Σοβαρές επιπτώσεις και στον καπνιστή και στον παθητικό καπνιστή

Και δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα 31 Μαΐου και τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος είναι συνταρακτικά.

Αριθμοί που τρομάζουν

  • Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες.
  • Το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων περιλαμβάνοντας και 1.2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
  • Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους.
  • Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Ο επιπολασμός του καπνίσματος στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (27,5%), ενώ παράλληλα η πρόθεση για τη διακοπή του καπνίσματος έχει αυξηθεί σημαντικά (>40%).
  • Ωστόσο, μόνο 1 στους 4 Έλληνες αναφέρουν 1 τουλάχιστον προσπάθεια διακοπής κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών είναι καπνιστές ανώτερου κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου.
  • Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Έχει επίσης υπολογιστεί, ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξ’ αιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
  • Σήμερα στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.

Προειδοποιήσεις για την Υγεία από το Ενεργητικό Κάπνισμα

  • Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.
  • Οι θάνατοι από ΧΑΠ είναι 10 φορές περισσότεροι στους καπνιστές, απ’ ότι στους μη καπνιστές.
  • Σχεδόν το 40% των θανάτων από καρκίνο και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα.
  • Το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.
  • Η οστική πυκνότητα των καπνιστών τείνει να είναι μικρότερη από αυτή των μη καπνιστών.
  • Σε ότι αφορά στις γυναίκες, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση, μειώνει μέχρι και κατά 50% την γυναικεία γονιμότητα και σχετίζεται με την πρόωρη εμφάνιση (κατά 2- 3 χρόνια) της εμμηνόπαυσης.
  • Το κάπνισμα συσχετίζεται με την έκπτωση των πνευματικών ικανοτήτων των καπνιστών (καλή λειτουργία της μνήμης, της σκέψης και της αντίληψης).
  • Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Οι καπνιστές τείνουν να είναι λιγότερο υγιείς από τους μη καπνιστές, ενώ το κάπνισμα επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας και αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσουν οι ασθενείς από κάποια ασθένεια.
  • Το κάπνισμα φαίνεται να συσχετίζεται με την αυξημένη ευαλωτότητα, την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ασθένεια covid-19.
  • Το κάπνισμα αλληλεπιδρά και μειώνει την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται ευρέως για νοσήματα όπως η υπέρταση, η αρθρίτιδα, η στηθάγχη και ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Το κάπνισμα της μητέρας κατά την προγεννητική περίοδο συσχετίζεται με το χαμηλό βάρος γέννησης των βρεφών και με την εμφάνιση διαταραχών συμπεριφοράς και μάθησης στην εφηβική ηλικία και αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κατά την ενήλικη ζωή.

Προειδοποιήσεις για την Υγεία από το Παθητικό Κάπνισμα

  • Παγκοσμίως, το 40% των παιδιών, το 33% των ενήλικων μη καπνιστών ανδρών και το 35% των ενήλικων μη καπνιστριών γυναικών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
  • Στην Ευρώπη μόνο, 70.000 - 80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή της κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση στο παθητικο κάπνισμα.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος των βρεφών αυξάνεται κατά 1,22 φορές όταν ο ένας εκ των γονέων του παιδιού είναι καπνιστής ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 1,62 φορές όταν και οι δύο γονείς είναι καπνιστές.
  • Η συμβίωση με καπνιστή αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ενός μη καπνιστή κατά 20-30%.
  • H έκθεση στον καπνό του τσιγάρου συνδέεται αιτιολογικά με την αύξηση, κατά 25%-30%, της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο καθώς και με την πιθανή αύξηση της επίπτωσης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κάπνισμα & Covid-19

Σε ότι αφορά το κάπνισμα, είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι καπνιστές έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από covid-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές, καθώς η συνήθεια του καπνίσματος περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών προς το πρόσωπο και το στόμα, ρουτίνα η οποία καθιστά απλούστερη τη διαδικασία της εισόδου του ιού στο αναπνευστικό σύστημα.

Αναφορικά με τη λοίμωξη από τον covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης για την αξιολόγηση της συσχέτισης του covid-19 με το κάπνισμα, διαφαίνεται πως το κάπνισμα συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ασθένεια covid-19. Πιο συγκεκριμένα, οι καπνιστές έχουν έως 1.4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον covid-19 και έως 2.4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Η Σωματική Εξάρτηση από τη Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι μια φυσική φαρμακευτική ουσία, που υπάρχει σε όλες τις μορφές καπνού και συγκεντρώνει πολλά από τα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά των κλασικών εξαρτησιογόνων ουσιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όλα τα προϊόντα καπνού είναι εξαρτησιογόνα και βρίσκονται στην ίδια ευρύτερη κατηγορία με ουσίες όπως η κοκαΐνη και τα οπιοειδή στο διεθνές σύστημα κατάταξης νοσημάτων ICD-10.

Όταν κάποιος ανάβει για πρώτη φορά τσιγάρο, μπορεί να αισθανθεί ναυτία, ζαλάδα ή πονοκέφαλο. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου και καθώς ο καπνιστής εθίζεται στο κάπνισμα, εξοικειώνεται στην επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό του. Η συστηματική λήψη νικοτίνης οδηγεί στην αύξηση των νικοτινικών υποδοχέων στον εγκέφαλο. Ο καπνιστής χρειάζεται πλέον ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης, προκειμένου απλώς να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα ντοπαμίνης. Πρόκειται για το φαινόμενο της ανοχής.

To κάπνισμα χαλαρώνει”, λένε οι καπνιστές

Δείτε τι συμβαίνει

30 ́ μετά το τελευταίο τσιγάρο, τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα πέφτουν σημαντικά. Ο καπνιστής από τη στιγμή εκείνη, ήδη εμφανίζει συμπτώματα στέρησης από τη νικοτίνη (ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ανησυχία, κακή διάθεση κ.τ.λ.).

Ανάβοντας και πάλι τσιγάρο, τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα ανεβαίνουν, τα συμπτώματα στέρησης αντιμετωπίζονται επιτυχώς και ο καπνιστής εισπράττει θετικά συναισθήματα, όπως χαλάρωση και ηρεμία.

Συνεπώς, το τσιγάρο μειώνει την κακή διάθεση που δημιουργείται από την έλλειψη νικοτίνης και η επίδραση του αυτή οφείλεται στην ικανοποίηση του εθισμού που το ίδιο το κάπνισμα δημιουργεί.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Η 31η Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, μας βρίσκει ζωντανούς και πιο αισιόδοξους για ένα υγιές μέλλον.

 Η σημασία του αναπνευστικού συστήματος για τον ανθρώπινο οργανισμό στους μήνες της πανδημίας έγινε πλέον ανάγλυφη και εμφανής για κάθε πολίτη αυτού του κόσμου. Η φετινή patoulisπαγκόσμια ημέρα, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη και την ευθύνη μας απέναντι στην προσωπική μας υγεία. Όλοι μας αισθανόμαστε ευγνώμονες που καταφέραμε να επιβιώσουμε. Οφείλουμε να αναλογιστούμε σοβαρά την βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος. Για ένα πιο φωτεινό παρόν και μέλλον, για τη συνέχιση και διαφύλαξη της υγείας και της ζωής μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και το οξυγόνο που αναπνέουμε, ας δεσμευτούμε όλοι ότι θα διακόψουμε το κάπνισμα, ότι θα βοηθήσουμε τους οικείους μας, σε αυτή την κατεύθυνση, τους φίλους, τους συναδέλφους μας και όσους ακόμη υφίστανται την ισχυρή εξάρτηση από τη νικοτίνη.

 

Ας απαλλάξουμε οριστικά τα σπίτια, τα γραφεία, τις πόλεις μας από τον καπνό. Πετώντας για πάντα το τσιγάρο. Αυτή την ώρα που η έξοδος από την Πανδημία είναι ορατή ας τιμήσουμε το «Δώρο της Ζωής» περισσότερο από ποτέ. Ας δεσμευτούμε να σταματήσουμε ό,τι καταστρέφει την υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση.

Φέτος για πάντα δεσμευόμαστε και σταματάμε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 guests και κανένα μέλος