αυτοί δημιούργησαν αυτή την κατάσταση της φυγής, της “μαύρης πέτρας”, της απαξίας
γράφει ο: Κώστας Βενετσάνος

 

Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) τελείωσε και «τώρα ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια να ενώσουμε τους Έλληνες και να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», είπε ο Β. Κικίλιας.

Μη μου πείτε, «μα, με το Συνέδριο της Ν.Δ. ασχολείσαι τώρα; Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ ασχολείσαι με το... “μαλλί” του Μητσοτάκη, που χτενίζεται;»

Κατ’ αρχήν πάρα πολλοί αναγνώστες μου είναι νεο-δημοκράτες (αν και η επιθυμία μου είναι να ήσαν απλώς δημοκράτες), όπως πολλοί άλλοι είναι “Συριζαίοι”, Πασόκοι ακόμη μερικοί, “κουκουέδες”, εξωκοινοβουλευτικοί και πάει λέγοντας (αν κι εγώ θα επιθυμούσα να ήταν πρωτίστως και κύρια Άνθρωποι και ενεργά απαιτητικοί και υπεύθυνοι πολίτες σε θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και εθνικής. Εθνικής Αξιοπρέπειας, γιατί είναι βαριά πληγωμένη, για όσους, και πιστεύω πολλούς, έχουν ακόμη ευαίσθητη εθνική συνείδηση και γιατί αυτή ακριβώς τη στιγμή χρειάζεται εθνική ενότητα και σύμπνοια, για ν’ αντιμετωπισθεί η δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε και το έθνος βρίσκεται στο στόχαστρο της παγκοσμιοποίησης, που μαστορεμένα υποδαυλίζει την εθνοφοβία.

Ή μήπως ΔΕΝ το έχουμε αντιληφθεί; Μήπως νομίζουμε ότι ζούμε μια δύσκολη «κανονικότητα»; Όπως και να ‘χει, στα δύσκολα, το Έθνος ενωμένο μεγαλουργεί. Η διχόνοια μας πληγώνει· μας διαλύει! Τούτη η χιλιοειπωμένη αλήθεια, δεν θέλει αποδείξεις.

Είναι αυταπόδεικτη.

Όταν λοιπόν, βλέπω τη Φώφη και τους άλλους “ν’ ανακαινίζουν” το χώρο τους “υπό νέα διεύθυνση” και ταμπέλα, για να προσελκύσουν πάλιν την “πελατεία” τους,

Όταν βλέπω τον Μητσοτάκη να διακηρύσσει πως «...πέρα και πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος [...] Όλοι οι Έλληνες έχουν τη θέση τους στο σχέδιό μας(;) για την Ελλάδα που μας αξίζει»!

Με πιάνει ανατριχίλα· οργή και αηδία.
Υπάρχει “γιατί”;
Γιατί μόνον αυτή η Ελλάδα – όπως την κατάντησαν - ΔΕΝ μας αξίζει.
 

Γιατί, την Ελλάδα των μνημονίων, της επιτροπείας, της αναξιοκρατίας, του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων, της μίζας, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αρπαχτής αυτοί την δημιούργησαν!

Γιατί την Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, των συσσιτίων, της ληστρικής φορολογίας, της φοροαποφυγής - «νόμιμης» και παράνομης – αυτοί τη δημιούργησαν.

Γιατί αυτοί δημιούργησαν αυτή την κατάσταση της φυγής, της “μαύρης πέτρας”, της απαξίας, των 55.000 αστυνομικών, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών, των άστεγων (τί άστεγων, των αθλίων που κοιμούνται στο καταχείμωνο, πάνω στα βρεγμένα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου, της Σταδίου, της Κοραή... Ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος). Αυτοί, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, η Φώφη, ο Κουτσούμπας ΔΕΝ πέρασαν καμιά βόλτα απ’ το κέντρο της Αθήνας να τα δουν; Ντροπή! (Θα πρέπει προφανώς οι μαθητές του Λυκείου των Εξαρχείων να τους ξεναγήσουν...).

Οι δημοσιογράφοι και οι δίαυλοι των λυμάτων, που βλέπουν τα «Εξάρχεια» ή τη ...Μύκονο δεν έχουν αντικρίσει αυτήν την εικόνα του αίσχους!

Αυτοί, λοιπόν που θα ‘πρεπε να ντρέπονται, αν είχαν ίχνος φιλότιμου, ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, ίχνος αισθήματος δικαιοσύνης – κι εκείνοι βεβαίως που την διακονούν (εννοώ τους δικαστές, για όσους δεν καταλαβαίνουν καλά ελληνικά), αυτοί που θα ‘πρεπε να ζουν στο σκιόφως, κρυπτόμενοι από ντροπή κι αιδημοσύνη, για την κοινωνική και εθνική κατάσταση ντροπής που έχουν οδηγήσει την πατρίδα μας, τολμούν οι αναιδείς, με περίσσεια θρασύτητα να διεκδικούν την εμπιστοσύνη και πάλι των αφελών και να υπόσχονται, να μειδιούν, ν’ αγριεύουν, να ρητορεύουν, να υποδύονται και να... εισπράττουν!

Εννοώ ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους άλλους για πράξεις άσκοπες και παραλείψεις.

Και μου θυμίζουν, άθελά μου – μιας και τον επεξεργάζομαι τούτη την εποχή – εκείνο τον αδικημένο τον Μακιαβέλλι, για τον οποίο ο Ζαν Ζακ Ρουσώ είχε πει ότι «προσποιούμενος ότι διδάσκει τους βασιλείς, δίδαξε τους λαούς».

Μόνο που οι λαοί δεν διαβάζουν, λέω εγώ! Λέει λοιπόν ο Μακιαβέλλι «... ο λαός ένα πράγμα ζητάει: Να μην καταπιέζεται»!

Και γι’ αυτό ο Ηγεμόνας πρέπει «να προσπαθήσει να κερδίσει τη συμπάθεια του λαού του, πράγμα εύκολο, αν αναλάβει να τον προστατεύει»1. Για να σχολιάσει ο Ναπολέοντας, και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα οι επίγονοί του και παρ’ ημίν. Προσέξτε το: «Θα προσπαθήσω να τον κάνω (το λαό) να το πιστέψει»1. «Λαέ μου, ευκολόπιστε και πάντα προδομένε»!

(Διον. Σολωμός).

Αλήθεια, αν πιστέψω τις δημοσκοπήσεις, και ως ένα σημείο τις λαμβάνω υπ’ όψιν μου, και η Ν.Δ. πάει μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει και το μεταμφιεσμένο ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει!

Ε, ρε ομαδάρα μας!

Κάποιους, ο Μητσοτάκης “θα τους κάνει να τον πιστέψουν” και χωρίς να είναι ο Ναπολέων! (κάποιον ξεκούμπωτο επενδύτη σίγουρα θα κρύβει μέσα του). Πώς θα ικανοποιήσει τον πόθο του μπαμπά του, “να τον δει πρωθυπουργό” και να διαιωνισθεί η...δυναστεία! Υπάρχουν παιδιά, ανίψια... τί θα γίνουν αυτά! Θα πέσουν στην αφάνεια; Θα κλονιστεί το καθεστώς της κληρονομικής βουλευτείας!

Ε, ρε λαέ μου, αγαπημένε δεν μπορώ παρά να το δω απ’ τη φαιδρή του πλευρά: Γιατί καταψήφισες τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πριν τρία χρόνια; Γιατί σου άλλαξε την Παναγία στους φόρους, στον ΕΝΦΙΑ, στα μνημόνια, μ’ όλα εκείνα τα καλόπαιδα, τα στουρνάρια και πίστεψες στον Τσίπρα που σ’ εξαπάτησε ή ήταν άπειρος κι αδύναμος ν’ αντέξει στις πιέσεις των Φράγκων. Και τώρα, θα ξαναγυρίσεις στην παλιά σου αγαπημένη τη Ν.Δ.; «Κι αν δυστυχήσεις, την πόρτα μου έλα να χτυπήσεις...», που έλεγε κι ο Αττίκ.

Χωρίζεις κάποια στιγμή τη συντρόφισσα σου, γιατί ήταν άπιστη, γιατί κλονίστηκε η σχέση σας, ή γιατί σε δελέασε η ...γειτόνισσα που σου ‘ταξε και υποσχόταν πολλά...

Κι όταν αυτή σε ξεγέλασε ή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σου, τί κάνεις; Ξαναγυρίζεις στην άλλη (ή στον άλλον), λες και χαθήκαν οι εναλλακτικές λύσεις.

Είσαι καλά; Την παροιμία που λέει «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...» δεν την έχεις ξανακούσει, ή είσαι... κολλημένος;

Ξεκόλλα!

Υ.Γ. Να περάσετε καλά και καλή περίσκεψη!


    1. Ν. Μακιαβέλλι: «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ» (σχολιασμένος από τον Ναπολέοντα) κεφ. 9, εκδ. Σκαραβαίος 2017.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος