Το καλωσόρισμα κάθε νέου χρόνου έχει αξία αν μας βρίσκει σοφότερους στο πνεύμα κι ανώτερους στην ψυχή. Αν στο διασκέλισμα από το 2007 στο 2008 επωμισθούμε τον απολογισμό και την αυτοκριτική για κάθε τι που κάναμε ή δεν κάναμε. Για όλα εκείνα που προκαλέσαμε, τα θετικά και κυρίως τ' αρνητικά...

 

Η στιγμή που περνά και δεν χάνεται

 

Το καλωσόρισμα κάθε νέου χρόνου έχει αξία αν μας βρίσκει σοφότερους στο πνεύμα κι ανώτερους στην ψυχή.

 

Αν στο διασκέλισμα από το 2007 στο 2008 επωμισθούμε τον απολογισμό και την αυτοκριτική για κάθε τι που κάναμε ή δεν κάναμε. Για όλα εκείνα που προκαλέσαμε, τα θετικά και κυρίως τ' αρνητικά. Για όλα εκείνα στα οποία συμμετείχαμε είτε ενεργά, είτε με την αδιαφορία μας, ασκώντας εκ των υστέρων κριτική στους φυσικούς αυτουργούς. Ο παθητικός οικτιρμός του κακού και του λάθους συνιστά αποδοχή του, αν όχι και συμμετοχή σε αυτό.

 

Πρέπει κάποια στιγμή ν' αποφασίσουμε αν θα είμαστε αγόμενη αγέλη ή αλληλοσυμπληρούμενο σύνολο σκεπτόμενων ανθρώπων. Αν θα είμαστε ενεργοί πολίτες ή παθητικοί τηλεθεατές. Καταναλωτικά ενεργούμενα ή συνειδητοί καταναλωτές. Διεκδικητικοί εργαζόμενοι με εφαλτήριο την εκπληρωνόμενη προσφορά μας ή την ασυλία των ελλείψεών μας. Ψηφοφόροι των ονείρων μας ή των Εφιαλτών μας. Γονείς των παιδιών μας ή απλοί κηδεμόνες τους και τηλεθεατές μαζί τους παθητικοί, της υφαρπαγής του ρόλου μας από την τηλεόραση. Σύντροφοι, εραστές, σύζυγοι ή κακοί ηθοποιοί υποδειγμένων από άλλους ρόλων και προτύπων.

 

Για να μην περνά ο χρόνος δίπλα μας, αλλά μέσ' από εμάς και μαζί μας, πρέπει να δίνουμε αξία στην κάθε στιγμή. Και δεν είναι δύσκολο, πιστέψτε με. Αρκεί λίγο φρένο στις αρνητικές παρορμήσεις μας. Πόσες φορές ευχήθηκα-εκ των υστέρων, δυστυχώς-να μπορούσα ν' αστειευτώ με τον οδηγό που μου έκανε τη στραβοτιμονιά, αντί να τον βρίσω. Όσες φορές το κατόρθωσα, αισθάνθηκα ύστερα πιό όμορφα. Κι εκείνος μου το ανταπέδωσε με μιά χαμογελαστή συγνώμη. Ένα χαμόγελο, μιά ζεστή καλημέρα, ένας έπαινος, ο σεβασμός στα δικαιώματα των άλλων, η παραδοχή του λάθους μας, η παραχώρηση της θέσης μας σε κάποια σειρά, με απώλεια λίγων λεπτών και κέρδος το μπόλιασμα μιάς άλλης ψυχής με χαρά.

 

«Η στιγμή που περνά και χάνεται», όπως λέει ένα τραγούδι, πάλι θα περνά αλλά δεν θα χάνεται, γιατί θά ‘χουμε δέσει πάνω της ένα μικρό δώρο από την ψυχή μας. Και θα ταξιδεύει στον χρόνο, περνώντας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μεταδοτικό δεν είναι μόνο το κακό. Και κάποτε θα γυρνά πάλι σ' εμάς η στιγμή μας, φορτωμένη με τα δώρα των άλλων.

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι εξαρτώμεθα από τον άγνωστο δίπλα μας κι εκείνος από εμάς κι όταν πάψουμε ν' αδιαφορούμε τότε που το άδικο κι η δυστυχία χτυπά εκείνον, τότε κι εκείνος θα ενδιαφερθεί όταν χτυπηθούμε εμείς. Η αγάπη αναζητεί πάντοτε έναν τρόπο. Η αδιαφορία βρίσκει πάντοτε μιά δικαιολογία. Όσοι παρακολουθούν εκπομπές οικολογικού περιεχομένου, θα έχουν ακούσει πως η πτώση ενός πάγου στην Αρκτική επηρρεάζει αλυσσιδωτά την άλλη άκρη της γης. Το ίδιο συμβαίνει και στις κοινωνίες των ανθρώπων.

 

Χρειάστηκα δυό σελίδες χειρόγραφες και μάλλον δεν κατόρθωσα να ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου. Ο Χριστός είπε μόνο «αγαπάτε αλλήλους» κι ακόμα ότι «αν βοηθήσεις οποιονδήποτε αδελφό μου, βοηθάς εμένα». Κάποτε, κάποιοι από μας κάναμε μεγάλη φασαρία όταν αφαιρέθηκε ο προσδιορισμός του Χριστιανού Ορθόδοξου από τις ταυτότητές μας. Αλλά αδιαφορούμε όταν διώχνουμε τον Υιό του Θεού και του Ανθρώπου από τις καρδιές μας.

 

Εύχομαι σε όλους μας, ένα 2008 που κάθε στιγμή του να φεύγει φορτωμένη με τα δώρα της ψυχής μας.

 

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 284 guests και κανένα μέλος