Δημοσιεύουμε – υπό μορφή άρθρου – την ομιλία του βουλευτή Φώτη Κουβέλη, στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens (που απορρίφθηκε), τις μίζες, προς πρόσωπα και κόμματα, την «αβελτηρία» της δικαιοσύνης και την ευθύνη του πολιτικού κόσμου, γιατί είναι γνωστός ο ορθολογισμός, η ευθυκρισία και η γλαφυρότητα του λόγου του...

Η Δικαιοσύνη άλλοθι της πολιτικής

 

του Φώτη Κουβέλη

 

Δημοσιεύουμε – υπό μορφή άρθρου – την ομιλία του βουλευτή Φώτη Κουβέλη, στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens (που απορρίφθηκε), τις μίζες, προς πρόσωπα και κόμματα, την «αβελτηρία» της δικαιοσύνης και την ευθύνη του πολιτικού κόσμου, γιατί είναι γνωστός ο ορθολογισμός, η ευθυκρισία και η γλαφυρότητα του λόγου του, αλλά και επιπροσθέτως, γιατί πιστεύουμε, ότι με την ορθή δόμηση διατύπωσης της σκέδης του, βοηθά τους αναγνώστες μας στην καλύτερη αντικειμενικότερη διαμόρφωσης άποψης.

Σημείωση: Κατά τη διαμόρφωση της ομιλία του σε άρθρο, παραλείψαμε τις προσφωνήσεις και τις συναφείς εκφράσεις. Ο τίτλος είναι δικός μας.


kouvelis.jpgΗ υπόθεση της Siemens –και όχι μόνο της Siemens- αφορά πρωτίστως την πολιτική, με την έννοια ότι αυτή προσβάλλεται, αυτή φέρεται να έχει δημιουργήσει όλη αυτή την υπόθεση και κατά συνέπεια ο πολιτικός έλεγχος πρέπει να υπάρξει.

Και πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός έλεγχος με διευρυμένο χρονικό ορίζοντα, έτσι ώστε να δοθούν μέσα από την εξεταστική επιτροπή κυρίως οι πολιτικές απαντήσεις σε ζητήματα, τα οποία έχουν εγερθεί και τα οποία απασχολούν και την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη γερμανική κοινή γνώμη.

Εδώ έχουμε φτάσει, στο παράδοξο να καταργείται ο πολιτικός έλεγχος εν ονόματι του γεγονότος ότι επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη. Και το ακούμε χρόνια τώρα, «μα τι θέλετε εξεταστική επιτροπή, από την ώρα που ασχολείται η Δικαιοσύνη;». Πρόκειται για μία στρέβλωση, μία στρέβλωση και του Συντάγματος και των σχετικών νόμων.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ, σε τι βλάπτεται το έργο της Δικαιοσύνης από την παράλληλη πορεία του πολιτικού ελέγχου των όποιων υποθέσεων και εν προκειμένω της υποθέσεως Siemens. Σε τίποτε δεν βλάπτεται. Και δεν άκουσα, από κανέναν συνάδελφο υπερασπιστή της άποψης ότι δεν πρέπει να συγκροτηθεί εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, πού θα δυσχερανθεί το έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Δυσχεραίνεται όμως το έργο της Δικαιοσύνης όχι από την παράλληλη ύπαρξη και παρουσία του πολιτικού ελέγχου, αλλά από ζητήματα που προσδιορίζουν την ίδια τη δική της δυσλειτουργία.

Οι Ελβετοί ήδη από το Μάρτιο του 2007 καλούν τις ελληνικές δικαστικές αρχές να παραλάβουν τα στοιχεία που αυτές έχουν, με τους περιορισμούς βεβαίως της ελβετικής νομοθεσίας. Διότι γνωρίζετε, ότι η υπόθεση αυτή της Siemens άρχισε να προκύπτει και να αναδεικνύεται ως ενδιαφέρουσα ποινική υπόθεση, όταν διαπιστώνεται από κάποια τράπεζα ότι υπάρχει μεγάλη εκροή χρηματικών ποσών σε διάφορες παρένθετες τράπεζες και διάφορες παρένθετες επιχειρήσεις, και μάλιστα πολλές από αυτές με το όνομα «Μάρθα». Δεν εμφανίζεται η ελληνική Δικαιοσύνη.

Περαιτέρω, οι γερμανικές αρχές καλούν την ελληνική δικαιοσύνη –και σας βεβαιώνω ότι αυτά που σας λέω προκύπτουν από στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου- το Σεπτέμβριο του 2007 να παραλάβει κρίσιμο υλικό που έχει προκύψει από ανακριτική διαδικασία ενώπιον των αρμοδίων γερμανικών αρχών. Σιωπή η ελληνική δικαιοσύνη.

Δικαιούμαι, κατά συνέπεια, και εγώ και ο κάθε καλόπιστος πολίτης αυτού του τόπου αυτήν την αβελτηρία –επιλέγω επίτηδες επιεική έκφραση- της ελληνικής δικαιοσύνης να την εκλαμβάνει ως μια στάση ανοχής απέναντι σε ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο έχει σχέση με διαφθορά. Τίποτα δεν έκανε η ελληνική δικαιοσύνη. Επομένως, ποια είναι η δυσχέρανση του έργου της ελληνικής δικαιοσύνης από τον οφειλόμενο πολιτικό έλεγχο, δηλαδή το δικό μας πολιτικό έλεγχο;

Εχω διαβάσει έγγραφα, τα οποία είναι αναφορές σημαινόντων στελεχών της Siemens και όχι μόνον αυτά που μεταφρασμένα δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο. Υπάρχουν ευθείες αναφορές ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να πάρεις δουλειά, εάν δεν δώσεις μίζα. Υπάρχει αναφορά σε ονόματα, τα οποία θα πρέπει να ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή, εάν θελήσει επιτέλους το Κοινοβούλιο να συσταθεί αυτή η Εξεταστική Επιτροπή.

Σημαίνοντα στελέχη της SIEMENS, κορυφαία στελέχη αυτής της πολυεθνικής επιχείρησης μαρτυρούν ότι τα χρήματα δόθηκαν και για την κάλυψη εκλογικών αναγκών κομμάτων. Μάλιστα, επειδή είδα τη διαμαρτυρία της αγαπητής συναδέλφου, της κυρίας Διαμαντοπούλου, ότι μιλάμε για δύο κόμματα τα οποία είναι κόμματα εξουσίας. Και επειδή δεν ήξεραν, ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, (λένε - εγώ λέω να το ελέγξουμε, δεν σπεύδω να υιοθετήσω), ότι έδωσαν και στα δύο, προκειμένου να έχουν τις δυνατότητες ανοιχτές είτε το ένα πάρει την κυβερνητική εξουσία είτε το άλλο.

Υπάρχουν απόψεις, που προκύπτουν από το συνδυαστικό έλεγχο καταθέσεων και γεγονότων, ότι ακόμα και οι τηλεφωνικές υποκλοπές συνδέονται με την υπόθεση Siemens. Διότι, μεταξύ των ονομάτων, που φέρονται να παρακολουθούνται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, (υπερβαίνουν τον αριθμό των πέντε δακτύλων), ασχολούνται και έχουν σχέση με διάφορα ολυμπιακά έργα, (όπως υπάρχουν και στοιχεία, τα οποία βεβαίως πρέπει να ελέγξουμε), φαίνεται ότι η εταιρεία ελέγχου της Siemens έπαιξε ρόλο στην καταστροφή κρίσιμων στοιχείων που είχαν σχέση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, σε κάποια περιοχή της Αθήνας.

Δεν θέλετε να τα ελέγξουμε αυτά; Τι απάντηση θα δώσουμε στην ελληνική κοινωνία, όταν οι πάντες δικαίως ή αδίκως λένε ότι η πολιτική ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση της διαφθοράς και αυτή η πολιτική, όπως εκφράζεται μέσα στο Κοινοβούλιο, νίπτει τας χείρας της και περιμένει τη βοήθεια από την ελληνική δικαιοσύνη;

Συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω ότι είναι τεράστια η ευθύνη που αναλαμβάνετε, καταψηφίζοντας την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Μια ευθύνη που έχει σχέση με την ανοχή σας απέναντι σε μια ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος. Μια ρευστοποίηση, όχι ανατροπή, η οποία επιτρέπει πια η πολιτική να χειραγωγείται και να κηδεμονεύεται ευχερέστερα, και βεβαίως να διαμεσολαβείτε από κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Οταν απουσιάζει η πολιτική, όπως εσείς με τη στάση σας προτείνετε, τότε προκαλούνται κενά. Κι αυτά τα κενά σπεύδουν και τα καταλαμβάνουν ποικιλώνυμα οικονομικά κέντρα, τα οποία ασκούν πολιτική για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και όχι για την εξυπηρέτηση του ελληνικού λαού.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 232 guests και κανένα μέλος