Απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις  δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου, της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, καθώς και δέκα κατοίκων του Ελληνικού που στρέφονταν κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) όλης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι ότι οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους συμβούλους Επικρατείας.

Οι επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (1902-1905/2014) έχουν δύο σκέλη καθώς ναι μεν απέρριψε τις αιτήσεις των προσφευγόντων, που στρέφονταν κατά της μεταβίβασης, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πλην όμως, παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κρίνει και πάλι το όλο ζήτημα εφόσον εκδοθούν νέες αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με την μεταβίβαση, σχεδιασμό έργων, κ.λπ. και φυσικά εφόσον υπάρξουν και νέες προσφυγές των ενδιαφερόμενων στο ΣτΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των δήμων, και των λοιπών προσφευγόντων, ως αβάσιμους.

Αναλυτικότερα, με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά (εξοχικό κέντρο Ακρωτήρι έκτασης 670 τ.μ., στεγασμένοι χώροι 160 τ.μ., κ.λπ.).

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής των επίμαχων ακινήτων κατά ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι μιάς τέτοιας μορφής αξιοποίηση του αεροδρομίου, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει· άμεσες στους κατοίκους των όμορων Δήμων και γενικότερα σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής.

Γι’ αυτό οι δήμοι και οι κάτοικοι πρέπει να επανέλθουν με νέες αιτήσεις τους στο ΣτΕ, όταν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής ή εκδοθούν άλλες υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν την πώληση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Πολιτικές αποφάσεις παίρνει το ΣτΕ;

Το σκεπτικό και αυτής της απόφασης και της παρακάτω, μας δίνει το δικαίωμα να σκεφθούμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει προσβληθεί από την μνημονιακή ασθένεια της εθνικής παραίτησης της χώρας και οι αποφάσεις της τείνουν να είναι πολιτικές, τυπικές και όχι ουσιαστικές και σύμφωνες με το δίκαιο.

Τι θα πει “αβάσιμοι οι ισχυρισμοί”, τι θα πει «σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεως “θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής”».

Αντίστροφα στη Γερμανία

Η παραιτημένη από κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας συγκυβέρνηση, μας λέει ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση η πώληση της ελληνικής γής. Και ενώ σε εμάς απαγόρευσαν ακόμη και το δημοψήφισμα, στη Γερμανία (στο Βερολίνο) με δημοψήφισμα τάχθηκαν κατά της οικοδομικής αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Τέμπελχοφ της πόλης, το οποίο έκλεισε το 2008.

Ψήφισαν την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές οι πολίτες της Γερμανικής πρωτεύουσας, με ποσοστό 65% υπέρ της διατήρησης του αεροδρομίου, ως πάρκου και κατά των σχεδίων ανοικοδόμησης τα οποία προέβλεπαν την κατασκευή 4.700 διαμερισμάτων, κατοικιών και εμπορικών κέντρων, μιας δημόσιας βιβλιοθήκης, αθλητικών χώρων και μιας λίμνης που θα κάλυπταν περίπου το 20% της συνολικής έκτασης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το αεροδρόμιο έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πάρκο, το οποίο προσελκύει χιλιάδες Βερολινέζους. Οι διάδρομοί του αποτελούν ιδανικές πίστες για ποδήλατο, σκέιτμπορντ και in-line skating, τα κτίριά του φιλοξενούν συχνά εκθέσεις, ενώ ο εναέριος χώρος του γεμίζει πλέον από χαρταετούς. Το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης το ανέδειξε γρήγορα σε εξαιρετικά δημοφιλή τόπο αναψυχής.

στοιχεία: e-inon.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 194 guests και κανένα μέλος