Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, για θρίλερ στα 3 Β και είναι πραγματικό θρίλερ, αφού για δεύτερη Κυριακή δεν κατάφεραν να αναδείξουν πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλη τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και στο πρόσωπο του Δημάρχου ειδικότερα.

Την περασμένη Κυριακή 14 Ιανουαρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στα 3Β, η δεύτερη συνεδρίαση του νέου έτους, προκειμένου να αναδείξουν πρόεδρο του Δ.Σ. αφού δεν τα κατάφεραν την πρώτη Κυριακή.
Νέες υποψηφιότητες, νέες ψηφοφορίες, αλλά τέλμα...
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανακοίνωσε ότι η παράταξή του αποφάσισε ομόφωνα να μη στηρίξει τον προτεινόμενο από την πλειοψηφία υποψήφιο, αλλά να ψηφίσει λευκό, καταθέτοντας με δήλωση του λόγους που θα το πράξει: «Η λευκή μας ψήφος δεν αποτελεί επ’ ουδενί μομφή προς το οποιοδήποτε πρόσωπο δεν πηγάζει από προσωπικές διαφορές αλλά αποτελεί  πολιτική πράξη της παράταξής μας.
Η απόφασή μας αυτή λαμβάνεται υπό το πρίσμα του ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι ανεξαρτήτως τι θα γίνει σήμερα, με το πέρας των εργασιών μας  το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει Πρόεδρο έστω και διορισμένο άρα δεν θα οδηγηθούμε σε ακυβερνησία του οργάνου τον οποίο θα στηρίξουμε όσο λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ως εκφραστής των πολιτικών του Δημάρχου, με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρά το ότι μας ζητήθηκε επανειλημμένα να δώσουμε εμείς, με την ψήφο μας, διέξοδο στο εσωτερικό πρόβλημα της διοικούσας παράταξης, κουκουλώνοντας επί της ουσίας την πραγματικότητα, θεωρούμε αναγκαίο  να πέσουν επί τέλους οι μάσκες και οι Δημότες να μάθουν την πλήρη αλήθεια  και να ξεφύγουν από την εικονική πραγματικότητα με τα πολύχρωμα λουλουδάκια που μας παρουσιάζονται εν είδη δημοτικού έργου» γράφει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο συνδυασμός του Γρ. Κωνσταντέλλου.

tsirigoti-martinou

Ο Δημήτρης Αναστασίου, όπως ήταν αναμενόμενο δεν δέχθηκε να εκτεθεί σε νέα υποψηφιότητα.
Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο, τόνισε ότι “σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε ένα Δ.Σ. όπως το θέλουμε. Για να υπάρξει σύμπνοια, αν δεν υπάρχει άλλη πρόταση, θέλω να θέσω τη δική μου υποψηφιότητα». Πρότεινε δε στην αντιπολίτευση «να επαναπροσδιορίσετε τη θέση σας ως αντιπολίτευση».
Προς στιγμήν σιωπή και στη συνέχεια ζητάει το λόγο η Μαρία Σίνα η οποία,  “για το καλό της παράταξης και του Δήμου” κι αυτή καταθέτει υποψηφιότητα.
Ετσι άρχισε η “κολοκυθιά”· δηλαδή τρεις ψηφοφορίες από την πλειοψηφία, που στην πρώτη έλαβαν η μεν Μαρία Σίνα 9, η δε Ηλέκτρα Τσιριγώτη 8, ενώ στις δύο επόμενες η  Ηλέκτρα Τσιριγώτη έλαβε από 9 ψήφους και προχώρησε επομένως η διαδικασία της ψηφοφορίας επί του συνόλου του Σώματος του Δ.Σ. Δηλαδή όλοι οι σύμβουλοι πλειοψηφίας και οι μειοψηφίες.
σχόλιο: Πριν προχωρήσουμε στην δεύτερη εκλογική διαδικασία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η υποψηφιότητα της Μ. Σίνα δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά εντεταλμένη από την πλειοψηφία, παρά το ότι θέλησαν να το παρουσιάσουν αλλιώς, όπως έγκυρα πληροφορηθήκαμε.
Η ψηφοφορία έδειξε ότι η πλειοψηφία είναι δύο κομμάτια, για άλλη μια φορά, και ο δήμαρχος Σπ. Πανάς έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να τα ενώσει με την υποψηφιότητα της Ηλ. Τσιριγώτη για το καλό και της παράταξής του, αλλά κυρίως για το καλό του Δήμου και των κατοίκων του.

Στη συνέχεια έγιναν τρεις ψηφοφορίες προκειμένου να πάρει η υποψήφια πρόεδρος Ηλ. Τσιριγώτη, την απαιτούμενη πλειοψηφία, που για μεν τις δύο πρώτες ψηφοφορίες, οι σταυροί μετρούσαν επί του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, ασχέτως αν απουσίαζε κάποιος, ενώ η τρίτη ψηφοφορία μετρούσε επί των παρόντων.
Στις δύο πρώτες λοιπόν έπρεπε να πάρει 17 ψήφους ενώ στην τρίτη 15.
Η μειοψηφία ζήτησε μικρό διάλειμμα και αποσύρθηκε για να συσκεφθεί. Και όπως αποδείχθηκε από την ψηφοφορία αποφάσισε να συνεχίσει με λευκό.
σχόλιο: Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μείζονα αντιπολίτευση του Γρ. Κωνσταντέλλου έχασε μία μεγάλη ευκαιρία, να εκλέξει πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και να φανεί αξιότερη η παράταξή του στο να «προχωρήσει ο Δήμος παραπέρα», όπως πρότεινε η Ηλέκτρα Τσιριγώτη. Και να το τονίζει σε κάθε ευκαιρία!
Ετσι λοιπόν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες η Ηλ. Τσιριγώτη επί 32 συμβούλων έλαβε: στην μεν πρώτη 10 και βρέθηκαν 18 λευκά και 1 άκυρο. Στη δεύτερη έλαβε 11 και βρέθηκαν 15 λευκά και 3 άκυρα.
Στην τρίτη που απαιτούντο για να εκλεγεί πρόεδρος 15 ψήφοι, η Ηλ. Τσιριγώτη έλαβε 12, 13 λευκά και 4 άκυρα.

Ετσι λοιπόν ούτε τη δεύτερη Κυριακή κατέστη δυνατόν να εκλεγεί πρόεδρος στο Δ.Σ. των 3Β, καταδεικνύοντας την παθογένεια του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου από όλες τις πλευρές.
Ορίστηκε πρόεδρος η Γ. Μαρτίνου

Ο “Καλλικράτης”, ορίζει ότι αν δεν εκλεγεί επί δύο συνεχόμενες Κυριακές πρόεδρος του Δ.Σ., ορίζεται πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος κατά τις δημοτικές εκλογές.
Σ’ αυτή την περίπτωση, πρόεδρος ορίζεται η Γ. Μαρτίνου, η οποία προήδρευσε και στις δύο Κυριακές ως πρώτη σύμβουλος και θεωρώ ότι τα πήγε πολύ καλά.

Αρνήθηκε την προεδρεία  η Γ. Μαρτίνου

H Γεωργία Μαρτίνου δεν έκανε αποδεκτή τη θέση της προέδρου, πιστεύουμε λόγω φόρτου εργασίας από τη βουλευτική της θέση. Την κατέθεσε επίσημα με πρωτοκόλληση στις 15 Ιανουαρίου. Ετσι τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα και επώδυνα.

Τι λέει ο νόμος
 

Οπως θα δείτε παρακάτω, εφόσον δεν απεδέχθη η Γ. Μαρτίνου τη θέση της προέδρου, επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία εκλογής, όπως την περιγράφουμε παραπάνω. Δηλαδή ξανά συνεδρίαση, ξανά υποψηφιότητες, ξανά εκλογή. Δεν μπορεί να πάρει τη θέση ο επόμενος κατά σειράν σταυρών, σύμβουλος, αλλά θα πρέπει να μπει στη διαδικασία της εκλογής:

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3852, αρθρο 64 § 7. Πρόγραμμα Καλλικράτης

«7. Η παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου υποβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο και γίνεται οριστική, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση.
Ο παραιτούμενος παραμένει σύμβουλος και δεν μπορεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα μέσα στην ίδια διετία.

Στην ίδια συνεδρίαση το συμβούλιο, μετά την αποδοχή της παραίτησης, προβαίνει, κατά περίπτωση, στην εκλογή νέου προέδρου, αντιπροέδρου ή γραμματέα κατά τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία των παραγράφων 1 και 2».

Ετσι το θρίλερ συνεχίζεται και αναμένεται νέα πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για εκλογή προέδρου!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 guests και κανένα μέλος