οι: Τσαγκρόνη Μαριλένα, Κόλλια Σοφία, Τσαγκρόνη Ελισάβετ, Ασημακόπουλος Αθανάσιος, Ζεκάκος Νικόλαος.


Τέλος στο Κορωπί ενημέρωσαν στα σχολεία και τηλεφωνικά τους υπόλοιπους. Οι εγγεγραμμένοι ήταν 64 και ψήφισαν οι 33. Εκλέχθηκαν οι: Αργύρη Αγγελική, Κασαπιάν Αρτίν, Μωραΐτης Ιωάννης, Θανοπούλου Γεωργία, Μπακιρτζόγλου, Γαβριήλ Στεφανία, Μαρκαντώνη Βασιλική.


Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Κανένα νούμερο συμμετοχής δεν είναι ικανοποιητικό αν κρίνουμε τον κάθε δήμο πληθυσμιακά. Λαμβάνοντας όμως υπόψη μας ότι τα Τοπικά Συμβούλια Νέων λειτουργούν για πρώτη φορά, μπορούμε να πούμε ότι οι Δήμοι οι οποίοι πραγματικά δούλεψαν έχουν διπλάσια συμμετοχή από άλλους με διπλάσιο πληθυσμό.

Άξιο παρατήρησης είναι ότι οι Δήμοι έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στα σχολεία. Δηλαδή στους νέους ηλικίας 15-18. Γιατί μειώνουν το εύρος των ηλικιών που το πρόγραμμα ορίζει; Μέχρι τα 28 είναι τα τοπικά συμβούλια όχι μέχρι τα 18. Δεν δημιουργήθηκε ο θεσμός για να ακούει η εκάστοτε δημοτική αρχή τις απόψεις μόνο των μαθητών, αλλά τις απόψεις της νεολαίας.


Στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα έρθει σαν θέμα η επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και η ανακύρηξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών. Στην ίδια συνεδρίαση το ΤΟ.ΣΥ.Ν καλείται σε πρώτη συνεδρίαση όπου τα εκλεγμένα μέλη θα ψηφίσουν για το Προεδρείο. Θα εκλεγεί Πρόεδρος, Αναπληρωτής Προέδρου, Γραμματέας και Ταμίας.

Από σήμερα οι νέοι και νέες θα μπορούν ξανά να εγγράφονται στο Μητρώο Νέων και να παίρνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις του νέου Συμβουλίου τους.


Σ.Σ. Τα στοιχεία περισυλλέξαμε με κόπο τηλεφωνικά σε κάθε Δήμο. Μόνο η Κερατέα έστειλε Δελτίο Τύπου...

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 guests και κανένα μέλος