Εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Απρίλη στο Λαύριο, με τη συνεργασία του Δήμου Λαυρίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

 

Το Λαύριο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

 

της Αγγελικής Ραγγούση


Εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Απρίλη στο Λαύριο, με τη συνεργασία του Δήμου Λαυρίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στην κατάμεστη  αίθουσα του παλιού μηχανουργείου, συναντήθηκαν η τοπική κοινωνία με τους πρόσφυγες μιας περιοχής, όπως το Λαύριο, που φιλοξενεί κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο εδώ και πολλές δεκαετίες. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με τις δομές υποδοχής των προσφύγων μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο.

Η εκδήλωση άνοιξε με την  Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του τομέα ενημέρωσης του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, που χαιρέτισε στα Ελληνικά και Τούρκικα τονίζοντας μεταξύ άλλων:  «Με αυτή την εκστρατεία θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην Πολιτεία και την κοινή γνώμη, ότι οι πρόσφυγες, τα άτομα που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους από ανάγκη εξ αιτίας διώξεων ή πολέμου και όχι από επιλογή, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις στη χώρα όπου προσφεύγουν για διεθνή προστασία». Ακολούθησε προβολή video με τίτλο: «Υπάρχουν γύρω μας φαντάσματα» και μετά μίλησε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος είπε: «Πόλεμος, πείνα, πολιτικές διώξεις, στην Ελλάδα τα έχουμε ζήσει μόλις μια γενιά πριν. Απέναντί μας είναι η Μακρόνησος το πρώτο πιλοτικό μεταπολεμικό Γκουαντάναμο. Με την παγκοσμιοποίηση οι αγορές μεγάλωσαν, ο κόσμος μίκρυνε, ότι γίνεται στον κόσμο, μας αφορά όλους. Το Λαύριο ζει με τους πρόσφυγες πολλά χρόνια.

Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι οι σημερινές εγκαταστάσεις του Κέντρου Φιλοξενίας Αλλοδαπών, δεν πληρούν τους στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, κάτι που οφείλουμε όλοι, με προεξέχουσα την Πολιτεία να διορθώσουμε». Πρότεινε δε δημοτικούς χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, πράγμα που είδε θετικά ο υφυπουργός, ο οποίος απάντησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι θα το συζητήσει με τον Υπουργό Δ. Αβραμόπουλο.

Ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους τον διοργανωτών.

Την ατμόσφαιρα φόρτισε δρώμενο με εθελοντές ηθοποιούς, απόσπασμα  απ’ το έργο του Μαϊκ Κέϊν «Το αγόρι με τη βαλίτσα»,  και βέβαια η μαρτυρία του Αφγανού πρόσφυγα, Αλίσια Μοχαμαντί, απόφοιτου του 2ου Γυμνασίου Λαυρίου και τωρινού μαθητή του 2ου εσπερινού Λυκείου. Μερικά αποσπάσματα: «Ξέρετε ότι ένας πρόσφυγας ποτέ δεν μπορεί να εφησυχάσει όπως όταν είναι στην πατρίδα του. ξέρετε επίσης ότι η ζωή δείχνει σαν μια ασήκωτη μυλόπετρα όταν ζεις σαν πρόσφυγας, ακόμα κι αν σου παρέχονται πολλές διευκολύνσεις. Ένας πρόσφυγας έχει ανάγκη και του πιο μικρού πράγματος, αλλά το σημαντικότερο είναι η εξασφάλιση της ζωής του. Για μένα λοιπόν η ζωή μου είναι οι σπουδές μου και αυτές είναι τα δικαιώματά μου, όταν για άλλους δεν ισχύει το ίδιο. Είμαι πρόσφυγας αφού εγκατέλειψα την πατρίδα μου για να έλθω εδώ, επειδή κουράστηκα απ’ την αδικία, απ’ τον πόλεμο και τις σφαγές. Φοβάμαι το θάνατο, το θάνατο της πραγματικότητας και των αξιών. Για μήνες περπατούσα και κοιμόμουνα στα βουνά, κατευθυνόμενος κάπου που δεν γνώριζα, βάζοντας το πόδι μου πάνω σε νάρκες, διψώντας και πεινώντας για μέρες, ενώ ήμουν μόλις 14 ετών. Αυτό είναι αρκετό για να επιδράσει σ’ όλη τη ζωή μου. Τελικά έφθασα σ’ αυτή τη χώρα, σε ένα δημοκρατικό κράτος, αλλά και εδώ όταν είδα την συμπεριφορά της Αστυνομίας, ήταν δύσκολο για μένα να συνειδητοποιήσω πως λειτουργεί τελικά η δημοκρατία εδώ».

Ίσως η κατάθεση ψυχής του νεαρού Αφγανού να μας προβληματίσει για την περαιτέρω στάση μας απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν είναι ούτε καλύτεροι αλλά ούτε και χειρότεροι από μας. Είναι απλά άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στη ζωή.  Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με κουρδικό συγκρότημα και μικρή δεξίωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Κωνσταντόπουλος και ο πρέσβης καλής θέλησης της Υ. Α. Γ. Νταλάρας, ο δήμαρχος Αναβύσσου Σ. Γκέραλης, ο κοινοτάρχης Αγ. Κωνσταντίνου  Ζαγουρής, ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης Στ. Παπασταυρόπουλος και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 288 guests και κανένα μέλος