Ποιον Γρηγόρη προτιμάς;

 γράφει ο Σταμάτης Νικηταράς

Είτε συμφωνεί κάποιος με τον σημερινό δήμαρχο του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και την πολιτική του είτε όχι, το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης της μοναδικής σε ομορφιά και φυσικό περιβάλλον Βουλιαγμένης έχει αλλάξει.

 

Η Βουλιαγμένη του Γρηγόρη Κασιδόκωστα:

  • Ήταν φιλόξενη αλλά με τους δικούς της κανόνες, όχι με το... δίκιο του επισκέπτη.
  • Με όρους γεωπολιτικής ήταν πόλη «ήπιας ισχύος» χωρίς ένα σημείο να ξεχωρίζει. Κάθε σημείο της ήταν μαγικό και προσεγμένο. Δείτε πλατείες σε σημεία που «δεν τα πιάνει το μάτι σας» και προσέξτε το μεράκι που φτιάχτηκαν: Πετρόκτιστες με πολύ πράσινο, ρυάκια, πιθάρια, υψηλής βλάστησης δέντρα κ.α. Σήμερα; Ακριβώς το αντίθετο! Όσες πλατείες δεν είναι σε εμφανή σημεία είναι παρατημένες και όπου αναμορφώνουν πλατείες (ανάπλαση ο επίσημος όρος)... το δόγμα είναι περισσότερο τσιμέντο και λιγότερο πράσινο.
  • colpos zoska
  • Μπορούσες να κολυμπήσεις σε κάθε γωνιά της. Ήθελες κι έναν καφέ στο χέρι; Τον είχες! (βλέπε Νηρηίδες). Τώρα ένα - ένα τα ειδυλλιακά σημεία δίνονται σε εστιατόρια τα οποία έχουν δικαίωμα για ξαπλωστρες (και μάλιστα πολύ ακριβές) στην παραλία με εξόριστους τους κάτοικους τις περιοχής, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, που δεν επιθυμούν να δειπνήσουν εκεί.
  • Ήταν μια πόλη που πρώτοι την καμάρωναν και την απολάμβαναν οι κάτοικοί της και μετά όλοι οι υπόλοιποι.
  • Ήταν μια περιοχή με μοναδικά ξενοδοχεία (Αστέρας, Divani, Margi κ.α) που όμως δεν διανοήθηκαν ποτέ, όπως επί ημερών Κωνσταντέλλου, φαραωνικά σχέδια (με τσιμεντάρισμα θάλασσας, υπόγεια παρκινγκ, mini mall, κόψιμο δέντρων κ.α.) όπως με την νέα «εκσυγχρονισμένη» μαρίνα.
  • Ήταν μια περιοχή ήπιας δόμησης με έντονο στοιχείο πρασίνου. Όλες οι νέες κατασκευές είναι «θηρία» που εξοντώνουν το πράσινο, ακόμη και περιμετρικά του κτίσματος χωρίς να φυτεύουν τίποτα, και χωρίς να τους υποχρεώνει κανένας (υπηρεσία πρασίνου και πολεοδομία ανύπαρκτες) να φυτέψουν. Εγωπαθείς, κακόγουστες κατασκευές, που δεν έχουν καμία σχέση με την πευκόφυτη, χαμηλής δόμησης Βουλιαγμένη.
  • Ήταν μια πόλη με υψηλής βλάστησης δέντρα (πεύκα, ευκάλυπτοι, λεύκες, αρμυρίκια κ.α.) τα οποία σήμερα είναι «υπό διωγμό». Κόβονται παντού, κλαδεύονται άσχημα και ποτέ δεν αντικαθίστανται. Όταν μια φορά στις είκοσι αποφασίζεται κάποια φύτευση, αυτή δεν περιλαμβάνει συνήθως δέντρα υψηλής βλάστησης, αλλά είτε καλλωπιστικά είτε δέντρα χαμηλής βλάστησης.
  • Ήταν η πόλη που, παρά τις όποιες διαφωνίες, καμάρωνε το δήμαρχό της.

 

  • Ήταν μια πόλη με τοπικό και όχι υπερτοπικό χαρακτήρα.

 

  • Ήταν μια πόλη που στηριζόταν στο τετράπτυχο ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΜΗΣΗ, ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΗΣΥΧΙΑ. Και τα τέσσερα (4) αυτά στοιχεία τα «πολεμάει» ο νυν δήμαρχος.

 

 

Σταμάτης Νικηταράς

επικοινωνιολόγος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 guests και κανένα μέλος