Θα «πρέπει» να σταματήσουμε να παίζουμε τις «κουμπάρες»

Θεώρησα σκόπιμο, εν όψει όλω των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα στην Κων/πολη, σε 5άστερο ξενοδοχείο, να εκφράσω ορισμένες σκέψεις μου, όπως αυτές προκύπουν μετά την μελέτη των δηλώσεων εκατέρωθεν και ιδιαίτερα της Άγκυρας (= Ερτογάν) λίγο πριν ξεκινήσει ο διάλογος.

Κατ’ αρχάς η λέξη «διάλογος» σημαίνει την ουσιαστική επικοινωνία, με δύο ή περισσότερους ανθρώπους / κράτη, για την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας, την εύρεση της αλήθειας και την επίλυση διαφορών, μέσα σ’ αυτό το πλέγμα συμπεριλαμβάνονται η γνώση του θέματος, η στήριξή του από διεθνείς συμβάσεις και ο σεβασμός στην μετροπάθεια.

Η αποτυχία του οφείλεται στο διχασμό, την εριστικότητα και το φανατισμό. Η τάση επιβολής προσωπικών απόψεων και η χρήση στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης αντί της διπλωματίας και δηλώσεων που προκαλούν εθνικισμό, μισαλοδοξία και φανατισμό.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θα εκφράσω τις θέσεις μου. Οι δηλώσεις των δύο κρατών Ελλάδος – Τουρκίας, εν όψει της 25ης Ιανουαρίου έχουν ως εξής:

ΕΛΛΑΔΑ

Στην διαπραγμάτευση θα συζητηθεί μόνον το θέμα των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.

  • Θα «πρέπει» να σταματήσουμε να παίζουμε τις «κουμπάρες».
  • Καμμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την «Εθνική Κυριαρχία».
  • Η μείζονα διαφορά είναι ότι η Ελλάδα λειτουργεί και εενργεί ως «εθνικό κράτος» ενώ η Τουρκία ως «αυταρχική και μεγαλομανής» προκειμένου να ικανοποιήσει τις εντολές του «Σουλτάνου» περί «Γλάζιας Πατρίδας» και «ισχυρού περιφερειακού κράτους».
  • Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος, οι συμφωνίες με την Γαλλία για την αγορά των rafale, για το πολεμικό Ναυτικό, η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα σε συνεργασία με το Ισραήλ.
  • Η αναβάθμιση του «αεροπλανοφόρου» Σούδα.
  • Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε 12 μλ, σε Ιόνιο και ακολουθεί η Ανατολική Κρήτη.
  • Η εμμονή της Ελλάδας, για επίλυση διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο της Χα΄γης.
  • Η πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας» που θίγει άμεσα, τα ζωτικά συμφέροντα της ελλάδας.
  • Οι δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα, των κ. Τσαβούσογλου – Ακάρ και Ακσόν (όλοι «μαϊντανοί» του Σουλτάνου).

ΤΟΥΡΚΙΑ

  • Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει Ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνει μόνο ατύχημα, αλλά θα άνει η Τουρκία αυτό που πρέπει.
  • Η Ελλάδα, διεκδικεί θαλάσσιο χώρο, για ένα νησί (Καστελόριζο), που βρίσκεται 2 χλμ. Από την Τουρκία.
  • Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο, για τα ανθρώπιναδικαιώματα που αφορούν του τουρκική μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
  • Στις διαβεβαιώσεις θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το Αγαίο, δηλ. Χωρικά ύδρατα, εναέριος χώρος, η αποστρατικοποίηση 16-23 νησιών. Σ’ αυτά η Ελλάδα δεν συνεργάζεται και τα θέλει όλα δικά της.
  • Οτιδήποτε συμβεί από δω και πέρα, και οποιαδήποτε ένταση δημιουργηθεί, τότε η ευθύνη θα είναι στους ώμους της Αθήνας.
  • Τα λόγια του Αρχιεπισκόπου περί Ισλάμ, υπονομεύουν τις συζητήσεις.
  • Οι πύραυλοι s-400 αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για 16 εκτοξευτήρες και 22 συστοιχίες. Να δείξουν κατανόηση οι ΗΠΑ.
  • Τα νησιά του Αιγαίου στα πλαίσια του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα» θα έχουν τουρκικά ονόματα, όπως αυτά δόθηκαν από τους προγόνους μας π.χ. Σποράδες (camilica A), Κυκλάδες (Baberick A) Κρήτη (Cuha – Adasai) κ.α.
  • Η Ελλάδα ανακοίνωσε 46 NAVTEX σε 3 μήνες, συμπεριφορά αντίθετη με το πνεύμα καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι απρόθυμη, διεστραυλώνει τα γεγονότα και όλα αυτά δεν θα επηρεάσουν δυσμενώς μόνον τον διάλογο, αλλά και το ΝΑTΟ.
  • Πριν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών να «κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη».
  • Είναι κωμικοτραγικό η προέκταση σε 12 μ.λ των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Ευτυχώς, που δεν θίγουν το Αιγαίο που θα είναι “casus belli”.

Ένας νοήμων άνθρωπος διαβάζοντας τα παραπάνω είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι η Τουρκία προ του διαλόγου, βγάζει και σκιαγραφεί έναν διακτινισμό της τουρκικής πολιτικής προκειμένου να «ικανοποιήσει άμεσα την εκόλαψη των αυτοκρατορικών θέσεων του Ερτογάν». Δεν αναφέρεται πουθενά η ανησυχία της, για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις Η.Π.Α. και τις αναμενώμενες τον Μάρτιο από την Ε.Ε. Δεν αναφέρει πουθενά τη θέση του «Πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Ναυάρχου ότι γίνεται «μεγάλη υποχώρηση» για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «Διεθνείς συμβάσεις», «Δίκαιο της θάλασσας» κ.ά.

Προσπαθεί μέσα από το κλίμα αυτό να αποπροσανατολίσει το λαό της Τουρκίας από την δυσμενή της θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, της καραντίνας και πολλών άλλων θεμάτων.

Παναγιώτης Μουντανέας

αντιναύαρχος ε.α.

Μετά λοιπόν από τα παραπάνω η εκτίμησή μου είναι: «Η εμονή της Αγκυρας για διερυμένη ατζέντα διαλόγου, συνεχόμενες απειλές ευρέως φάσματος ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον γύρω των διερευνητικών επαφών της 25ης Ιανουαρίου 20201, ο διάλογος αυτ΄ς δεν πρόκειται να προχωρήσει και θα στεφθεί από πλήρη αποτυχία. Θα προσπαθήσουν οι Τούρλκοι τα θέματα να συζητηθοή μέσω των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), για να μην παρουσιαστεί στα πρακτικά του Διαλόγου, μία καλή σελίδα.

Υ/Γ: Η κοινωνία της αλήθειας προϋποθέτει πάντα διάλογο. Ο μονόλογος είναι ακινώνητος και αποτελεί εκτροπή΄από της φσικής ποείας.

Δυστυχώς σήμερα χρησιμοποιείται ο μονόλογος για Εθνικά θέματα, σε κάθε έκφραση καθημερινόητας. Ο πραγματικός διάλογος έλυνε πολλά προβλήματα. Αλλά «στον κουφού την πόρτα (Τουρκία), όσο θέλεις βρόντα».

Στο διάλογο δεν πάμε για να σώσοπυμε τις ιδέες μας. Πάμε για να σώσουμε την αλήθεια. Χωρίς ειλικρίνεια το χάσμα θαπαραμείνει αιώνιο. Μην ξεχνάμε σαν Έλληνες είμαστε «οι νέοι ήρωες της Ευρώπης». Είναι πολύ σωστή η δήλωση του Έλληνα Υ.ΠΕ.Ξ. «Πάμε απολύτως έτοιμοι στο διάλογο, χωρίς προσχηματικά εποικοινωνιακά τεχνάσματα».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 guests και κανένα μέλος