Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η διάνοιξη του νέου οδικού άξονα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Αγ. Μαρίνας και του Κιτσίου.
Οι Δήμοι που εμπλέκονται έχουν παραλάβει το υλικό από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και θα καταθέσουν προτάσεις.
Ηδη πολλοί σύλλογοι έχουν προμηθευθεί το υλικό από τους Δήμους και το επεξεργάζονται με τα διοικητικά τους συμβούλια και γενικές συνελεύσεις...

Αγία Μαρίνα και Κίτσι επιβαρύνουν οι

ΝΕOI ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ


Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η διάνοιξη του νέου οδικού άξονα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Αγ. Μαρίνας και του Κιτσίου.

Οι Δήμοι που εμπλέκονται έχουν παραλάβει το υλικό από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και θα καταθέσουν προτάσεις.

Ηδη πολλοί σύλλογοι έχουν προμηθευθεί το υλικό από τους Δήμους και το επεξεργάζονται με τα διοικητικά τους συμβούλια και γενικές συνελεύσεις.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Κορωπίου συναντήθηκε με τους συλλόγους προχθές Πέμπτη μεσημέρι και αντάλλαξαν απόψεις. Ο Δήμαρχος Θ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε τους συλλόγους, και επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του για τη χάραξη αυτή. Μάλιστα για το θέμα αυτό είχε στείλει επιστολή στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Ο Σύλλογος της Αγίας Μαρίνας εξέφρασε τους φόβους του για μια ιδιαίτερη επιβάρυνση της  πειροχής.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και καθοριστικό για ορισμένες περιοχές. Γι’ αυτό θα πρέπει Δήμοι, Σύλλογοι, κάτοικοι να μελετήσουν το κομμάτι που τους αφορά και να καταθέσουν προτάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο μέσα στη μελέτη προτείνει και εναλλακτικές λύσεις.

Τώρα που είναι καιρός, να μην τρέχουμε μετά να διεκδικούμε λύσεις ανέφικτες.


Ετσι ο Δήμος Σπάτων συνεδριάζει την Τρίτη 17/3  στις 7μ.μ. στο Δημαρχείο με μοναδικό θέμα αυτό. Ο Δήμος Κορωπίου συνεδριάζει την προσεχή  Παρασκευή με το ίδιο θέμα. Δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το χώρο, γιατί σίγουρα πρέπει να αναζητήσει μεγαλύτερο από αυτό του Πνευματικού Κέντρου που συνεδριάζει. Θα το αναρτήσουμε στο site μας  ebdomi.com  όταν γνωστοποιηθεί.


Στην  παρούσα µελέτη που σημειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις – εκτός των άλλων -  προσπαθήσαμε να επισημάνουμε τα σημεία εκείνα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περιοχές και θα παρουσιάσουμε κάποια παρακάτω.

Τα κείμενα είναι κομμάτια της μελέτης, εκτός από κάποιες σημειώσεις του συντάκτη.


Πρόκειται για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδροµο συνολικού µήκους 62,3Κm ο οποίος αποτελεί τµήµα του εξωτερικού περιφερειακού δακτυλίου της Αθήνας.


Το έργο περιλαµβάνει τα εξής υποτµήµατα:

Τµ. 1: Οδική Σύνδεση της Λεωφόρου Ποσειδώνος µε την Νότια Επέκταση της +δυτικής Περιφερειακής Υµηττού (Τµ.: Λ. Ποσειδώνος - Λ. Βουλιαγµένης)

Τµ. 2: Νότια Επέκταση +δυτικής Περιφερειακής Υµηττού (Τµήµα: Λ. Βουλιαγµένης – Ανισόπεδος Κόµβος Κατεχάκη)

Τµ. 3: Οδικό Τµήµα Σήραγγας Υµηττού και Ανατολικής Πρόσβασης – Υµηττού έως τον Ανισόπεδο Κόµβο Μεσογείων.

Τµ. 4: Οδικό Τµήµα Ανατολικής Πρόσβασης Υµηττού από Ανισόπεδο Κόµβο Μεσογείων έως Ανισόπεδο Κόµβο Ραφήνας.

Τµ. 5: Συνδετήριο οδικό τµήµα από Ανισόπεδο Κόµβο Σπάτων έως Ανισόπεδο Κόµβο Αγίου Γερασίµου.

Τµ. 6: Οδική σύνδεση της Ανατ. Πρόσβασης Υµηττού µε την παραλιακή Λ. στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας

Τµ. 7: Συνδετήριο οδικό τµήµα προς το κέντρο της Αθήνας (Τµήµα: από Ανισόπεδο Κόµβο Σακέτα έως την Ούλωφ Πάλµε).


4 σταθμοί διοδίων


Προβλέπονται τέσσερις µετωπικοί σταθµοί διοδίων και δύο πλευρικοί σταθµοί στις ακόλουθες θέσεις:

1) Στην Νότια Επέκταση +δυτικής Περ. Υµηττού στην Ηλιούπολη.

2) στο τµήµα Σήραγγα Υµηττού - Α/Κ Μεσογείων

3) Στο τµήµα Α/Κ Μεσογείων – Αγία Μαρίνα.

4) Μεταξύ του Α.Κ. Αττικής Οδού και του Α.Κ Αρτέµιδας 

5) Στην επέκταση της Σταυρού – Ραφήνας σε θέση όπου προβλέπεται στο κατασκευασµένο τµήµα.

Στο Τµήµα  Α/Κ Μεσογείων – Αγία Μαρίνα προβλέπεται η ανάπτυξη δυο πλευρικών σταθµών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).


Τα   οδικά έργα διέρχονται εντός των διοικητικών ορίων των Δήµων Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιουπόλεως, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Αλίµου, Γλυφάδας, Βάρης, Κρωπίας, Σπάτων, Παλλήνης, Παιανίας και της Κοινότητας Πικερµίου.


Βασικός στόχος των έργων από κυκλοφοριακής άποψης είναι αφενός η

σύνδεση των βορειοανατολικών και νοτιοδυτικών περιοχών του λεκανοπεδίου Αθηνών µε µια οδό ταχείας κυκλοφορίας και αφετέρου η παράκαµψη και κατά συνέπεια η κυκλοφοριακή αποσυµφόρηση των αστικών (τοπικών) δικτύων των περιοχών δυτικά του Υµηττού. Προσφέρουν επίσης προσπέλαση προς τις παραλίες των νοτιοδυτικών περιοχών του λεκανοπεδίου.

Επίσης προσφέρουν "απευθείας" σύνδεση των Δήµων δυτικά του Υµηττού µε το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» µειώνοντας σηµαντικά το χρόνο διαδροµής.


Χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους


Mε την Υπουργική Απόφαση 9173/1642/3-3-1993 (ΦΕΚ 281/_/23-3-1993) χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ρέµατα, χείµαρροι και ρυάκια του Νοµού Αττικής, και είναι: το ρέµα Βάρης, το Ρέµα Ξερέας, του Γέρακα και το Μεγάλο Ρέµα και τα ρέµατα στην Παιανία (ρέµα Τζώτη).


Ρύπανση και ηχορύπανση


Η ατµόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής µελέτης είναι µεν βεβαρηµένη από τo "vέφoς" της Αθήvας αλλά σε σύγκριση µε άλλες περιοχές του λεκαvoπεδίoυ, η ρύπανση της ατµόσφαιρας στην άµεση περιοχή του έργου βρίσκεται σχετικά σε χαµηλότερα επίπεδα. (σ.σ. οπότε θα την επιβαρύνουμε…)

Το ακουστικό περιβάλλον που έχει διαµορφωθεί είναι επιβαρυµένο κυρίως στις δυτικές υπό µελέτη περιοχές του Υµηττού, ενώ στην περιοχή των Μεσογείων η κατάσταση κρίνεται ικανοποιητική. (σ.σ. οπότε και εδώ ο θόρυβος θα γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλές κατοικημένες περιοχές).

Αναµένονται υπερβάσεις του ορίου των 67dBA για το δείκτη Leq στις προσόψεις των πλησίον στο έργο κτιρίων και συγκεκριµένα: στις  Λ. Ποσειδώνος – Λ. Βουλιαγµένης  (Συναρµογή µε το υφιστάµενο τµήµα Λ.Ποσειδώνος), όπου η στάθµη θορύβου είναι ήδη υψηλή πέραν των ορίων της νοµοθεσίας λόγω της σηµερινής λειτουργίας της Λ. Ποσειδώνος. (σ.σ. οι  Δήμοι Βούλας και Βάρης ιδιαίτερα πρέπει να ζητήσουν να γίνει ανισόπεδος κόμβος - οπωσδήποτε - εκεί που συγκλίνουν οι λεωφόροι Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος και Λ. Βάρης).


Στη Λ. Βάρης – Κορωπίου, στη Λουμπάρδα επίσης καταγράφονται οι υψηλότερες στάθμες ηχορύπανσης.

 

Εναλλακτικές Λύσεις τµήµατος   Μεσογείων - Αγία Μαρίνα)


Η επιλεγείσα ανατολική όδευση προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες πρόσβασης των ραγδαία αναπτυσσόµενων περιοχών σε πρώτη ή και παραθεριστική κατοικία, χωρίς την υποχρεωτική διοχέτευση των διαδροµών πρόσβασης στις υπερφορτωµένες αρτηρίες της παραλιακής λεωφόρου Σουνίου και της Λ. Βάρης-Κορωπίου.

Το συνολικό µήκος  είναι 13,5 Km περίπου.Η νέα οδός διασταυρώνει με την οδό Λάµπτρων. Εκατέρωθεν του τεχνικού γεφύρωσης προβλέπεται η ανάπτυξη δυο πλευρικών σταθµών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

Κατασκευάζεται ανισόπεδος ηµικόµβος διασύνδεσης του αυτοκινητόδροµου µε την Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου µε τους κλάδους του αυτοκινητοδρόµου σε γέφυρες µήκους 170m.


Στο τµήµα αυτό, εξετάσθηκαν τρεις κύριες εναλλακτικές λύσεις:

Λύση 1 Αναπτύσσεται δυτικά της προτεινόµενης λύσης.

Λύση 2 Αναπτύσσεται δυτικά της προτεινόµενης σε θέση ενδιάµεση µεταξύ της προτεινόµενης και της Εναλλακτικής Λύσης 1.

Λύση 3 Διέρχεται εντός του Λατοµείου Ζωίτσα.


Χώρος εναπόθεσης χωματουργικών


Για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθούν σηµαντικής κλίµακας και έκτασης χωµατουργικές εργασίες. Εξαιτίας του γεγονότος ότι µεγάλο ποσοστό του έργου (34,8%) είναι υπόγειο προκύπτει σηµαντική περίσσεια υλικών.  Το σύνολο των χωµατουργικών υλικών τα οποία θα οδηγηθούν προς απόθεση θα είναι της τάξεως των 8.000.000 m3.

Η απόθεση της περίσσειας των υλικών που θα προκύψουν από τις εκσκαφές θα γίνει σε αργούντα λατοµεία της περιοχής για την αποκατάστασή τους. 

Κατά τη µεταφορά των πλεοναζόντων υλικών εκσκαφής προς τους χώρους απόθεσης θα πρέπει να επιλέγονται από τα φορτηγά οι συντοµότερες οδοί που δεν θα διέρχονται από αστικές περιοχές.

Εκτιµάται ότι για τη µεταφορά των υλικών θα απαιτηθούν συνολικά περί

τις 800.000 κινήσεις βαρέων φορτηγών προς τους χώρους απόθεσης.

 

Αντισταθµιστικά


Ως αντισταθµιστικό µέτρο για την υλοποίηση του έργου στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση του λατοµείου Ζωϊτσα, συµπεριλαµβανοµένης της φύτευσής του και της συντήρησης της βλάστησης για τουλάχιστον 3 έτη. (σ.σ. αφού θα τοποθετηθούν τόσες χιλιάδες κυβικά στα λατομεία για να ξαναχρησιμοποιηθούν; Πώς θα γίνει αποκατάσταση χώρου; Διαφαίνεται καθαρά ότι η περιοχή του Κιτσίου και της Αγίας Μαρίνας θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα και κατά την κατασκευή αλλά και κατά τη λειτουργία).


Κατασκευάζεται σήραγγα µήκους 218 m και η χάραξη περατούται στην παραλιακή λεωφόρο στη θέση προσαρµογής του διαµορφούµενου νέου ανισόπεδου ηµικόµβου Αγίας Μαρίνας µε την υφιστάµενη παραλιακή λεωφόρο.

Για την καλύτερη οργάνωση της κυκλοφορίας προβλέπονται µικρής κλίµακας επεµβάσεις στην παραλιακή λεωφόρο σε µήκος περίπου 1500 µέτρων µέχρι και πέραν της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας.


 Ανισόπεδος κόμβος Κιτσίου


Διαµορφώνεται ο ανισόπεδος ηµικόµβος Κιτσίου για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας. Μετά την έξοδο από τις σήραγγες η χάραξη κατασκευάζεται σε επίχωµα ύψους 7μ. περίπου, προκειµένου να διασφαλισθεί η δυνατότητα ανισόπεδων εγκάρσιων διασταυρώσεων του τοπικού οδικού δικτύου. Σε µια από τις διασταυρώσεις αυτές διαµορφώνεται ο κύριος ηµικόµβος Λατοµείου διασύνδεσης του νέου οδικού έργου µε την µεσογειακή ενδοχώρα της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού Κόλπου.  Λόγω της ιδιαίτερης σηµασίας αυτού του κόµβου προβλέπεται η διαµόρφωση ιικανών διαστάσεων κυκλοτερούς κόµβου σύνδεσης των συνδετήριων κλάδων του κόµβου µε το τοπικό συλλεκτήριο δίκτυο. Σηµειώνεται εδώ ότι οι συγκεκριµένοι συνδετήριοι κλάδοι παραλαµβάνουν την µια από τις δυο λωρίδες κάθε ενός από τους δυο κλάδους του αυτοκινητόδροµου, ο οποίος ουσιαστικά καταλήγει στο συγκεκριµένο ηµικόµβο.

Πέραν αυτού ο οδικός άξονας περιορίζεται σε µια ανά κατεύθυνση λωρίδα κυκλοφορίας και συνεχίζει µε την περιορισµένη διατοµή επί συνολικού µήκους 3,5 χλµ.

Η χάραξη συνεχίζει παραπέρα µέχρι στην υπό ένταξη οικιστική περιοχή κατά του ορεινού όγκου Μπαράκο σε απόσταση κυµαινόµενη από 30 έως 150µ. από το µελλοντικό οικιστικό ιστό του υπό έγκριση σχεδίου πόλης. Σε όλο αυτό το µήκος η χάραξη ακολουθεί επιφανειακή όδευση µε τοπικά ορύγµατα και επιχώµατα µέτριου µεγέθους και αναπτύγµατος. Το µέγιστούψος επιχώµατος στο τµήµα αυτό είναι 7,12µ και αντίστοιχα το µέγιστο βάθος ορύγµατος είναι 13,8 µ.


Για το θέμα θα γράψουμε και θα ξαναγράψουμε πολλές φορές, αφού ο επηρεασμός της περιοχής από το έργο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος