Η Φιλοσοφία των Ελλήνων θα θέσει πρώτη τις βάσεις της Επιστημονικής Σκέψης, Έρευνας και Παρατήρησης.

 

«Θάρρος είναι να μην αφήνεις ποτέ τους φόβους σου να επηρεάζουν τις πράξεις σου».
(Άρθουρ Καίσλερ, 1905-1983, Ούγγρος συγγραφέας εβραϊκής καταγωγής).
 

«Οι Έλληνες χρειάστηκαν 250 περίπου χρόνια για να προχωρήσουν από το Πυθαγόρειο στο Ηλιοκεντρικό Σύστημα του Αρίσταρχου. Η Ευρώπη χρειάστηκε το διπλό χρόνο για να κάνει αντίστοιχη πρόοδο από τον Γερβέτο στον Κοπέρνικο.

Οι Έλληνες μόλις παραδέχτηκαν τη γη σαν μια μετέωρη μπάλα, βάλθηκαν αμέσως να την κάνουν να κινείται.

Ο Μεσαίωνας την πάγωσε βιαστικά στην ακινησία, στο κέντρο μιας αποξεραμένης κοσμικής ιεραρχίας».

(Άρθουρ Καίσλερ, 1905-1983, Ούγγρος συγγραφέας εβραϊκής καταγωγής, «Οι ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ», σελ. 69, Μια ιστορία της συλλογής του κοσμικού οράματος του ανθρώπου, Πυθαγόρας - Κοπέρνικος - Κέπλερ - Γαλιλαίος - Νεύτων, εκδόσεις Χατζηνικολή, Αθήνα 1975).

ΣΧΟΛΙΟ: Η Γνώση των ιερατείων δεν είναι Επιστήμη, είναι Μυστικισμός και ακράτητος Δογματισμός, που οδηγεί στη δεισιδαιμονία, την πρόληψη και την προκατάληψη. Το ελεύθερο και ανέμελο πέταγμα των φαεινών πρωτοπόρων ιδεών το διαδέχεται κάποτε η απροσδόκητη πτώση, η καμπή, η παρακμή, η οπισθοδρόμηση, η άγνοια, η αμάθεια, η απαιδευσία, ο σκοταδισμός, όπως αυτή του σκοτεινού Μεσαίωνα (5ος - 15ος αιών), όπου επικράτησε η πνευματική αποτελμάτωση και η αυστηρή θεοκρατία με απαγόρευση της έρευνας, της επιστήμης και της αμφισβήτησης. Ο Πνευματικός Παγετώνας που νέκρωσε την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Αν αποδεχτούμε πως τα ιερατεία, ως πνευματικά κέντρα, διαφύλατταν κάποια γνώση που παρέμενε απόκρυφη και απροσπέλαστη για τους πολλούς ανθρώπους, τον λαό, δε βρέθηκε ποτέ ένας “ιερόσυλος” να την κοινοποιήσει! Και το Ομακοείον του Πυθαγόρα ήταν μυστικό και άβατο και όμως γνωρίζουμε αρκετά για τους Πυθαγορείους!!! Οι Ανατολικοί Λαοί, Βαβυλώνιοι, Σουμέριοι, Χαλδαίοι, Αιγύπτιοι, Φοίνικες, Πέρσες με τα μεγάλα τους επιστημονικά επιτεύγματα και τις σπουδαίες ανακαλύψεις τους, γιατί δεν δημιούργησαν Φιλοσοφικές και Ρητορικές Σχολές και δεν παρουσίασαν μεγάλη επιστημονική και πνευματική πρόοδο και ανάπτυξη; Η Φιλοσοφία των Ελλήνων θα θέσει πρώτη τις βάσεις της Επιστημονικής Σκέψης, Έρευνας και Παρατήρησης. Μέσα από το Δημοκρατικό Αντίλογο που αναπτύχθηκε στις διάφορες Φιλοσοφικές Σχολές και εξοπλισμένη με τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις θα βάλει τα θεμέλια του Παγκόσμιου Πανανθρώπινου Πολιτισμού μας.

Οι Μαρξ και Ένγκελς, μεγάλοι αρχαιολάτρεις, αφού διάβαζαν τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς από το πρωτότυπο, θα ζήλευαν την παρατήρηση του Μεγάλου Φλάβιου Κλαύδιου Ιουλιανού, 331/332 - 363, αυτοκράτορα και φιλοσόφου, του μοναδικού Βυζαντινού Αυτοκράτορα (ανάμεσα σε 97) που δεν ασπάστηκε το χριστιανισμό: «τη μελέτη των ουρανίων φαινομένων οι Έλληνες την τελειοποίησαν... ενώ οι πρώτες παρατηρήσεις είχαν γίνει από τους βαρβάρους στη Βαβυλώνα, και η μελέτη της Γεωμετρίας αφού ξεκίνησε με την καταμέτρηση της γης που γινόταν στην Αίγυπτο, έφτασε να έχει τέτοια ανάπτυξη. Και η Αριθμητική ενώ άρχισε παλιά με τους Φοίνικες εμπόρους για τους Έλληνες έγινε αφορμή για επιστημονική γνώση», “Κατά Γαλιλαίων” (τρία βιβλία, που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά των Περσών, όπου βρήκε και το θάνατο από “άγνωστο” δράστη - δολοφόνο, προφανώς εντεταλμένο). Το σπουδαίο αυτό έργο καταστράφηκε κατά διαταγή του Θεοδοσίου Β’. Ό,τι γνωρίζουμε γι’ αυτό προέρχεται από τις απαντήσεις του Κυρίλλου Επισκόπου Αλεξανδρείας. Το έργο του Ιουλιανού αποδεικνύει παραδειγματικά το λόγο που αναγκάζει τον άνθρωπο να αναπτύξει τις παραγωγικές του δυνάμεις που είναι αλληλένδετες με την πνευματική του ανάπτυξη.

Για να φτάσει όμως κανείς να αλλάξει τα κακώς κείμενα του Συστήματος πρέπει πρώτα να αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Μπέρναρ Σω, 1856-1950, Ιρλανδός συγγραφέας, λέει η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγές, και αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν απόψεις, δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε. Και ο Λέων Τολστόι, 1828-1910 συμπληρώνει: «όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του».

Η πρώτη επανάσταση πραγματώνεται στο μυαλό με αντίπαλο τις ιδέες του παρελθόντος. Αντίπαλοι είμαστε εμείς. Ο πραγματικός ήρωας, ο αληθινός αγωνιστής είναι αυτός που ξεπερνάει τον εαυτό του.

Η δύναμη του Νου είναι μεγάλη. Η Γνώση είναι Δύναμη. Με τη βοήθεια της Φιλοσοφίας και της Λογικής μπορούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και κατά συνέπεια τον κόσμο. Αρκεί να έχουμε τη Βούληση και τη Δύναμη να το αποτολμήσουμε.

Ειρήσθω εν παρόδω αυτές τις ημέρες παίζεται στις αίθουσες του κινηματογράφου μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική ταινία του Αϊτινού σκηνοθέτη Ραούλ Πεκ, με τίτλο: “Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς”, βελγο-γαλλο-γερμανικής παραγωγής. Αξίζει να τη δείτε όσοι πιστεύετε ακόμη στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και στους αγώνες για την κατάκτησή τους.

Πέτρος Ιωαννίδης
καθηγητής φιλόλογος
 

* Αφυσιολογία είναι η μη διερεύνηση των φυσικών φαινομένων και των αιτιών τους. Η αδυναμία ερμηνείας και κατανόησης του κόσμου με φυσικές αρχές. Η άγνοια της φυσικής φιλοσοφίας.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 guests και κανένα μέλος