Ένας ανίκητος και δοξασμένος στρατός, που τον χαρακτήριζε η πρoθυμία και η αφοσίωση προς τον Μεγάλο στρατηλάτη και βασιλιά όλων των Ελλήνων, τον Μακεδόνα κοσμοκράτορα Αλέξανδρο, άρχισε να παρουσιάζει σημεία κούρασης, μετά από 11 χρόνια συνεχών, σκληρών μαχών, καθώς και την επιθυμία της επιστροφής!
 

Ο Μ. Αλέξανδρος κατανόησε τους άντρες του και αποφάσισε να γυρίσει στα Σούσα και από κει στη Βαβυλώνα, την οποία ήθελε να κάνει πρωτεύουσα του αχανούς κράτους του και ίσως αυτή η επιθυμία του να του κόστισε την ίδια τη ζωή του! Είχε υποτάξει τους Πέρσες και είχε φθάσει στην Ινδία, νικώντας το βασιλιά Πώρο και προγραμμάτιζε να καταλάβει όλη την Ινδία, όταν αποφάσισε την επιστροφή του. Κατέβηκε από την Εσχάτη Aλεξάνδρεια, που ήταν βόρεια του Ινδικού Καυκάσου, πέρασε την Βάκτρα και στρατοπέδευσε στη Νίκαια που είναι η σημερινή Καμπουλ. Εκεί απόκτησε 2000 πλοία, από τα οποία άλλα ήταν επιταγμένα και άλλα τα κατασκεύασαν επιτόπου Έλληνες Θεσσαλοί και Αιγαιοπελαγίτες, απόγονοι των Πελασγών, που ήταν οι πρώτοι ταξιδιώτες των πελάγων!

Ο Μέγας Αλέξανδρος ηγήθηκε του μεγάλου στόλου, έχοντας ναύαρχο τον επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του Νέαρχο, με την κρητική καταγωγή! Ο στόλος ταξίδεψε μέσα στα νερά του ποταμού Υδάσπη, που ενώνεται με τον Ινδό ποταμό και έφτασε στην πόλη Πάταλα, που βρίκσεται στο Δέλτα του Ινδού ποταμού. Αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι κράτησε 10 μήνες! Στα Πάταλα οι δρόμοι του στρατού και του στόλου χώρισαν. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατεύθύνθηκε προς τα Σούσα με το στρατό με τον Λεοννάτο και τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος έμεινε σ’ όλη τη ζωή του πιστός φίλος και συνεργάτης του Μ. Αλεξάνδρου, από τα παιδικά χρόνια τους, αφού ήταν και συμμαθητές, σε αντίθεση με τον επίσης συμμαθητή τους Κάσσανδρο, ο οποίος ήταν προδότης και οικογενειοκτόνος του Μ. Αλεξάνδρου, με όνειρο ζωής του, να αποκτήσει το θρόνο του ευεργέτη του Μέγα Αλέξανδρου.

Ο Νέαρχος με το στόλο, βγαίνοντας από το Δέλτα του Ινδού ποταμού, συνέχισε μια παραθαλάσσια πορεία μέχρι την είσοδο του Περσικού κόλπου, διανύοντας 1.062 ναυτικά μίλια. Στις εκβολές του ποταμού Πασιτίγρη υπήρχε μια απ’ τις πολλές Αλεξάνδρειες και από εκεί τα Σούσα ήταν κοντά. Ο Νέαρχος με τον υπαρχηγό του Αρχία και έξι ναύτες, συνάντησε τον Μ. Αλέξανδρο στα Σούσα, ο οποίος δεν αναγνώρισε κανέναν με τα μακριά μαλλιά και γένια και τα κουρελιασμένα ρούχα από την πολύμηνη ταλαιπωρία τους. Όταν γνώρισε το Νέαρχο απ’ τη φωνή του, τον ρώτησε πώς χάθηκε ο στόλος του!

Ο Νέαρχος του είπε ότι όλος ο στόλος είναι σώος και ότι η επιθυμία του για την κατάληψη της Ασίας και από τη θάλασσα, είχε πραγματοποιηθεί!

Αφού αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν από χαρά οι δύο άνδρες, ο Μέγας Αλέξανδρος σήκωσε τα χέρια του και κοιτάζοντας τον ουρανό, βροντοφώναξε: «Ω Κρονίδη Ζευ! η χαρά μου είναι μεγαλύτερη, που σώθηκε ο Νέαρχος με το στόλο παρά που έγινα κύριος της Ασίας»!

Δύο χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. (μήνας Ηλίου εκατομβαιώνας Β!), αόρατες δυνάμεις έκοψαν το νήμα της ζωής του ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΒΑΣΙΛΙΑ γιατί ήθελαν να καταστρέψουν τον ελληνισμό!

Η χαρά που έδωσε ο Νέαρχος στον Μέγα Αλέξανδρο ήταν, δυστυχώς, η “τελευταία χαρά”!!!

Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 guests και κανένα μέλος