Το 1926 η τότε κυβέρνηση διένειμε σε πρόσφυγες έκταση 9.000 στρεμμάτων στη Βάρη για καλλιέργεια και κτηνοβοσκή. Το 318 αγροτεμάχιο στη θέση Τάσσιανη αφέθηκε εκτός διανομής διότι εκρίθη ακατάλληλο για καλλιέργεια.
Αγονο όπως ήταν το εγκατέλειψαν σιγά σιγά οι Βαριώτες, που άλλωστε είχαν τόσα άλλα γόνιμα στρέμματα να αξιοποιήσουν...

ΧΡΗΣΙΜΟ  ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΣΣΙΑΝΗΣ

 

Το 1926 η τότε κυβέρνηση διένειμε σε πρόσφυγες έκταση 9.000 στρεμμάτων στη Βάρη για καλλιέργεια και κτηνοβοσκή. Το 318 αγροτεμάχιο στη θέση Τάσσιανη αφέθηκε εκτός διανομής διότι εκρίθη ακατάλληλο για καλλιέργεια.

Αγονο όπως ήταν το εγκατέλειψαν σιγά σιγά οι Βαριώτες, που άλλωστε είχαν τόσα άλλα γόνιμα στρέμματα να αξιοποιήσουν.

 Το 1951 εγκαταστάθηκαν στην Τάσσιανη (318 αγροτεμάχιο), οι οικογένειες (σήμερα 32 τον αριθμό) με το νόμο  1832 αρθρ.12 για αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων (ελαιόδεντρα, αμπέλια κλπ.).  Με τον ίδιο νόμο με την παρέλευση τριετίας, πληρώνοντας ένα αντίτιμο  εξαγόραζαν το κομμάτι γης που βελτίωσαν με καλλιέργεια.

Πράγματι οι άνθρωποι αυτοί «μαλάκωσαν» την πέτρα και καλλιέργησαν τον τόπο αυτό με ελιές κυρίως και αμπέλια μεταφέροντας χώμα και νερό με τους ντενεκέδες στην πλάτη.


Μετά δεκαοχτώ χρόνια (1969) Επιτροπές Απαλλοτριώσεων που επισκέφθηκαν την Τάσσιανη δεν τους ενέκριναν τα αρχικά τετραγωνικά που είχαν οριστεί (2.5 στρ.), δίνοντας σε άλλους 500  μέτρα, σε άλλους 700, σε άλλους 1 στρέμμα.

Ετσι θα δούμε πως μπακλαβοποιήθηκε η περιοχή και βρέθηκαν η κουζίνα σε παραχωρημένο κομμάτι και ο καμπινές στο …αυθαίρετο!

Το 1971 το τμήμα εποικισμού της Νομαρχίας Πειραιά ανακαλεί όλες τις παραχωρήσεις! (κατά την απόφασης αυτής προσέφυγαν οι κάτοικοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκαν).

Το 1979 (31/12), ο δασάρχης Πειραιά εκδίδει σημείωμα καταγράφοντας όλες τις κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις της Βάρης και τις αδιάθετες εκτάσεις οι οποίες τελικώς παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου και στη διαχείριση και προστασία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, στην οποία όμως δεν περιλαμβάνεται το 318 (Τάσσιανη). Ορθώς αφού δεν ήταν δασικό και είχε διανεμηθεί στους οικιστές.

Το 1981 εγκαθίσταται 5μελής Ομάδα εργασίας της Νομαρχίας Πειραιά και καταγράφουν όλα τα κατεχόμενα τμήματα του 318 περιγράφοντας με λεπτομέρεια τη μορφολογία (πεύκα, ελιές, αμπέλα κλπ.). Αλλα χαρακτήρισαν αγροτεμάχια και άλλα οικόπεδα. Κανένα όμως δασικο! Εφτιαξε δε μία κατάσταση με τα ονόματα των δικαιούχων και τα μέτρα που κατέχει ο καθένας. (γνωρίζουμε λοιπόν από το 1981 ποιοι και τι κατέχουν! Κρατήστε το αυτό!).

Το 1985 η Νομαρχία Πειραιά με απόφαση του Νομάρχη Φούρα τότε, παραχωρεί στην Κοινότητα Βουλιαγμένης την Τάσσιανη (38,5 στρέμματα, το κοινόχρηστο εποικιστικό αγροτεμάχιο 318). (Αποφάσεις Νομαρχίας Πειραιά ΔΓ 224004, ΔΓ224224, ΔΓ224597, 14/5/1985). Με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου, του ΥΧΟΠ, της Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων Αττικής, του Υπουργείου Γεωργίας και του ΕΟΤ

«Η παραχώρηση γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών και την επίλυση οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων καθώς και την υλοποίηση προγράμματος οργανωμένης δόμησης, με προϋπόθεση την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης που θα σέβεται το περιβάλλον», (Απόφ. Νομ. Πειραιά. ……….)

Ετσι πέρασε στην Κοινότητα Βουλιαγμένης, έγινε μεταγραφή στο Υποθηκοφυλάκειο και μπήκε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας». Αλλά έχουμε συνέχεια...

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος