Το Κορωπί είναι μία μεγάλη, κεντρική πόλη, των Μεσογείων με έναν πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται καθώς και οι ανάγκες. Ζητήσαμε λοιπόν από τον υποψήφιο δήμαρχο Διονύση Κερασιώτη, να μας απαντήσει για τις προτεραιότητες που έχει ανάγκη η πόλη, για τους οικισμούς και τα σχέδια του συνδυασμού «Αλλάζουμε» για την επόμενη ημέρα.

Ο κύριος Κερασιώτης ανοίγει τα θέματα για το Κορωπί.

Κύριε Κερασιώτη, είστε χρόνια στα “έδρανα” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχετε εμπειρία και ως ενεργός πολίτης και ως δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Σήμερα διεκδικείτε το αξίωμα του Δημάρχου ως επικεφαλής του Συνδυασμού “Αλλάζουμε”. Πώς χαρακτηρίζετε σήμερα την κατάσταση στο Κορωπί;

To Κορωπί την τελευταία 10ετία βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα αν όχι οπισθοδρόμηση. Όλα κινούνται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.

Ποια είναι - κατά τη γνώμη σας - τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης;

Η αποχέτευση ακαθάρτων καρκινοβατεί, το εμπορικό κέντρο έχει καθημερινό κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη καθαριότητας, τα νέα σχέδια πόλης έχουν καθυστερήσει τραγικά και το θαυμάσιο παραλιακό μας μέτωπο είναι σε εγκατάλειψη.

Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη του Κορωπίου;

Το όραμά μας είναι να γίνει το Κορωπί για σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με τις απαραίτητες υποδομές για φυσικό αέριο, αποχέτευση, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, χώρους περιπάτου -αναψυχής και διαχείρισης απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή.

Οραματιζόμαστε μία Δημοτική Διοίκηση που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του αντί να δηλώνει αναρμόδια και να τον ταλαιπωρεί με γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σαν νέος Δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές,
ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειές;
  1. Ευρύτατη 3μηνη διαβούλευση για τη μορφή της ανάπλασης του κέντρου της πόλης μας. Η υποβάθμιση του κέντρου του Κορωπίου και η υστέρησή του σε σχέση τις γειτονικές πόλεις πρέπει να σταματήσει άμεσα.
  2. Άμεση αναθεώρηση Δημοτικών Τελών και τελών ύδρευσης. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας των Δημοτών τα διατήρησε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
  3. Προσεισμικός έλεγχος και εγκατάσταση συστημάτων πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία. Είναι απαράδεκτο που έως σήμερα o Δήμος δεν έχει φροντίσει για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού σ’ αυτούς τους δύο βασικούς τομείς.

Δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης με την τωρινή συμπολίτευση; Το λέμε αυτό γιατί τα προβλήματα της πόλης είναι κοινά για όλους και έχουμε δει κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις...

Στις διαπιστώσεις των προβλημάτων αρκετές φορές συμφωνούμε. Μας χωρίζει όμως άβυσσος στον τρόπο διοίκησης του Δήμου. Πιστεύουμε στην ομαδική εργασία και όχι στην ενός ανδρός αρχή. Θέλουμε Δήμο που να συμπαρίσταται στο Δημότη με φροντίδα και οργανωμένες διαδικασίες και όχι να τον θέλει εξαρτώμενο από παλαιοκομματικού τύπου νοοτροπίες.

 

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ.

 

Ποια είναι η θέση σας για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη σχεδιαζόμενη - κεντρικά - χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ. στο χώρο των ανενεργών λατομείων δίπλα στην πόλη του Κορωπίου;

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που καλείται να διαχειριστεί την επόμενη δεκαετία η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες. Όπως και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης πάνω από 70% και να χρησιμοποιήσουμε το υπόλειμμα για καύση και παραγωγή ενέργειας καταργώντας την ανάγκη για Χ.Υ.Τ.Υ. και Χ.Υ.Τ.Α.

Στο πρόγραμμά μας είναι, το Κορωπί να έχει την πρωτοπορία στη διαχείριση προγραμμάτων ανακύκλωσης θεσπίζοντας και τα απαραίτητα κίνητρα με μείωση των Δημοτικών Τελών για όσους συμμετέχουν. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι με τη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ. στο Κορωπί.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω τα τραγικά λάθη του Δημάρχου που σε συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης της Περιφέρειας για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων συμφώνησε με την πρόταση ότι τα ανενεργά λατομεία είναι κατάλληλα για τη δράση αυτή. Η θέση του αυτή μόνο με τη δράση του Εφιάλτη του Ευρυδήμου στη μάχη των Θερμοπυλών μπορεί να παρομοιασθεί.

 

Στην πρώτη γραμμή οι οικισμοί

 

Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά τους οικισμούς;

Έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Στο Κίτσι, την Αγία Μαρίνα και τον Καρελλά κατοικεί πάνω από το 1/3 του πληθυσμού και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Δέσμευσή μας είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία τόσο της απερχόμενης όσο και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, που είχαν τους οικισμούς σε δεύτερη προτεραιότητα χωρίς έργα υποδομής και επαρκή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.

