Επίδοση πλακέτας στην οικογένειά του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στο Πάνειο Όρος, στα Καλύβια, στην οποία έχασε τη ζωή του ο εθελοντής Ανθυποσμηναγός Βασίλης Φιλίππου.

Με αφορμή την “επέτειο” αυτή, ο Δήμος Σαρωνικού και η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή 3.9.17, εκδήλωση και επιμνημόσυνη δέηση, αφενός για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου πυροσβέστη, αφετέρου, για να αποδώσουν τιμές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την τεράστια κοινωνική προσφορά και την πολύτιμη συμβολή της στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στην εκδήλωση ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου και του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου.

epimnimosini plaketaΜετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο του εθελοντή Ανθυποσμηναγού Βασίλειου Φιλίππου, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από τη μπάντα της Πυροσβεστικής.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομες ομιλίες από τον Δήμαρχο Σαρωνικού Γεώργιο Σωφρόνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής Πέτρο Φιλίππου, τον αν. Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Τόσκα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου, που την περίοδο εκείνη ήταν Δήμαρχος Καλυβίων, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις δύσκολες στιγμές της πυρκαγιάς του 2007 και στη μεγάλη καταστροφή που είχε συντελεστεί τότε, όχι μόνο στα Καλύβια αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, μίλησε με συγκίνηση για τον άδικο χαμό του Βασίλη Φιλίππου, στη μνήμη του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Ακολούθησε αναφορά στη σημαντική προσπάθεια της Πολιτείας και κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και στην πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και δήμοι), η Πολιτική Προστασία (Γενική Γραμματεία και επιμέρους Διευθύνσεις Περιφέρειας και δήμων), οι Σύνδεσμοι και οι Εθελοντικές Ομάδες καθώς και οι πολίτες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε απευθυνόμενος στην οικογένεια του αδικοχαμένου Ανθυποσμηναγού ότι η συγκινητική του αυτοθυσία θα μείνει άσβεστη στις καρδιές όλων και ευχαρίστησε όλους τους θεσμικούς παράγοντες και τους πολίτες για την παρουσία τους στην εκδήλωση μνήμης.

Με δήλωσή του δε στο περιθώριο της εκδήλωσης έκανε ξεχωριστή αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πληγείσα περιοχή του Πάνειου Όρους με την πραγματοποίηση μιας εκστρατείας αναδάσωσης σε συνεργασία με όλους τους απαραίτητους επιστημονικούς φορείς και με την πρωτοφανή συμμετοχή χιλιάδων πολιτών που πρόσφεραν εθελοντικά. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το Πάνειο Όρος σήμερα, δέκα χρόνια μετά να είναι «ολοζώντανο» και καταπράσινο.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι: «Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει στη συνείδηση των πολιτών, τις θυσίες και τη σημαντική κοινωνική προσφορά των πυροσβεστών».

«Αν δεν θέλουμε όμως να πάνε χαμένες οι θυσίες ανθρώπων όπως ο Βασίλης Φιλίππου, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Τελετές σαν τη σημερινή έχουν αξία μόνον όταν αποτελούν αφορμή για κινητοποίηση και ενεργοποίηση, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια ατυχή περιστατικά».

Τόνισε επίσης ότι: «Αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν απέκτησε ποτέ από το Κεντρικό Κράτος ουσιαστικές αρμοδιότητες, αλλά και επαρκείς πόρους για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον κρίσιμο ρόλο χάρη στο τεράστιο πλεόνασμα εθελοντικής προσφοράς των συμπολιτών μας. Όμως δεν αρκεί αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη και εθελοντική προσφορά, αν δεν υπάρξει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών.

Πυρκαγιές θα έχουμε και στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε το καταστροφικό τους έργο. Στην εθνική αυτή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της Πατρίδας μας χρειάζεται σχέδιο και διάθεση για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών του Κράτους.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να δίνει έμφαση στην πρόληψη αλλά και στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτόν τον τομέα η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ακόμη πιο κομβικό ρόλο.»

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Και μόνον ο αγώνας των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος κατά το φετινό καλοκαίρι και η σύγκριση των επιδόσεών τους με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, αρκεί για να καταδείξει ότι πρέπει να έχουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας»

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο στην οικογένεια του Ανθυποσμηναγού Βασίλη Φιλίππου, από τον Δήμαρχο Σαρωνικού Γ. Σωφρόνη και το Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Π. Φιλίππου στον Διοικητή Π.Υ. Αν. Αττικής Αντιπύραρχο Χ. Χιώνη.

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο συνδιοργανωτής δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης, οι δήμαρχοι Κορωπίου Δ. Κιούσης και Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, φορέων και συλλόγων.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Διοικητής ΔΑΥ Θ. Μπουρολιάς, Υποπτέραρχος. O Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Β. Καπέλιος, Αντιστράτηγος. O Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής Κ. Γιόβας, Υποστράτηγος. Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Αττικής Χ. Χιώνης, Αντιπύραρχος. Ο Διοικητής Σχολής Ευελπίδων Χ. Λαλούσης, Υποστράτηγος. Ο Διοικητής 114 Πτέρυγας Μάχης Τανάγρας Γ. Κυριάκου, Σμηναγός. Ο ΓΕΑ Β3' Ι. Σπύρου, Τελετάρχης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 219 guests και κανένα μέλος