Σε επιβεβαίωση της θεωρίας του Ηράκλειτου, σε όλο της το μεγαλείο και αναλύοντας με περισσότερη αυτογνωσία και λιγότερη υποκρισία, την παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε, διαπιστώνουμε και την εφαρμογή της...

Η φιλοσοφική διάσταση της Παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης και

η διαχρονική επαναληπτικότητά της

 


Σε επιβεβαίωση της θεωρίας του Ηράκλειτου, σε όλο της το μεγαλείο και αναλύοντας με περισσότερη αυτογνωσία και λιγότερη υποκρισία, την παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε, διαπιστώνουμε και την εφαρμογή της.

«Πόλεμος πατήρ πάντων»  και «τα πάντα ρεί και χωρεί και ουδέν μένει», έλεγε ο Ελλην, προ Σωκρατικός φιλόσοφος.

Με ορθολογική εξισωτική αναλυτική παράθεση δεδομένων, στοιχείων των αιτιών, προκύπτουν, τα κάτωθι:

Η οικονομική κρίση έχει την προέλευση της στην οικονομική απληστία και αδηφαγία, με καταληκτική διέξοδο για την επαναφορά της, δυστυχώς τον πόλεμο, αφού αυτός μόνο, επιφέρει την αναγκαστική επανάκαμψη, στην ατομική και κρατική αναδίπλωση, εγκαταλείποντας, την αρρωστημένη τάση του υπερευδαιμονισμού και της αρχομανίας.     

Στατιστικώς, η επανάληψη αυτού του κύκλου, έχει χρονική διάρκεια 40 έως 80 χρόνια, με άμεση βέβαια  εξάρτηση, από την συχνότητα και τον πλήθος των εμβόλιμων τοπικών μικροπολέμων, προ της έλευσης της παγκόσμιας σύρραξης.

Τόσα λίγα, δυστυχώς, είναι τα περιθώρια αντοχής της παγκόσμιας ειρήνης, αφού αυτό συστηματικά επιβεβαιώνει τον Ηράκλειτο, με έναν αέναο κύκλο, σχεδόν πανομοιότυπης επανάληψης.    

Ζούμε δηλαδή, σε ένα κόσμο διαβολικά πλασμένο, που σε παράφραση ρύσης, ο οικονομικός θάνατος εκατομμυρίων, αποτελεί την προϋπόθεση της χλιδάτης ζωής μου, ατιμωρητί.


Η αυτοτιμωρία των συντελεστών, αυτής της  παγκοσμιοποιημένης ανακατάταξης αξιών και αρχών του  κοινωνικού γίγνεσθαι, ονομάσθηκε ευφυώς «κρίση των Κροίσων» και αποτελεί μία περιστασιακή «μετάλλαξη της μεταλλαγής».

Η επέκταση της οικονομικής κρίσης, σε παγκόσμια πλέον διάσταση, βάσιμα ελλοχεύει, στο καταληκτικό ενδεχόμενο, γεγονός άκρως απευκτέο.

Οι Γάλλοι το διατυπώνουν με συντακτική έκφραση, εμπεριέχουσα την απολυτότητα της θετικότητας.

«Το χρήμα προκαλεί τον πόλεμο»  (l’ argent fait la geurre)

Νίκος  Γ.  Θωκταρίδης

Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

 

 

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 370 επισκέπτες και κανένα μέλος