 

Aρνητικό το έργο της Δημοτικής Αρχής

 

Από τι θα κριθεί - πιστεύετε - η μάχη των φετινών δημοτικών εκλογών;

Θα κριθεί από το γεγονός ότι το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής στα εννέα έτη της θητείας της ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Οι δημότες έχουν κρίνει το έργο της, το έχουν αξιολογήσει αρνητικά και αναζητούν την αλλαγή στη Διοίκηση του Δήμου.

To Kορωπί έχει μείνει πίσω στη διεκδίκηση και απορρόφηση πόρων τόσο από Ευρωπαϊκά όσο και από Εθνικά Προγράμματα για έργα υποδομής και αναπλάσεων. Έχουμε και την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να το πετύχουμε. Θα ήθελα εδώ για παράδειγμα να επισημάνω ότι πρόσφατα το Κορωπί έχασε μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπλαση του ιστορικού του κέντρου με πόρους του Ε.Σ.Π.Α. Η Δημοτική Αρχή υπέβαλε μια πρόχειρη και ελλειπή πρόταση στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» η οποία και απορρίφθηκε. Επίσης οι Δημότες του Κορωπίου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή δημοτική αρχή λειτουργεί με ενός ανδρός αρχή. Χωρίς ομαδική εργασία και αποτελεσματικότητα.

 

Επιγραμματικά, μπορείτε να απαριθμήσετε τις προτεραιότητες της παράταξής σας;

  1. Ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού μας κέντρου.
  2. Αναβάθμιση των οικισμών με Δημοτική Συγκοινωνία και υποδομές.
  3. Αξιοποίηση του παραλιακού μας μετώπου.
  4. Ποιοτική αναβάθμιση των βιομηχανικών μας περιοχών με περιβαλλοντικούς όρους.
  5. Ταχύτατη ολοκλήρωση εκκρεμών σχεδίων πόλης.
  6. Εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής.
  7. Άψογη συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών μας υποδομών.
  8. Σύγχρονη και ποιοτική εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Ο Δήμος να μπει στην ψηφιακή εποχή.
  9. Ταχύτατη αύξηση της ανακύκλωσης. Διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα της E.E.
  10. Σύσταση μόνιμων ομάδων εργασίας με εξειδικευμένες γνώσεις, που θα αναζητούν δυνατότητα χρηματοδότησης έργων για να αλλάξουν την εικόνα του Δήμου.

 

Κύριε Κερασιώτη, η παράταξή σας έχει κάποιο κομματικό χρίσμα;

Η παράταξή μας, κυρία Μπουζιάνη, είναι καθαρά αυτοδιοικητική. Το κοινό μας σημείο είναι η δέσμευσή μας στο πρόγραμμα για το Κορωπί της επόμενης δεκαετίας. Έχουμε ανθρώπους όλων των πολιτικών χώρων και απόψεων εκτός από τους νοσταλγούς των ναζί, που έκαψαν και αιματοκύλισαν το Κορωπί 75 χρόνια πριν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καυτηριάσω τη στάση του απερχόμενου Δημάρχου που για ψηφοθηρικές σκοπιμότητες δεν δίστασε να παραχωρήσει σε αυτούς το αμφιθέατρο του Δήμου για να γιορτάσουν τη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου. Χρειάστηκε η γενική κατακραυγή για να ανακαλέσει αυτή του την απόφαση.

 

Έχετε νεολαία στην παράταξή σας και πώς θα την αξιοποιήσετε;

Η νεολαία έχει σημαντική θέση στην παράταξή μας και θα εμπιστευθούμε πόστα σε νέα σε ηλικία άτομα φροντίζοντας πάντα να υπάρχει το απαραίτητο μείγμα τόσο νέων με ορμή και διάθεση όσο και μεγαλύτερων με εμπειρία και ωριμότητα.

Αισθάνεστε έτοιμος να αναλάβετε τις τύχες του τόπου μας;

Ασχολούμαι με τα κοινά στο Κορωπί εδώ και εννέα χρόνια περίπου. Ήμουν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος το 2010, γραμματέας της δημοτικής κίνησης «Αναγέννηση» την περίοδο 2010-2014 και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης την περίοδο 2014-2019. Έχω μία σημαντική εμπειρία και γνώση για τα προβλήματα της πόλης, γι’ αυτό και αισθάνομαι έτοιμος για την επόμενη ημέρα στο Κορωπί.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες του Κορωπίου;

Με σύνθημα «Όλοι μαζί Αλλάζουμε το Κορωπί», ο Δήμος μπορεί να αλλάξει σελίδα και να περάσει σε νέα γενιά.

Οι ανάγκες της δεκαετίας 2020-2030 απαιτούν νέους ανθρώπους και ιδέες και τους προτρέπω να συμμετέχουν περισσότερο στα «κοινά». Μεγάλο μέρος της στασιμότητας της πόλης μας οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στα «κοινά».

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος