Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου οδηγεί σιδηροδέσμια την ελληνική οικονομία στον ολισθηρό κατήφορο της μακρόχρονης ύφεσης χωρίς εμφανείς εγγυήσεις και ορίζοντα ανάκαμψης. Τα στελέχη της, αν και επί ένα τουλάχιστον χρόνο πριν τις εκλογές διαβεβαίωναν τον ελληνικό λαό ότι είχαν πρόγραμμα για την οικονομία, απεδείχθησαν ανέτοιμοι και –κυρίως- ανέντιμοι, διότι ενώ ο νυν πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί τον περασμένο Αύγουστο από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την τραγική κατάσταση των οικονομικών μας μεγεθών και τις προθέσεις του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, εξαπατούσε συνειδητά, από προεκλογικού «άμβωνος», τους Έλληνες πολίτες τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, προκειμένου να έρθει στην εξουσία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με μιά εγκληματική καθυστέρηση πέντε μηνών –που μπορεί να οφείλεται σε ατολμία και ανικανότητα, αλλ’ ίσως αποδειχθεί συνειδητή επιλογή– λαμβάνει τώρα αντιλαϊκά μέτρα κατευνασμού της αποθηριωμένης ευρωπαϊκής ολιγαρχίας και των αεριτζήδικων «αγορών», ενώ μπορούσε ήδη από τον Νοέμβριο να είχε προκαταβάλει τους πάντες με λιγότερο οδυνηρά και κυρίως ισορροπημένα μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων, στοχεύοντας κυρίως στον περιορισμό της αχαλίνωτης σπατάλης του δημόσιου τομέα. Τότε, δηλαδή, που τα διαβόητα spreads βρίσκονταν στις 135 μονάδες βάσης.

Η απραξία των πέντε μηνών συνοδεύτηκε από κραυγαλέες, παιδαριώδεις γκάφες(;) του οικονομικού επιτελείου το οποίο προανάγγελλε μέτρα χωρίς την αναγκαία ελεγκτική υποδομή, ενημερώνοντας έγκαιρα τους κερδοσκόπους ώστε να εφορμήσουν στους πολίτες, στερώντας ταυτόχρονα σημαντικότατα έσοδα από το Δημόσιο. Όπως έγινε με την ανακοίνωση του φόρου στα καύσιμα, όπου όλα τα πρατήρια προχώρησαν σε αποθεματοποιήσεις, όπως έγινε με τον φόρο στα ποτά όπου όλοι οι χονδρέμποροι φόρτωσαν ως το ταβάνι τις αποθήκες τους και με τη ματαίωση της πρώτης απόπειρας αύξησης στα τσιγάρα, αφού οι περιπτεράδες απεδείχθησαν πιο διαβασμένοι από τους συμβουλάτορες του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η αύξηση του Φ.Π.Α εξαγγέλθηκε ως ισχύουσα από την επομένη χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή του λογισμικού των ταμειακών μηχανών, ώστε με την εκ των πραγμάτων αναγκαστική μετάθεση της εφαρμογής του στις 15 Μαΐου, το Δημόσιο να χάνει έσοδα όταν έχει ανάγκη και την δεκάρα. Απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων σημειώθηκε και με την προειδοποιητική ενημέρωση των κατόχων ακίνητης περιουσίας στα «φιλέτα» γης για την επερχόμενη αύξηση του φόρου στις γονικές παροχές, με συνέπεια να σπεύσουν και να μεταβιβάσουν ακίνητα αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εξευμενισμός των Ευρωπαίων ιεροεξεταστών δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής εξαθλίωσης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Το ανακοίνωσε ήδη κατά τον πλέον σαφή τρόπο - ο ουσιαστικός πλέον πρωθυπουργός μας Όλι Ρεν - στον πρωθυπουργεύοντα Γ.Παπανδρέου: «Καλά είναι τα μέτρα για το 2010, αλλά θα πρέπει να πάρετε κι άλλα το 2011 κι άλλα το 2012».

Την ίδια ώρα επιφανείς Έλληνες και ξένοι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν το ατελέσφορο των μέτρων μισθολογικού στραγγαλισμού, εφ’ όσον είναι προφανές ότι θα στραγγαλίσουν και την ήδη ασφυκτιούσα ελληνική οικονομία με το βέβαιο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την απώλεια ανυπολόγιστων κρατικών εσόδων από Φ.Π.Α και άλλους φόρους, που θα υπερφαλαγγίζει –και επομένως θα ακυρώνει– την αμελητέα εξοικονόμηση από την περικοπή των μισθών. Όπως τόνιοε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, η πενιχρή -έναντι του χαώδους ελλείμματος- εξοικονόμηση από το ψαλίδισμα του 13ου και 14ου μισθού θα αποδώσει ετησίως γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που πρότεινε να εισπραχθεί από Φ.Π.Α. 7 με 8% στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα ιδιωτικά σχολεία, στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ως γνωστόν, ύστερα από δωράκι της κυβέρνησης Σημίτη στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και της υγείας, οι επιχειρήσεις τους δεν πληρώνουν Φ.Π.Α. επειδή οι πελάτες τους είναι ...φτωχούληδες. Η πρόταση της Λ. Κατσέλη απορρίφθηκε μετά ιεράς αγανακτήσεως από τον σοσιαλιστή Πρωθυπουργό των θατσερικών επιλογών. Το «πρώτα ο πολίτης» αποκαλύπτει σιγά-σιγά το αληθινό του νόημα.

 

Σοσιαλιστής δηλώνει και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, που η οικονομία της χώρας του αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με της Ελλάδας και δέχεται πιέσεις κι επιθέσεις από τους ισχυρούς της ευρωζώνης, αλλά και από τους ίδιους διεθνείς απατεώνες, που κατ’ ευφημισμόν αποκαλούνται «αγορές». Η Ισπανία αντιμετώπισε πέρυσι την ίδια ακριβώς “στοργική”, ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», από την οποία περιβάλλεται τώρα η Ελλάδα. Όμως ο Θαπατέρο υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το κοινωνικό κράτος και τους μισθούς των Ισπανών εργαζομένων. Στον γερμανικής προέλευσης και αβρότητας εναγκαλισμό –που περιελάμβανε και πρόταση εξαγοράς της ισπανικής νήσου Μαγιόρκας- απάντησε με δραστική μείωση των δημόσιων έργων, που ο ίδιος είχε προγραμματίσει για ν’ αντιμετωπίσει την ανεργία, παρουσιάζοντας επιπλέον στις 20 Ιανουαρίου μιά δέσμη μέτρων περικοπής των κρατικών λειτουργικών δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ. Η –επί λέξει- δημόσια απάντησή του στις πιέσεις που δεχόταν από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, ήταν: «Δεν θα χορέψω στον σκοπό που μου παίζουν. Τα λαϊκά κεκτημένα δεν τα αγγίζει κανείς». Δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενον, ...«άντε και ...». Κι από κει που οι Γερμανοί περίμεναν στο θεωρείο της αρένας να τους παραδοθούν στο πιάτο τα «κοχόνες» του ισπανικού «τόρο» (ταύρου), είδαν τον συνήθως γλυκομίλητο Θαπατέρο να τους παραπέμπει αγριεμένος στα «κοχόνες ντι τορεαντόρ», εν είδει “μολών λαβέ”.

 

(Στο επόμενο: Το ύποπτο φλερτ του Γ. Παπανδρέου με το, υπό αμερικανικό έλεγχο, Δ.Ν.Τ. και η μεθόδευση της υπαγωγής της Ελλάδας στον πλήρη έλεγχό του αντί της επιλογής μιάς διαπραγματεύσιμης χορήγησης δανείου. Ποιό νόημα έχει η δήλωση Παπανδρέου ότι «δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.», όταν δανειζόμαστε με επιτόκιο 6,3% από τις ευρωπαϊκές τράπεζες; Ο ρόλος των «Ευρωπαίων» εγκαθέτων των Η.Π.Α. στην υπονόμευση του ευρώ και την διάλυση της Ε.Ε.).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 200 guests και κανένα μέλος