Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο μας, διαμαρτυρίες συμβούλων για την ποσότητα νερού που φθάνει σε ορισμένες περιοχές της Αγίας Μαρίνας κυρίως.
Θεωρήσαμε σκόπιμο, να ρωτήσουμε τον “ειδικό” δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Γκίκα του Γ. και της Δ. που είχε τον τομέα της ύδρεσης, να μας ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα και σε τι βαθμό έχει επάρκεια η πόλη. Μας απάντησε και τα παραθέτουμε...

Εργα που δεν “μιλούν”, αλλά ανακουφίζουν

Το δίκτυο ύδρευσης στο Κορωπί στο “μικροσκόπιο”!


Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο μας, διαμαρτυρίες συμβούλων για την ποσότητα νερού που φθάνει σε ορισμένες περιοχές της Αγίας Μαρίνας κυρίως.

Θεωρήσαμε σκόπιμο, να ρωτήσουμε τον “ειδικό” δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Γκίκα του Γ. και της Δ. που είχε τον τομέα της ύδρεσης, να μας ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα και σε τι βαθμό έχει επάρκεια η πόλη. Μας απάντησε και τα παραθέτουμε.


Με την εκλογή της “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ” το 2002 στην διοίκηση του Δήμου Κρωπίας είχα την τιμή να μου ανατεθεί η πολιτική ηγεσία του τομέα ύδρευσης.

Αμέσως, από την 1/1/2003 που αναλάβαμε καθήκοντα, στον τομέα της ύδρευσης του Δήμου διαπίστωσα... «πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμμένους», και ένα σύστημα υποστήριξης του δημοτικού δικτύου σε πλήρη ανεπάρκεια που άγγιζε τα όρια της ανυπαρξίας, με το 1/4 της εντός σχεδίου  περιοχής  σε ανεπαρκή τροφοδότηση με τριτοκομικής τεχνολογίας υποδομές.

Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2003 πραγματοποιήθηκαν (56) συσκέψεις υπό την προεδρία και καθοδήγησή μου με τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ που είναι και ο μοναδικός τροφοδότης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Κρωπίας από το έτος 1980, με τις υπηρεσίες ύδρευσης του Δήμου μας, με τις τεχνικές υπηρεσίες προμηθειών και οικονομικών και με συνεργαζόμενους ειδικούς υδρομηχανολόγους.

Τελικά σχεδιάσαμε, αποφασίσαμε και πραγματοποιήσαμε μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τα ακόλουθα:

άμεσα τους υγειονομικούς ελέγχους του νερού του δικτύου, κρατώντας πλήρες ενημερωμένο αρχείο στην υπηρεσία ύδρευσης. Κάθε δύο εβδομάδες το πόσιμο νερό ελέγχεται σε διάφορα, κάθε φορά, σημεία. Η ΕΥΔΑΠ κάνει τους δικούς της ελέγχους, ανεξάρτητα από τους ελέγχους του Δήμου.

2) Πήγαμε στις υπηρεσίες δικτύων ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ και μετά από αγώνες και πιέσεις πήραμε οκτώ νέες παροχές λήψης  για το δημοτικό δίκτυο.

3) Εκσυγχρονίσαμε, με νέας τεχνολογίας υδραυλικά συστήματα, το σύνολο των παλαιών λήψεων της ΕΥΔΑΠ σε όλη την έκταση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη επάρκεια σε ποσότητα και πίεση ύδατος.

4) Χωρίσαμε την επικράτεια του Δήμου Κρωπίας σε δύο  τμήματα, το βόρειο τμήμα του νοητού άξονα που ξεκινά από τη θέση Προφάρτα και μέσω του νοητού άξονα της οδού Θερμοπυλών θέση Ξερέας και καταλήγει δυτικά στη θέση Ντούσι-Ραψανάς. Και το νότιο τμήμα νοτίως της νοητής γραμμής μέχρι την παραλιακή ζώνη από θέση Μπαράκου μέχρι Αγ. Δημήτριο οδός Απειράνθου.

Ο χωρισμός αυτός έγινε διότι το βόρειο τμήμα του Δήμου υδρεύεται από τις υδατοδεξαμενές της ΕΥΔΑΠ από Γαλάτσι και το νότιο τμήμα από τις υδατοδυνάμεις της ΕΥΔΑΠ Ηλιούπολης.


2 ακόμη υπόγειοι θάλαμοι ελέγχου

5) Εκσυγρονίσαμε πλήρως στον λόφο της δεξαμενής τα πέντε βασικά δίκτυα που τροφοδοτούν την πόλη με την κατασκευή δύο επιπλέον υπογείων θαλάμων ελέγχου, με τις αντίστοιχες για κάθε δίκτυο πιεσομηχανικές βαλβίδες και βαλβίδες διακοπής ροής ύδατος (βάνες).

Το πρόβλημα που υπήρχε, προτού τοποθετηθούν αυτοί οι μηχανισμοί, ήταν ότι το νερό πήγαινε παντού χωρίς έλεγχο της πίεσης και ότι  η πίεση ροής  που έδινε η ΕΥΔΑΠ στην πηγή λήψης του δημοτικού δικτύου, είχε ως αποτέλεσμα  σε άλλες περιοχές της πόλης να πάει πολύ νερό και σε άλλες λίγο ή σχεδόν καθόλου.  

6) Κατασκευάσαμε νέο τροφοδοτικό αγωγό Φ250, με νέα παροχή από ΕΥΔΑΠ, μέσω των οδών Φλέμινγκ-16 Μωραϊτου-Κοσμά Νικολού-Οδυσσέως-Ανδριανού και κατέληξε στο νέο κομβικό σημείο του δικτύου στη συμβολή των οδών Αναστ. Ντούνη και Γ. Αναγνώστου.

7) Από το σημείο της συμβολής των οδών Αν. Ντούνη και Γ. Αναγνώστου και με πέντε υποδίκτυα του βασικού δικτύου διαχέεται στην οδό Αναστ. Ντούνη-Αναγνώστου-Σφηττού-Αδριανού άνω και Αδριανού κάτω. Επίσης, με παρθένο τροφοδοτικό αγωγό να στηρίζει τις ανάγκες του ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΙΟΥ αθλητικού κέντρου άκρως υδροβόρου.

8) Χωρίσαμε την περιοχή της βάνας Καλογρέζας δυτικά της οδού Ζαλόγγου και νοτίως της οδού Κολοκοτρώνη. Αυτή η περιοχή δουλεύτηκε τέσσερα χρόνια με πολλαπλές ζεύξεις και τοποθετήσεις πιεσομηχανικών βαλβίδων μικρών διαμέτρων με τους αντίστοιχους διακόπτες ροής (βάνες).

 Αυτή την εποχή παρουσιάζεται μια αλματώδης ανοικοδόμηση πολυκατοικιών περιφερειακά σε αυτήν την περιοχή.           

Οι ελάχιστες απαιτήσεις (προδιαγραφές ΕΥΔΑΠ) ήταν 3atm στο ισόγειο της πολυκατοικίας. Τι υπήρχε τότε; Ούτε 0,5atm. Οι κατασκευαστές τράβαγαν τα μαλλιά τους, για την τεχνική ανεπάρκεια του δημοτικού δικτύου.

9) Οταν εφαρμόσαμε την επέκταση  του σχεδίου πόλης του 1932, στη βόρεια πλευρά του Δήμου, μαζί με την οδοποιία αναπτύξαμε καινούριο δίκτυο ύδρευσης με προδιαγραφές Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10) Αναπτύξαμε τρία νέα αντλιοστάσια στο βόρειο δίκτυο του Δήμου για να ικανοποιήσουμε τα υψώματα.


Εδώ, θέλω θεσμικά εκ μέρους του Δήμου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς τους κύριους Αγαμέμνονα Παπαμιχάλη και Ιωάννη Κοτζιά, συμπολίτες μας που παραχώρησαν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ένα τμήμα του ακινήτου τους για την εγκατάσταση αντλιοστασίων.

11) Μέχρι σήμερα που βλέπετε την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου της πόλης, έχουν αντικατασταθεί πάνω από 15km νέο δίκτυο με όλες τις νέες συνδέσεις, με τα υλικά τελευταίας τεχνολογίας.

12) Οργανώσαμε τις αποθήκες υλικών ύδρευσης και καταργήσαμε την πολυποικιλότητα του υδραυλικού δικτύου του Δήμου που ήταν και τεχνολογικά ξεπερασμένες και οικονομικά πολυδάπανες.

