Ξεκινάει άμεσα το σημαντικότερο έργο για το Δήμο Παλλήνης, και ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. Η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης σε όλο το Δήμο Παλλήνης, το οποίο θα συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά ειδικά για το Δήμο Παλλήνης είναι σωτήριο, μια και όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται κάθε Καλοκαίρι από τη δυσοσμία και τα απόβλητα σε δρόμους και θα απαλλάξει βέβαια τους κατοίκους από το κόστος εκκένωσης βόθρων, που είναι αρκετά σημαντικό.

Σημειωτέον δε ότι εξασφαλίστηκε η δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο.

Το έργο εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο που ήδη έχει ανακοινώσει η ΕΥΔΑΠ, αξίας άνω των 700 εκ ευρώ για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.

Όλα τα παραπάνω, επισφραγίστηκαν την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιο Τόσιο και τους εκπρόσωπους της αναδόχου κοινοπραξίας «Χ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ – ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ», Δημήτριο Κωνσταντινίδη και Παρασκευά Τσάμπρα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παλλήνης, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Παλλήνης,   Αθανάσιο Ζούτσο.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν άμεσα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δίκτυο θα ολοκληρωθεί πλήρως, σε 48 μήνες (4 έτη). Θα κατασκευαστούν 172 χλμ. δικτύου, 13 αντλιοστάσια και πάνω από 9.000 συνδέσεις με ακίνητα.

Η Αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και τη δημιουργία Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, που εφαρμόζει η Εταιρεία.

Το έργο είναι μια πολυετής “κουρσα” από το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και βέβαια να συνδεθεί με την Ψιτάλλεια.

Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή υπογραφή. Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 91% από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής της Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο Παλλήνης. Αποκτούμε το αυτονόητο δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ένα δικαίωμα, που στερούμασταν επί δεκαετίες, αν και ζούμε μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.  Εκπληρώνεται το διαχρονικό όραμα και αίτημα, όλων των κατοίκων. Δικαιώνεται ο αγώνας που δώσαμε, ως Δημοτική Αρχή, από το 2011, κόντρα στα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης, ξεκινά. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση κι ένα έργο πολιτισμού. Ευχαριστώ, όλους όσοι μας βοήθησαν σε αυτή την δεκάχρονη και δύσκολη πορεία. Τώρα, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης, μπορούμε να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον.»

Στην σπουδαιότητα του έργου και των σημαντικών πλεονεκτημάτων του για την περιοχή του Δήμου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου γιατί σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές για την έναρξη ενός έργου πνοής, με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, για το Δήμο Παλλήνης αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και από σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Ως Περιφέρεια έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως η υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής για την Ανατολική Αττική, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, δώσαμε έμφαση στην άμεση δρομολόγηση των έργων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων της Αν. Αττικής. Έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους Δήμους, να λάβουμε την έγκριση των δύο μεγάλων έργων Ραφήνας και Μαραθώνα.

Επιπλέον έχουμε δημοπρατήσει και το σύνολο των εργολαβιών αποχέτευσης της Αν. Αττικής ενώ σταδιακά υπογράφουμε τις σχετικές συμβάσεις.

με τους αναδόχους».

προκειμένου τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα. Με στοχευμένα έργα συμβάλλουμε στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα αναβαθμίζουμε την αξία γης και μειώνουμε σταδιακά τα πρόστιμα που καταβάλει το ελληνικό κράτος, λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ΕΥΔΑΠ για τη στενή συνεργασία που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη δρομολόγηση και υλοποίηση κρίσιμων αποχετευτικών έργων στην Ανατολική Αττική αλλά και το Δήμο Παλλήνης και προσωπικά τον Δήμαρχο Α. Ζούτσο για την υποστήριξη του σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και δρομολόγησης του έργου».

Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στο Δήμο Παλλήνης, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει το σύνολο των επενδύσεων στην Ανατολική Αττική, τόνισε και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος αναφέροντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης τα εμβληματικά έργα της Ανατολικής Αττικής. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μετά από πολλά χρόνια τίθενται και στην Ελλάδα οι βάσεις για ανάπτυξη προσανατολισμένη στην αειφορία και τη βιωσιμότητα των  φυσικών μας πόρων. Για εμάς στην ΕΥΔΑΠ είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο πλούτος που απολαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον. Δεδομένου ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και οι κοινότητες που ζουν από αυτούς χρειάζονται στήριξη, η επένδυση αυτή αποτελεί πλέον ανάγκη επιτακτική για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές».  

pallini ypografes2

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 guests και κανένα μέλος