fpaΝομικό προοηγούμενο στη νομική προστασία των φορολογουμένων και στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων και εξοντωτικών φορολογικών μέτρων αποτέλεσε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Αριθμ. 14813/2013)

Συγκεκριμένα αθώωσε Φορολογούμενο μέλος και διαχειριστή ομόρρυθμης εταιρίας ο οποίος απέδειξε ότι δεν ενήργησε με δόλο, αλλά καθυστέρησε την πληρωμή του ΦΠΑ λόγω αντικειμενικής αδυναμίας που προέκυψε από την μη είσπραξη τιμολογίων που είχε εκδώσει.

Η αθώωση αφορά τις ποινικές κυρώσεις της μη απόδοσης του Φ.Π.Α. (φυλάκιση ενός έτους)

Όπως αναφέρει η απόφαση, «από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε με δόλο αλλά και με σκοπό να αποφύγει την πληρωμή φόρου προστιθέμενης αξίας, αλλά αντίθετα είχε την πρόθεση να τον καταβάλει και από αντικειμενική αδυναμία δεν τον κατέβαλε το 2011, γι' αυτό άλλωστε προέβη σε ρύθμιση της οφειλής του μόλις άρχισε να ανακάμπτει εν μέρει και επειδή το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ απαιτεί άμεσο δόλο πρώτου βαθμού, που δεν συντρέχει στο πρόσωπο του κατηγορουμένου, πρέπει αυτός να κηρυχθεί αθώος της πράξης της παράβασης του άρθρου 18 παρ. 1 β του Ν. 2523/1997, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 guests και κανένα μέλος