O συνδυασμός "Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη Πόλη για να ζεις" του Γρ. Κωνσταντέλλου, αναγκάστηκε να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην καταστεί υλοποιήσιμος, όπως δήλωσε στην επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω. 

 

Με στόχο να συμβάλουμε στη σύνταξη ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού, με στρατηγική κατεύθυνση που θα μπορούσε να λύσει επιτέλους πολλά καθημερινά προβλήματα της πόλης μας, ο συνδυασμός μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημοτικής αρχής, και συμμετείχε τους τελευταίους τέσσερις μήνες στις εφτά συναντήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών. Άλλωστε όποτε μας ζητήθηκε, επιδιώξουμε να συμβάλουμε στη σωστή και χρηστή διοίκηση του Δήμου, χωρίς να επιδιώξουμε πολιτικά οφέλη από την διαφαινόμενη κατάρρευση - λόγω καθολικής ανεπάρκειας – της πλειοψηφούσας παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που θα δημιουργούσε τραγικές επιπτώσεις και στην πόλη μας.

Έτσι και τους τελευταίους μήνες, σε όλα τα όργανα που έχουν την ευθύνη σύνταξης του προϋπολογισμού, καταθέσαμε δεκάδες προτάσεις σε κεντρικά και επιμέρους ζητήματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

Τον περασμένο Νοέμβριο άρχισε να συνεδριάζει η επιτροπή των επικεφαλής των παρατάξεων, (συμμετείχαν μόνο δύο από τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης), στην οποία παραδόθηκε από τη Δημοτική Αρχή μια, τουλάχιστον εγκληματικά ελλιπής, πρόταση. Στις συνεδριάσεις αυτές έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα να φτάσει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μια κατά πολύ βελτιωμένη πρόταση, η οποία όμως εξακολουθούσε και είχε σοβαρές ελλείψεις.

Εκεί, σε δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις στις 27/2 και 01/03 ζητήσαμε τροποποιήσεις σε 5 ενότητες και εν τέλη σε 3 απ΄ αυτές οι απόψεις μας έγιναν δεκτές.

Αυτές ήταν:

1) Να αυξηθούν οι πολύ χαμηλές κοινωνικές δαπάνες που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, προκειμένου να ανταποκριθούν στην περίοδο που διανύουμε.

2) Να διορθωθεί η προφανής υπερεκτίμηση των εσόδων του 2013 αφού η Δημοτική Αρχή τα είχε προϋπολογίσει αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2012.

3) Να αφαιρεθεί η αυθαίρετη πρόβλεψη για την προμήθεια πανάκριβου μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας, τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή, μετά από δική μας επιμονή στο Τεχνικό πρόγραμμα, απεδέχθη να αναθέσει εντός του 2013 συνολική επιστημονική μελέτη για την αποκομιδή και την καθαριότητα στην πόλη.

4) Η επαναφορά της οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών, πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων της πόλης, που σχεδόν στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού η Δημοτική Αρχή με ψευδείς ισχυρισμούς περί απαγορεύσεων, τους τη στερεί τα τελευταία 2 χρόνια.

5) Την κατάργηση της εξωφρενικά υψηλής δαπάνης για έργα βιτρίνας (λουλούδια, γκαζόν, σιντριβάνια, αυτόματα ποτίσματα, χώματα κτλ) ύψους 470 χιλιάδων Ευρώ και αυτήν της κατανάλωσης νερού, για να ποτίζονται τα δεκάδες πλέον στρέμματα γκαζόν, ύψους περί τα 600 χιλ. Ευρώ. Δαπάνες απαράδεκτες και προκλητικές για την παρούσα περίοδο, ειδικά όταν η πόλη στερείται πολλές υποδομές λόγω έλλειψης χρημάτων.

Αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από εμάς, αλλά και από την παράταξη του τ. Δημάρχου Βάρης, κ. Παναγιώτη Καπετανέα η οποία εκπροσωπείται στην επιτροπή από το Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιάννη Σκουμπούρη, ήταν να αναγκαστεί η Δημοτική Αρχή τελικά αναγκάστηκε να αποδεχθεί πολλά από τα αιτήματά μας. Παράλληλα, έγιναν δεκτές και οι εύστοχες παρατηρήσεις που ανέδειξε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Δαβάκης σχετικά με την μέθοδο και το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Έτσι λοιπόν αυξήθηκαν κατά 150% οι κοινωνικές δαπάνες του Δήμου, προϋπολογίστηκε η οικονομική ενίσχυση των τοπικών συλλόγων με 240 χιλιάδες Ευρώ και ανεστάλη η αγορά των πανάκριβων μηχανημάτων καθαριότητας μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιστημονική μελέτη, και τότε να αποφασιστεί με βάσει του αποτελέσματός της.

Βέβαια οι δαπάνες για παρεμβάσεις βιτρίνας αν και μειώθηκαν κατά 100 χιλιάδες Ευρώ παρέμειναν σε πολύ υψηλό επίπεδο (περίπου 360 χιλ. Ευρώ) και δεν έγινε καμία διόρθωση στα υπεραισιόδοξα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές ο συνδυασμός μας αναγκάστηκε να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου, αφ΄ ενός γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην καταστεί υλοποιήσιμος, και με τις αυτόματες πλέον διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί από την κεντρική διοίκηση, να κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να πληρώσουν έως και δεκαπλάσια δημοτικά τέλη, και αφ΄ εταίρου γιατί παρά τις προσπάθειες μας, ο Προϋπολογισμός του 2013 δεν έχει καμιά συστηματική στρατηγική στόχευση και κατεύθυνση για την πόλη.

Η συμμετοχή μας στη δημιουργία ενός τεχνικά άρτιου προϋπολογισμού ήταν διαρκής, ανιδιοτελής και πιστεύουμε χρήσιμη για την πόλη μας. Για μια ακόμα φορά όμως η Δημοτική Αρχή και ειδικά ο κ. Δήμαρχος, αδυνατώντας προφανώς να αξιολογήσει την συμμετοχή μας και την προσφορά μας στην σύνταξη του, όταν μετά τις κόσμιες πολιτικές τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μας κατάλαβε την πρόθεσή μας να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, σε ένα απόλυτο κρεσέντο μεγαλομανίας και αλαζονείας καταφέρθηκε με προσβλητικό και υποτιμητικό τρόπο στους πρώην Δήμους Βούλας και Βάρης αναφέροντας με θράσος ότι κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά του νέου Δήμου σε 2 χρόνια και να ξεπληρώσει τα δάνεια των δύο «διαλυμένων» όπως ανέφερε πρώην Δήμων!!!

Βέβαια έλαβε τις απαντήσεις του σε όσα με περισσή ελαφρότητα ανέφερε από τον επικεφαλής του συνδυασμού μας, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο κατά τη δευτερολογία του. Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος, προφανώς είχε ξεχάσει ο Δήμαρχος ότι τα οικονομικά του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης, παρά τα κατά 50% ακριβότερα οικιακά δημοτικά τέλη, τα κατά 170% ακριβότερα εμπορικά τέλη, τα παράνομα και καταχρηστικά χαράτσια που επέβαλαν επί χρόνια, τα 7 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν μέσα σε ένα βράδυ στα ταμεία του Δήμου από την νομιμοποίηση του αυθαιρέτων του Αστέρα και του γεγονότος ότι τα τελευταία 20 χρόνια κανένα μεγάλο έργο υποδομής δεν πραγματοποιήθηκε στη Βουλιαγμένη, οι τελευταίες 6 ετήσιες οικονομικές χρήσεις του Δήμου Βουλιαγμένης πριν την συνένωση (2005-2010) ήταν όλες ζημιογόνες εξανεμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος και εν τέλη παρέδωσαν ένα Δήμο με ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε προμηθευτές ύψους 2,7 εκατ. Ευρώ τη στιγμή που των δανεισμένων και μη νοικοκυρεμένων - κατά το Δήμαρχο – δήμων Βάρης και Βούλας ήταν 1,6 και 1,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο θέμα δε των δανείων των δύο άλλων δήμων θύμισε στον Δήμαρχο ότι αυτά συνεχίσανε να εξυπηρετούνται στο ίδιο ακριβώς ύψος που τα εξυπηρετούσαν οι πρώην δήμοι πριν τη συνένωση.

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο και την ηγετική του ομάδα, για το υπόλοιπο της θητείας τους, να επιδείξουν τη δέουσα σεμνότητα θυμίζοντας τους ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

Από το Γραφείο Τύπου
Συνδυασμού "Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη Πόλη για να ζεις"

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 guests και κανένα μέλος