30 Μαρτίου: Ημέρα με πολλά θλιβερά ρεκόρ στο μέτωπο του covid-19

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα σημερινά κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 4.340 (επί 65.979 δοκιμαστικών διαγνωστικών ελέγχων (tests). Ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομείων της χώρας ανήλθαν στις 402, ανεβάζοντας το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών στους 5.150, ενώ οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 741 και 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το σύνολο των νεκρών που έχουν καταγραφεί από πέρυσι λόγω του κορωναϊού έφτασαν στη χώρα μας τους 8.017 και παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2.816,000 θανάτους.

Αυτά είναι τα τραγικά νούμερα, στην Ελλάδα, σε μια ανοδική πορεία απ’ τον περυσινό Μάρτιο (2020) που καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός (12.3.20).

Εν τω μεταξύ, έξω από το Ιατρικό Κέντρο Ιλίου βρέθηκε στις 31 Μαρτίου, νεκρή γυναίκα 65 ετών, μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της, πιθανότατα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμπτωση; Αναμένονται τα πορίσματα της νεκροψίας. Και της επιστημονικής αξιοπιστίας, και της πολιτικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας.

Εξ αυτού του λόγου ο κόσμος είναι ανήσυχος και επιφυλακτικός, παρά το ότι τα καθημερινά νούμερα των κρουσμάτων τρομάζουν.

Και ο «ΤΥΠΟΣ» κρίνεται

Και ο Τύπος – έντυπος και ηλεκτρονικός – κρίνεται, βεβαίως. Όχι να μεταδίδει αβασάνιστα ότι του διοχετεύουν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες, μαζί με τις διαφημίσεις – καταχωρήσεις και τις άλλες χρηματοδοτήσεις.

Η ΕΣΗΕΑ πάντως εξέδωσε οδηγίες, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), για τα δημοσιεύματα, περί εμβολίων covid-19.

Τα εμβόλια, ο Μερκαντιλισμός* και η Γεωπολιτική του ψυχρού πολέμου

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι τέσσερα. Με συνοπτικές σκιαγραφήσεις τα εξής:

BioNtech/Pfizer είναι προϊόν συνεργασίας των δύο εταιρειών, της πρώτης γερμανικής και της δεύτερης βελγικής. Δύο δόσεων, εντός τεσσάρων εβδομάδων. Τροποποιημένων νουκλεοσιδίων (mRΝΑ). Δημιουργεί στον οργανισμό ανάλογα αντισώματα για ν’ αμυνθεί κατά του συγκεκριμένου ιού.

Moderna της ομώνυμης Αμερικανικής εταιρείας. Δύο δόσεων κι αυτό, mRNA. Μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 90%, όπως και το προηγούμενο, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), με εργοστάσιο και στην Ελβετία.

AstraZeneca της ομώνυμης εταιρείας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (UK). Επειδή παρατηρήθηκαν ελάχιστες περιπτώσεις θρομβώσεων, (28) και κάποιες πιθανόν, – εν τω μεταξύ – όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου, ο ΕΜΑ επιβεβαίωσε «ότι τα οφέλη του εμβολίου (…) εξακολουθούν να υπερτερούν σαφώς του κινδύνου παρενεργειών».

Από τις ανακοινώσεις των διαφόρων οργανισμών και φορέων καθώς και τις συνεντεύξεις αρμοδίων συμπεραίνεται και είναι γνωστό πως η πραγματική δοκιμασία των φαρμάκων γίνεται όταν αυτά βγουν στην αγορά, όχι τόσο στο πειραματικό στάδιο των εθελοντών από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μετά μπαίνουν οι στατιστικές, τα ποσοστά, οι συμπτώσεις, οι παρεμβάσεις... τα συμφέροντα (όπως το δημόσιο συμφέρον) κ.λπ. αλλά όπως έγινε καταφανές και η ...γεωοπολιτική! (κοίτα και κύριο άρθρο).

Το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίθηκε προσφάτως από τον ΕΜΑ είναι το εμβόλιο της Janssen του αμερικανικού Ομίλου Johnson & Johnson. Είναι εμβόλιο μιας δόσης και κατά τούτο τουλάχιστον υπερτερεί των προηγούμενων τριών.

Το εμβόλιο αυτό, όπως ανακοίνωσε η Διευθύνουσα σύμβουλος της Janssen Ελλαδος, Gisella Dante, «είναι 72% αποτελεσματικό στις ΗΠΑ και 66% συνολικά για την πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής covid-19, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και επέδειξε πλήρη προστασία κατά των covid-19 νοσηλειών και θανάτων (...) Προστασία για όλες τις γεωγραφικές περιοχές, τις ηλικίες και για πολλαπλές παραλλαγές (μεταλλάξεις) συμπεριλαμβανομένων και της SARS – COV-2, από το στέλεχος Β.1.351, της Νότιας Αφρικής».

Δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA (τροποποιημένων νουκλεοσιδίων) που χρησιμοποιούν τα προηγούμενα τρία εμβόλια των δύο δόσεων, αλλά την τεχνολογία ιϊκού φορτίου της πλατφόρμας Advac πατέντας της Sanssen.

Αξίζει να σημειωθεί, θετικά, η ταχύτητα εγκρίσεως από τον ΕΜΑ. Η Janssen υπέβαλε μελέτη προς έγκριση στον ΕΜΑ στις 16 Φεβρουαρίου κι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (ΕMA) ενέκρινε το εμβόλιο Janssen της Johnson & Johnson σε 23 ημέρες (11.3.21).

Τι γίνεται με το sputnik-v της Ρωσίας;

Το περίεργο όμως είναι η καθυστέρηση και οι αιτιάσεις για το ρώσικο εμβόλιο – το πρώτο που πήρε κρατική έγκριση από τον Αύγουστο του 2020 και υπέβαλε σχετικό αίτημα στον ΕΜΑ τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε σταδιακή επανεξέταση του ρωσικού εμβολίου sputnik-v στις αρχές Μαρτίου και πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 10 Απριλίου, για εξέταση του τρόπου παραγωγής κ.λπ. Αυτό θεωρείται αδικαιολόγητη κωλυσιεργία τώρα που πεθαίνουν άνθρωποι και η οικονομία βρίσκεται σε «διασωλήνωση»!

Πάντως, νεότερες ειδήσεις (31.3) φέρνουν τις εξελίξεις να επιταχύνονται: Την Τρίτη του βράδυ, 30 Μαρτίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων που εθίγησαν, συζητήθηκε επί μακρόν τόσο το θέμα της προμήθειας του ρωσικού εμβολίου από την ΕΕ, όσο και η περίπτωση συμπαραγωγής του σκευάσματος σε εργοστάσια της Ε.Ε., εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παράσχει την έγκρισή του.

Την θέση αυτή είχε διατυπώσει προ διμήνου ήδη ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο euronews ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τη διαδικασία για την προμήθεια του ρωσικού και κινέζικου εμβολίου «από τη στιγμή που θα έχουν έγκριση από τον ΕΜΑ». Καθώς και άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ελληνικό ενδιαφέρον για μια ενδεχόμενη παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στη χώρα μας («ΤΑ ΝΕΑ»), αλλά το ΥΠΕΞ τους διέψευσε: «Ουδέποτε αναφέρθηκε ενδεχόμενη συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου στη χώρα μας».

Βέβαια το να είμαστε «δεδομένοι» και «καλά παιδιά» καθιστά τη χώρα μας ουραγό! Λυπηρό.

Τη στιγμή μάλιστα που δημοσκόπηση της ALCO, προ 15θημέρου, φέρει το 67% των Ελλήνων να τοποθετούνται θετικά ακόμη και στην προμήθεια με διμερείς συμφωνίες του ρωσικού και κινεζικού εμβολίου.

Κ.Β.

――――――――

Βοηθήματα:

– Pfizer.gr/(...) mrna-vaccine - (...) covid-19

– biontech.de(...)

– ema.europa.eu/(...) comirnaty(...)

– naftemporiki.gr

– kathimerini.gr/(...) merkel-kai-makron-zityn-rosika-emvolia-apo-ton-poutin

– euronews.com/2021/02/02/covid-19 (...)

* Μερκαντιλισμός = Εμποριοκρατία

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 guests και κανένα μέλος