Το βιβλίο με τον τίτλο «Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» είναι μια έκδοση του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχίας, και έχει ένα μοναδικό στόχο, πρωτοφανή ίσως, στα ελληνικά αλλά...  

«Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ»

Το βιβλίο με τον τίτλο «Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» είναι μια έκδοση του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχίας, και έχει ένα μοναδικό στόχο, πρωτοφανή ίσως, στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια εκδοτικά χρονικά.

Να υπερασπίσει τον τόπο στον οποίο αναφέρεται, ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αττικής γης, ώστε να μην μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή ή πιο κομψά σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.).

Πιο συγκεκριμένα:

Ο αρχαιολογικός χώρος Οβριόκαστρο του Δήμου Κερατέας κηρύχτηκε ως Α' ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ/1070/29-12-1995) με υπογραφή του τότε Υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου.  Την ίδια ακριβώς ημέρα(!!!) 29 -12-1995 με το έγγραφο 81/96 του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) υποδεικνύεται ως χώρος για ίδρυση ΧΥΤΑ, μέθοδος διάθεσης απορριμάτων που θεωρείται ξεπερασμένη στην Ευρώπη και για πολλούς αποτελεί περιβαλλοντική βαρβαρότητα.

Ενώ δηλαδή ο Υπουργός Πολιτισμού της χώρας καταξιώνει τον χώρο, την ίδια μέρα κάποιοι άλλοι τον απαξιώνουν πλήρως. Το χειρότερο όμως είναι ότι στην συνέχεια η Πολιτεία αγνοεί την πρώτη σωστή απόφαση κι ακολουθεί την δεύτερη που οδηγεί στην «ταπείνωση» και καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου.

Με δύο διαδοχικά έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ σ' αυτό τον χώρο (2676/6-6-1996, 1867/17-4-1997), ενώ με νέο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο ίδιος προιστάμενος (7095/3-10-2003) επιτρέπεται(!!!).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι άφρονες και ανιστόρητοι που επέλεξαν το Οβριόκαστρο για χωματερή, όταν κατάλαβαν το σφάλμα τους, άλλαξαν όχι τα σχέδιά τους ως όφειλαν αν είχαν συνείδηση και στοιχειώδη πατριωτισμό αλλά το όνομα και αντί Οβριόκαστρο που έλεγαν αρχικά χρησιμοποίησαν το όνομα του διπλανού λόφου Βραγόνι, για τον ίδιο ακριβώς χώρο!

Στα περιεχόμενα αυτού του βιβλίου θα βρείτε:

Ένα σπάνιο περιηγητικό κείμενο για το Οβριόκαστρο του πεζοπόρου συγγραφέα Δημήτρη Χατζόπουλου που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» (Τρίτη 17 Απριλίου 1923)

Τρεις αρχαιολογικές μελέτες για την περιοχή από διαπρεπείς αρχαιολόγους, τον Αμερικάνο Ευγένιο Βάντερπουλ (1906-1989), τον Ευάγγελο Κακαβογιάννη (τέως Διευθυντή Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υ.Π.Π.Ο.) την Όλγα Κακαβογιάννη και τον Γερμανό Χανς Λομμαν.

Το βιβλίο κοσμούν κυρίως φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και του «Κούρου της Κερατέας» που εκτίθεται στην αίθουσα 12 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο οποίος βρέθηκε στην θέση Μύρτεζα στους πρόποδες του Οβριοκάστρου το 1893 στο αμπέλι του Σιδέρη Ι.Μιχάλη.

Το εκπληκτικότερο θαύμα των αιθουσών αρχαικών γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κατά γενική ομολογία η μακρά σειρά των υψηλών ανδριάντων, που απεικονίζουν νέους άνδρες και τους ονομάζουμε Κούρους. Είναι δώδεκα και οι περισσότεροι έχουν βρεθεί στην περιοχή μας, στα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική.

Ο Κούρος του Σουνίου, ο Αριστόδικος Κούρος που Κερατιώτες γεωργοί τον ανακάλυψαν στο αμπέλι του Γ.Κ.Λιάπη στην περιοχή Ολύμπου κατά την διάρκεια της Κατοχής, ο Κούρος που βρέθηκε με τη Φρασίκλεια στο Μαρκόπουλο, ο Κούρος της Βολομάνδρας στα Καλύβια, ο Κούρος Κροίσος της Αναβύσσου και ο Κούρος του Οβριόκαστρου της Κερατέας.....

Το κείμενο αυτό γράφεται με συγκινησιακή φόρτιση και ένταση.

«Τα έργα της κατασκευής των νέων ΧΥΤΑ στην Κερατέα και το Γραμματικό θα ξεκινήσουν άμεσα έστω και με τις δυνάμεις των ΜΑΤ» μας πληροφορούν οι εφημερίδες αυτές  τις μέρες τέλη του Νοεμβρίου 2007.

Εύχομαι το βιβλίο αυτό να είναι χρήσιμο για το αναγνωστικό κοινό, τους αρχαιόφιλους και να πετύχει το βασικό στόχο του που είναι να μην «ταπεινωθεί» ο αρχαιολογικός χώρος....

Τελειώνοντας θέλω να αφιερώσω σε όλους όσους, χωρίς να γνωρίζουν, χωρίς να έχουν επισκεφθεί ποτέ το Οβριόκαστρο, χωρίς περίσκεψη και αιδώ, προσπάθησαν και προσπαθούν να διαπραχθεί αυτή η ανόσια ύβρις και να γίνει χωματερή σκουπιδιών ο αρχαιολογικός χώρος, τους στοίχους του Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη από το ποίημά του «Κίχλη».

Σταύρος Ιατρού

Δήμαρχος Κερατέας

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 guests και κανένα μέλος