Το 2007 στον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης του προέδρου Μανώλη Τσαλικίδη, κατάφερε με συντονισμένες ενέργειες να κλείσει την παράνομη χωματερή, μετά από 32 χρόνια λειτουργίας και έκτοτε να κατευθύνει τα απορρίμματά της στο νόμιμο χώρο της Φυλής (ΕΣΔΚΝΑ)...

Προχωρεί στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ

η Κοινότητα Π. Φώκαιας


Το 2007 στον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης του προέδρου Μανώλη Τσαλικίδη, κατάφερε με συντονισμένες ενέργειες να κλείσει την παράνομη χωματερή, μετά από 32 χρόνια λειτουργίας και έκτοτε να κατευθύνει τα απορρίμματά της στο νόμιμο χώρο της Φυλής (ΕΣΔΚΝΑ).

Στη συνέχεια με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του καθηγητή κ. Λέκκα, ολοκλήρωσε την Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.

Σήμερα διεκδικεί με αξιώσεις χρήματα από το Ταμείο Συνοχής για να προχωρήσει στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου.


«Όταν πέρυσι η Κοινότητα Π. Φώκαιας υπέβαλλε πρόταση στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Ταμείο Συνοχής) για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και αξιοποίησης της περιοχής, λίγοι το πιστεύαμε και πολλοί ειρωνεύτηκαν την απόφαση μας», δηλώνει σήμερα φανερά ικανοποιημένος ο πρόεδρός της Μ. Τσαλικίδης και συνεχίζει:

«Σήμερα η πρόταση της Παλαιάς Φώκαιας έχει ήδη προεγκριθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες προτάσεις από όλη την Ελλάδα και ο φάκελος μεταφρασμένος πλέον, έχει προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οριστική απόφαση».

Την προηγούμενη Παρασκευή (20/3) επισκέφθηκαν την Παλαιά Φώκαια ο  Jens Erling Froiland Jensen από την Νορβηγία (χώρα η οποία θα χρηματοδοτήσει το έργο) και η Έρρικα Μήτση, εκπρόσωπος της ATKINS στην Ελλάδα, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πρόταση της Παλαιάς Φώκαιας και επισκέφθηκαν το χώρο της πρώην χωματερής, όπου διαπίστωσαν από κοντά την ανάγκη να γίνει άμεσα η περιβαλλοντική αποκατάσταση.


Οπως σημειώνει ο πρόεδρος: «Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν θετικά τις προσπάθειες και τις ενέργειες της Κοινότητας και έφυγαν ικανοποιημένοι απ΄ όσα είδαν, δηλώνοντας ότι θα εκδώσουν την οριστική τους απόφαση μέχρι την 30η Απριλίου 2009».

Ο πρόεδρος, στο χώρο της πρώην χωματερής προτείνει να δημιουργηθεί το Ανοικτό Θέατρο της Π. Φώκαιας και ο περιβάλλον χώρος να φιλοξενεί αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

 

 

Αντίθετοι στη ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ  Κ.Ε.Λ 

εντός των ορίων της Κοινότητας   Π. ΦΩΚΑΙΑΣ


Συγκέντρωση προκάλεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ποσειδώνας» (7/3) στο Κοινοτικό Κατάστημα με θέμα συζήτησης την πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Π. Φώκαιας Μ. Τσαλικίδη, προς ΥΠΕΧΩΔΕ  και ΕΥΔΑΠ για χωροθέτη νέου ΚΕΛ  (Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων), το οποίο είναι προγραμματισμένο να καλύπτει την ευρύτερη παραλιακή περιοχή της ΝΔ Αττικής από την Αγ. Μαρίνα έως την Π. Φώκαια, στο 59ο χιλ. Λ. Σουνίου.

Στη  συγκέντρωση παραβρέθηκε  μεγάλος αριθμός κατοίκων, οι οποίοι εκδήλωσαν καθολικά την αντίθεση τους για χωροθέτηση του ΚΕΛ στο 59ο χιλ. Λ.  Σουνίου.

Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερου κάλλους, τουριστική, πλησίον των αρχαιολογικών χώρων του Σουνίου, πλησίον οικιστικής περιοχής (500μ περίπου),  κάτω από τη  Λ. Σουνίου, και πάνω στη παραλία, απέναντι από τη νήσο Πάτροκλος.

Έγινε πρόταση η χωροθέτηση του ΚΕΛ, να γίνει ανάλογα με την πληθυσμιακή κατανομή της ευρύτερης περιοχής και όχι επίμονα στη Π.ΦΩΚΑΙΑ. Συζητήθηκε ακόμη η χωροθέτηση να γίνει μεταξύ των ορεινών όγκων της ευρύτερης περιοχής και τα υγρά  απόβλητα  μετά την επεξεργασία τους να χρησιμοποιηθούν για άρδευση. Αυτή είναι μια από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις.

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους κατοίκους των περιοχών Π. Φώκαιας, Αναβύσσου, Θυμαρίου, Χάρακα, και Λεγραινών, να συνταχθούν μαζί ενάντια σε κάθε πρόταση που αφορά τη χωροθέτηση του ΚΕΛ στις παραλίες τους.


Καλούν δε τον πρόεδρο Μ. Τσαλικίδη, να «ξαναδιαβάσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές του δηλώσεις επί του θέματος, βάσει των οποίων και εξελέγη. Να αφήσει τους πολιτικούς ελιγμούς και τις  μισές αλήθειες, μεταφέροντας το πρόβλημα  “λίγο πιο πέρα”. Να μην ενδώσει σε όποιες πολιτικές πιέσεις για γρήγορη λύση του προβλήματος και να προσπαθήσει να επιτύχει την οικονομική ευημερία της κοινότητας μέσα από έργα περιβαλλοντικής, πολιτιστικής, πολεοδομικής και τουριστικής αναβάθμισής της».

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 203 guests και κανένα μέλος