13) Νέες επεκτάσεις αγωγών στο βόρειο τμήμα του δικτύου για να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικές μονάδες ΓΕΙΤΟΝΑ-ΚΑΙΣΑΡΗ, ΔΥΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ και ΑQUA-DOME, όπως και η νοσηλευτική μονάδα στον Καρελά “Φιλοκτήτης”, έγιναν σ’ όλη αυτή την περίοδο, κυρίως στους βασικούς κορμούς του δικτύου.

14) Κατασκευάσαμε τον αγωγό ζεύξης από το Κούπι ΕΥΔΑΠ μέχρι την Αλωνίστρα Φ200, 24atm μήκους 2km για να συνδέσουμε τις λήψεις της ΕΥΔΑΠ απευθείας.

Στο δημοτικό δίκτυο της Λ. Κορωπίου-Βάρης, στο οποίο είχαμε την εποπτεία ως Δήμος και μέσω της ΕΥΔΕ-ΕΣΕΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ υπό τον κο Καπόνη πετύχαμε το μέγιστο των απαιτήσεων για την ικανοποίηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης.

15) Στο νότιο τμήμα αναπτύξαμε στη θέση “Μπαράκου” νέο δίκτυο με δική του λήψη, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο τη νομή και κατοχή της επικράτειας του Δήμου στη συγκεκριμένη περιοχή. 

16) Στο νότιο τμήμα του δικτύου υπήρχαν 4 λήψεις του δημοτικού δικτύου από την ΕΥΔΑΠ, τις οποίες αυξήσαμε σε οκτώ συν δύο συνεπίκουρες του νοτίου τμήματος, που η μία προέρχεται από το βόρειο τμήμα του Δήμου.

Χωρίσαμε την περιοχή σε οκτώ  τομείς υδροδότησης, ανάλογα με το γεωγραφικό ανάγλυφο της καθεμίας.


Εχουν σχεδιαστεί 3 ακόμη αντλιοστάσια

Έχουμε σχεδιάσει την τοποθέτηση τριών επιπλέον αντλιοστασίων (το ένα βρίσκεται υπό δημοπράτηση) και επίσης εγκατάσταση νέων τροφοδοτικών αγωγών για να ενισχυθούν 2-3 περιοχές με υψώματα, όπου παρατηρούνται δυσλειτουργίες. Επάρκεια ύδατος υπάρχει. Τώρα δουλεύουμε τη διατήρηση της επάρκειας, κατά την  αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, στο υπάρχον δημοτικό δίκτυο ύδρευσης από τον Αγ. Δημήτριο μέχρι την Σκάρπιζα.

 

Εργα 6 δις δραχμές στην ύδρευση

 Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω μέχρι σήμερα ο Δήμος δαπάνησε περίπου 6.000.000.000 (6δις) δραχμές, δηλαδή 18.000.000€ και συνεχίζει.

Διότι το υδραυλικό δίκτυο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που πρέπει συνεχώς να συντηρείται και να εμπλουτίζεται με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα και τις συνθήκες της  καθημερινής  διαβίωσης των πολιτών.

Προσωπικά, αλλά και ως Δήμος, θέλω να εξάρω και να ευχαριστήσω το προσωπικό των υπηρεσιών ύδρευσης του Δήμου, την τεχνική υπηρεσία καθώς και τις υπηρεσίες  προμηθειών και οικονομικών,  για την επαγγελματική τους επάρκεια και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στον καλόπιστο πολίτη-δημότη να τον διαβεβαιώσω ότι η εντολή που έδωσε με την ψήφο του υπηρετείται με το υψηλότερο αίσθημα ευθύνης.

Στον κακόπιστο και στον μίζερο, μπορεί να ελέγξει του λόγου μου το αληθές, ελεύθερα απευθυνόμενος στις υπηρεσίες του Δήμου για να ενημερωθεί.

Και δηλώνω δημόσια, όποια καλύτερη πρόταση εφικτή και εφαρμόσιμη υπάρχει, να την εφαρμόσουμε για το κοινό καλό. Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

του Γεωρ. και της Δεσπ. 

δημοτικός σύμβουλος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος