Αλήθεια τι είναι τα blogs; Πολύ τα ακούμε τελευταία. Οι πολύ νέοι τα γνωρίζουν - καλά - θα έλεγα.
Οι ενήλικες και πάνω λιγότερο και οι μεσήλικες πολύ λιγότερο. Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια...-

 

Βlog – Ξεblogare

Διαγωνισμός


Αλήθεια τι είναι τα blogs; Πολύ τα ακούμε τελευταία. Οι πολύ νέοι τα γνωρίζουν - καλά - θα έλεγα.

Οι ενήλικες και πάνω λιγότερο και οι μεσήλικες πολύ λιγότερο. Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια:

Η Ιστορία του Blogger

Το ιστολόγιο (blog), είναι μια προσωπική ηλεκτρονική σελίδα στο Διαδίκτυο, που μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε, ακόμη και δωρεάν. Πιο απλά, είναι ένας προσωπικός χώρος στο διαδίκτυο, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να «γράφει» ελεύθερα την άποψή του, να σχολιάζει και να παρουσιάζει με δημιουργικό τρόπο τον δικό του «κόσμο» (με κείμενα, φωτογραφίες, video, μουσική κλπ) αλλά και να προτείνει άλλα blogs ή ιστοσελίδες.
Το Blogger ξεκίνησε από μια μικρή εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο που λεγόταν Pyra Labs τον Αύγουστο του 1999.
Ήταν τρεις φίλοι, που ανελάμβαναν βαρετά έργα ιστού για μεγάλες εταιρείες, προσπαθώντας για τη δική τους μεγάλη επιτυχία στο χώρο του Διαδικτύου. Στην πορεία, δημιούργησαν το Blogger, «λίγο πολύ για πλάκα και σκεφτήκαμε - Χμμμ... έχει ενδιαφέρον».
To Blogger πήρε τα πάνω του, στην αρχή λίγο και τελικά όλο και περισσότερο μέσα σε κανά δύο χρόνια.
Είχανε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, αν και ήταν ακόμη λίγοι. Και τότε συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε: η Google ήθελε να τους αγοράσει.
Τώρα είναι μια ομάδα στη Google που επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν τη δική τους φωνή στον ιστό και να οργανώσουν τις πληροφορίες από την προσωπική τους πλευρά. Μότο τους: "Ο δημοσιογράφος γράφει και υπογράφει"
(στοιχεία από την “Athenspress”)

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα βρίσκονται πάνω από 2.000.000 ελληνικά ιστολόγια (blogs)!
Επειδή όμως σε πολλούς δεν αρέσει η ελευθερίου λόγου, κι απ’ την άλλη κάποιοι bloggers «ασελγούν», η πρώτη καταδίκη blogger δεν άργησε να έρθει, στη Ρωσία. Περιοριστικούς νόμους ψήφισαν στην Ιταλία και τη Γαλλία και ετοιμαζόμαστε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους…

Πρωτότυπος Διαγωνισμός για

Bloggers “Ξεμπλόγκαρε”

 

Την τιμητική τους φαίνεται να έχουν τα blog αυτό τον καιρό.

Έγιναν ευρέως γνωστά όταν κατάφεραν να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν για την Πάρνηθα.

Πολύ γρήγορα βρέθηκαν όλοι οι πολιτικοί, και όχι μόνο, με προσωπικά blogs τα οποία μάλιστα έπαιξαν σημαντικό ρόλο, όπως στην περίπτωση της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Και τώρα βρίσκονται κατηγορούμενα για την «υπονόμευση της δημοκρατίας», την «κατάργηση της δημοσιογραφίας» και πολλά άλλα τέτοια υπερβολικά, κατά τη γνώμη μου, μεμονωμένα γεγονότα που δεν μπορούν να αμαυρώσουν τον ρόλο των blogs και έχουν να κάνουν με τη σωστή ή όχι διαχείριση και χρήση ενός blog.

Ας αφήσουμε για λίγο όμως την θολή εικόνα που παρουσίασαν τα media τις τελευταίες μέρες κι ας δούμε την διεισδυτικότητα που έχει το internet και τα ιστολόγια (blog) που μέρα με τη μέρα μπαίνουν όλο και πιο δραστικά στη ζωή μας, απλά αναφέροντας ότι στις νεαρές ηλικίες (14-24) το διαδίκτυο χρησιμοποιείται κατά 93% (από στοιχεία της ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι).

         statistics.jpg

Τα blogs είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους πολίτες. Σε χρόνο λίγων μόνο λεπτών μπορεί να μεταφερθεί μια είδηση απ’ τη μια άκρη της γης στην άλλη!

Έτσι τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ελλάδας», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθώντας τoν τεχνολογικό ρυθμό της εποχής, διοργανώνουν τον πρώτο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Δημιουργίας ιστολογίων (blogs).

Ο διαγωνισμός, με τίτλο, «Ξεμπλόγκαρε» απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι καλούνται, μόνοι ή σε ομάδες συμμαθητών, να δημιουργήσουν ένα μοναδικό προσωπικό ιστολόγιο (blog) με πρωτοποριακό και συνάμα εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να μαθαίνουν ευχάριστα, να ερευνούν και να συνθέτουν δημιουργικά έχοντας σαν εργαλείο την τεχνολογία και το διαδίκτυο, το οποίο αποτελεί πλέον βασικό τμήμα της ψηφιακής εποχής μας.

Μέσω του διαγωνισμού «Ξεμπλόγκαρε», οι μαθητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν με τη δική τους «φρέσκια» ματιά την άποψή τους για το σχολείο τους, την πόλη ή το χωριό τους, το περιβάλλον και τον πολιτισμό αλλά και να δείξουν πώς φαντάζονται την «ψηφιακή Ελλάδα του μέλλοντος» (4 βασικοί και υποχρεωτικοί θεματικοί άξονες).

Η δημιουργία των ιστολογίων από τους μαθητές είναι σχετικά απλή και ανέξοδη και το μόνο που χρειάζονται είναι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αναλυτικές οδηγίες συμμετοχής στο διαγωνισμό, μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.kseblogare.gr .

Η υποβολή των συμμετοχών στο διαγωνισμό λήγει στις 16 Απριλίου και τα έπαθλα των νικητών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Συγκεκριμένα, τα έξι (6) καλύτερα και πιο πρωτότυπα ιστολόγια θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (www.kseblogare.gr) μέχρι τις 15/9/08 και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί.

Τα έπαθλα των νικητών χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και το πρώτο νικητήριο blog από κάθε κατηγορία θα πάρει 3.000 ευρώ, ενώ το 2ο νικητήριο, 2.000 ευρώ.

 

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 guests και κανένα μέλος